Ikke drikk 3 liter lettbrus om dagen

Kosthold26.10.2004Mattilsynet0

Det er trygt å drikke tre liter lettbrus om dagen, hevdes det i flere medieoppslag. Mattilsynet kan ikke bekrefte denne påstanden. Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet er i ferd med å bestille en utredning for å kunne gi anbefalinger om hva sla

- Verken sukkerbrus eller lettbrus er bra for helsa i store mengder. Helsefarene ved sukker er grundig dokumentert. Nøyaktig hvor mye lettbrus man kan drikke uten risiko for helseskader er ennå ikke tilstrekkelig dokumentert, men tre liter lettbrus om dagen er for mye, sier Ingvild Tømmerberg i Mattilsynets hovedkontor, seksjon for fremmedstoffer.

 

Resultatet av utredningen vil være ferdig i løpet av første halvdel av 2005. I mellomtiden vil ikke Mattilsynet spekulere i hvor mye lettbrus man kan drikke uten risiko for helseskade.

 

Langtidsvirkninger

 

Alle tilsetningsstoffer er regulert slik at de ikke skal medføre helseskade. Et tilsetningsstoff risikovurderes slik at man kommer fram til en verdi for "akseptabelt daglig inntak" (ADI). Dette er et mål for hvor mye man kan få i seg av et stoff hver dag gjennom hele livet uten risiko for helseskade.

 

Barn og benzosyre

 

Lettbrus inneholder for eksempel konserveringsmiddelet benzosyre. Inntaksberegninger i 1998 viste at mange barn og unge har et høyt inntak av benzosyre. Benzosyre kom hovedsakelig fra drikkevarene brus og saft/squash. En person på 60 kilo når ADI-verdien for benzosyre ved å drikke to liter lettbrus om dagen – dersom brusen inneholder maksimalt av det som er tillatt. I tillegg finnes benzosyre i mange andre typer matvarer.

 

Reguleringen av tilsetningsstoffer gjøres på en slik måte at forbruker ikke skal kunne komme over ADI. Som regel vil et tilsetningsstoff godkjennes i flere typer mat og drikke. Mattilsynet må derfor se på inntaket fra alle kilder. Viten om forbrukeres generelle kosthold kombineres med viten om de aktuelle mengdene med tilsetningsstoffer i maten. Mattilsynet vurderer situasjonen både for gjennomsnittsforbrukeren og for utsatte grupper som barn og høykonsumenter.

 

Aspartam

 

Aspartam brukes i mange produkter, men det er likevel ingen fare i den norske befolkning for at ADI overskrides. Å se isolert på aspartam i brus gir likevel et galt bilde. Det er to hovedgrunner til dette, nemlig at aspartam finnes i mange andre typer produkter i kostholdet, og at brus inneholder andre tilsetningsstoffer.


Nå viser enda en ny studie at kunstig søtningsmidler ikke gir økt vekt eller risiko for diabetes type 2.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Nå kutter Pepsi ut aspartam i Pepsi Light, men...

Lettbrus ødelegger skjelettet?

Kosthold02.04.2014401

For få dager siden kunne man lese denne påstanden i media.

9 matvarer du ikke burde spise

Kosthold26.02.20141102

Derfor burde du ikke spise dette.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Lettbrus ødelegger skjelettet?

Kosthold02.04.2014401

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!