Gjelder dette karbohydratrike måltider på kvelden også? Takk for informativ post.
Om du inte tränat sent på kvällen så bör mängden karbo gärna begränsas något. Men litt karbo innan läggdags kan vara bra då kroppen behöver en del karbo för att reglera blodsockret också (ca 4-5 g i timmen).
En av grunderna till att ett stort karbointag bör undvikas är att det frigör mycket insulin (som är fettinlagrande) samt undertrycker frisättningen av tillväxthormon. Men faktiskt är det så att whey-protein frigör mer insulin än rent druvsocker till och med (1).
En annan grund är om man har fulla glykogenlager, och därtill trycker i sig en massa karbo innan man lägger sig så är risken stor för att en stor del av karbon lagras in som fett. MEN går man på en lågkarbodiet så är sällan glykogenlagrena fulla.. Så då är risken inte lika stor med andra ord.
1. Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks.
BACKGROUND: Milk protein, in particular the whey fraction, has been shown to display insulinotrophic properties in healthy persons and persons with type 2 diabetes. In parallel to the hyperinsulinemia, a pronounced postprandial rise of certain amino acids and of glucose-dependent insulinotrophic polypeptide (GIP) was observed in plasma.
OBJECTIVE: The objective of the study was to determine to what extent the insulinotrophic properties of whey could be simulated by specific amino acid mixtures.
DESIGN: Twelve healthy volunteers were served drinks consisting of pure glucose (reference drink) or glucose supplemented with free amino acids or whey proteins (test drinks).
RESULTS: A test drink with the branched-chain amino acids isoleucine, leucine, and valine resulted in significantly higher insulin responses than did the glucose reference. A drink containing glucose and leucine, isoleucine, valine, lysine, and threonine mimicked the glycemic and insulinemic responses seen after whey ingestion. With consumption of this drink, the glucose area under the curve (AUC) was 44% smaller (P < 0.05) and the insulin AUC was 31% larger (NS) than with consumption of the reference drink. With consumption of the whey drink, the AUCs were 56% smaller (glucose; P < 0.05) and 60% larger (insulin; P < 0.05), respectively, than with the reference drink. The whey drink was accompanied by an 80% greater GIP response (P < 0.05), whereas the drinks containing free amino acids did not significantly affect GIP secretion. CONCLUSION: A mixture of leucine, isoleucine, valine, lysine, and threonine resulted in glycemic and insulinemic responses closely mimicking those seen after whey ingestion in the absence of an additional effect of GIP and glucagon-like peptide 1.
Am J Clin Nutr. 2007 Apr;85(4):996-1004
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=17413098&dopt=Abstract