karbohøydrater?

(1/1)

Mogwai:
noen som kan forklare meg sånn litt forskjellden mellom kvikke karbohøydrater, treige karbohøydrater, hva man legger på seg av, og hvilke man bør styre unna :what:

Celdiir:
Her har du ei grei innføring (med litt reklame) til forskjellene mellom "treige" og "raske" karbohydrater:
http://www.xl1.no/default.asp?page=85

Eller disse to fra wikipedia som er rettet mer mot kjemisk oppbyggning.

Karbohydrat

Karbohydrater er energirike organiske molekyler som brukes som energikilde og -lager i alle levende organismer, og dessuten inngår som strukturelementer i celleveggene til bakterier, planter og trær, og i bindevev hos dyr. Karbohydrater er de aller vanligste biomolekylene på jorden. Karbohydrater ble tidligere kalt kullhydrater og er en felles betegnelse på sukkerarter og molekyler av lignende oppbygging.

Rene karbohydrater er bygget opp av grunnstoffene karbon, hydrogen og oksygen, oftest i forholdet 1:2:1 med den generelle formelen [C(H2O)]x. Kjemisk sett er karbohydrater polyhydroksialdehyder og -ketoner, det vil si aldehyder og ketoner med mange hydroksylgrupper i seg. De enkleste karbohydratene kalles monosakkarider eller enkle sukkerarter og har 3 til 6 karbonatomer per molekyl. De best kjente eksemplene er glukose («druesukker») og fruktose («fruktsukker»). Vanlig sukker eller farin (sukrose) er et disakkarid sammensatt av glukose og fruktose.

Mange karbohydrater er tilsynelatende sykliske etere, mer korrekt sykliske hemiacetaler, idet ketogruppene og hydroksylgruppene danner intramolekylære bindinger. Karbohydrater kan også danne større molekyler ved at de binder seg til hverandre gjennom såkalte sakkaridbindinger. Sakkarider inndeles i oligosakkarider med noen få byggesteiner, og polysakkarider med mange byggesteiner. Oligosakkaridene kan videre inndeles i mono-, di- og tri-sakkarider osv.

Eksempler på monosakkarider: glukose, fruktose, galaktose
Eksempler på disakkarider: sukrose (glukose+fruktose), laktose (galaktose+glukose), maltose (glukose+glukose)
Eksempler på polysakkarider: stivelse og cellulose

Karbohydrater

Karbohydrater er navnet på en gruppe energirike organiske forbindelser bestående av grunnstoffene karbon (C), hydrogen og oksygen, hvor mengdeforholdet mellom hydrogen og oksygen er to hydrogenatomer for hvert oksygenatom, samme mengeforhold som i vann (H2O) -- derav navnet karbohydrat. Første delen av ordet kommer av karbon, siste del fra det greske ordet hydro som betyr vann.

Karbohydrater er en av tre hovedgrupper næringsstoffer i maten (ved siden av fett og proteiner) som gir energi (kalorier) ved forbrenning.

Karbohydrater er en viktig kilde av energi, og er satt sammen av karbon og vann i mange forskjellige kombinasjoner. Karbohydrater er i alle kroppens celler, er en viktig del av cellens signal og gjennkjennelses system. Karbohydrater finnes i matvarer som brød, ris, knekkebrød, hvitt sukker, poteter, honning. Også i juice, yoghurt og melk finnes mange karbohydrater. Frukt og bær har karbohydrater, kombinert me vitaminer o-l ting.

karbohydratene deles inn i tre ulike grupper: monosakkarider, disakkarider og polysakkarider.

Monosakkarider
Fordøyelige karbohydrater blir brutt ned til monosakkarider. Det finnes hundrevis forskjellige monosakkarider, men det forekommer først og fremst tre forskjellige: glukose, fruktose og galaktose. Glukose eller også kalt druesukker er det vanligste monosakkaridet.

Disakkarider
Disakkarider består av 2 monosakarider. De tre vanligste er sukrose, laktose og maltose.

Polysakkarider
Polysakkarider er lange kjeder av glukosemolekyler som inneholder fra tre til over 20.000 molekyler. Polysakkarider deles opp i to hovedgrupper: stivelse og fiber. Stivelse brytes ned i taremn, til enkle glukosemolekyl som blir tatt opp i blodet som glukose (blodsukker.) Stivelse brukes enten som energi, lagres som glykogen eller omdannes til fett. De fleste plantefiber går nesten ufordøyd gjennom tarmen, men gir en metthets følelse.

Navigering

[0] Oversikt