Laktosefri melk

Kosthold04.09.2009Joachim Marhaug3

Nå kan laktoseintolerante få lettmelk og matfløte som smaker like godt som vanlig melk og matfløte. TINE Laktosefri Lettmelk og Laktosefri Matfløte er helt fri for laktose, mens smaken og innholdet av alle de andre næringsstoffer er godt bevart.

Lettmelken gjennomgår en patentert prosess der om lag halvparten av melkesukkeret tas ut, og resten spaltes. Hos personer som ikke er laktoseintolerante foregår denne spaltingen i fordøyelsen. Produktene kan brukes akkurat som vanlig melk og matfløte. Melk er en unikt god kilde til kalsium og jod, og inneholder også mange andre viktige vitaminer og mineraler. Den eneste ulempen er at melken er er dyrere enn den vanlige, samtidig er den også magrere enn vanlig lettmelk. Det finnes allerede laktoseredusert melk på markedet i dag, men først nå finnes det melk som er totalt laktosefri.

Smaken er den samme

Det som er veldig bra er at den har den samme friske og gode smaken som vanlig lettmelk. Det er teknologi fra Finland som står bak fjerningen av laktosen, og som sørger for at den påfallende søtsmaken i vanlig, laktoseredusert melk er borte i den laktosefrie melken.

Det er mange som synes laktoseredusert melk er for søt til å drikke fra glass, men har egnet seg godt til matlaging. Med laktosefri melk har laktoseintolerante nå en melk som er bedre å drikke av fra glass.

Ingen tilsetningsstoffer

Laktosen blir ikke spaltet, men fjernet helt med tekonologien fra Finland. Metoden de bruker heter Zero Lactose. I laktoseredusert melk har man fått en søtere smak og det er nettopp laktosespaltingen som har resultert i den søte smaken. Den nye laktosefrie melken blir ikke kunstig søtet.

Ettersom laktosen blir helt fjernet vil melken også bli magrere enn vanlig lettmelk, men ikke mye. Per desiliter er det bare 6 kcal forskjell. 46 kcal tidligere og 40 kcal i den nye laktosefrie melken.

Norge følger etter

Vi har en del færre laktoseintolerante i vårt land sammenlignet med våre naboland. I Sverige og Finland er andelen av laktoseintolerante høyere, henholdsvis 5 og 17 prosent av befolkningen. I disse landene har laktosefri melk eksistert i lang tid. Først nå innfører Norge laktosefri melk.

På verdensbasis er det faktisk så mye som 70-80 prosent som er intolerante mot laktose. Årsaken til at vi har en mye lavere andel av laktoseintolerante er at befolkningen i Norge har i flere tusen år hatt kumelk som en sentral del av kosten. På grunn av innvandringen er laktoseintolerante økende.

Prisen på laktosefri melk

Den er enda ikke helt fastsatt.  Det eneste som er avklart er at den blir høyere enn vanlig lettmelk ettersom det er en dyrere prosess å fjerne laktosen helt enn å redusere den.

Kilde: Klikk.no

 

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!