Hvor sunn er egentlig den typiske turnisten?

Kosthold30.03.2010Joachim Marhaug0

Påsken står for døren og som vanlig pakker vi tursekken med appelsiner, sjokolade og kakao på termos. Men hvor sunn er egentlig denne turmaten?

Ser vi på den typiske turnisten med ernæringsøyne, er dette faktisk ingen dum ide på kortere turer, forteller Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Næringsrik kakao

Visste du at en kopp kakao inneholder mer antioksidanter enn både rødvin og grønn te? Det beste er å lage den med mager melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver.

- I tillegg til antioksidantene, inneholder den en rekke andre nyttige næringsstoffer kroppen trenger. Blant annet inneholder alle melkevarianter proteiner som kroppen kan bruke til å danne muskler og kalsium som er viktig for å styrke skjelettet. Kakaopulver og mørk sjokolade inneholder jern som er viktig for å transportere oksygen fra lungene og ut til musklene i armer og bein, forteller Ellen i Melk.no.

Ekstra bra for unge jenter og kvinner

Unge jenter og kvinner får gjennomsnittlig i seg både for lite kalsium og jern, så de kan gjerne drikke mer kakao. Det er viktig å lage kakaoen fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver som blandes med vann, for da mister man alle næringsstoffene i melken. I tillegg kan man regulere sukkermengden selv.

Sunne appelsiner

Appelsinene er på sitt beste på denne tiden av året. Smekkfulle av C-vitaminer og andre stoffer kroppen trenger.

- Fordelen med å spise appelsinene istedenfor å drikke dem som juice, er at du også får i deg en god del fiber. Det hjelper til å holde magen i gang, noe som kan være ekstra nyttig i påsken, hvor det kanskje blir mer fet mat og snop enn til hverdags, forteller Ellen i Melk.no.

Tursjokoladen

Sjokolade med kjeks er den tradisjonelle tursjokoladen, og denne sjokoladen gir deg raske karbohydrater når du er på tur, som gir deg krefter til å komme over den neste kneiken. Sjokolade inneholder også stoffer som øker blodgjennomstrømningen i kroppen og som gjør deg mer årvåken.

- Dersom vi skal driste oss til å komme med et forslag til forbedringer i den norske påskenisten er det å bytte ut den typiske tursjokoladen med en sjokolade som inneholder nøtter i stedet for kjeks. Nøtter inneholder nemlig det sunne, umettede fettet, som er langt sunnere enn fettet i kjeks. I tillegg holder nøtter deg mett lenger, og dermed får du krefter ikke bare til den neste kneiken, men som varer helt til du er hjemme igjen, avslutter Ellen i Melk.no.

Godkjent til kortere turer

Alt i alt får den norske påskenisten et godkjentstempel for kortere turer. Dersom du skal på langtur, bør du også ha noe grovere kost i sekken. La oss ikke glemme at dersom man spiser sunt resten av året, er det lov å kose seg litt ekstra i høytidene. Spesielt dersom man kombinerer dette med turer enten til fots eller på ski.

 

 

God påske!

 

 


Påskesnacks for liten og stor

Kosthold02.04.2015124

Hva med noe digg til påske?

Dette bør du fylle påskeegget med

Kosthold29.03.2018209

Glem godteri og snacks. Dette bør du fylle påskeegget ditt med.

En litt villere påske?

Kosthold07.04.20090

Klar for påskeferie? Server en litt mer eksotisk middag.

Kommer snart...

01.01.19700

Påskesnacks for liten og stor

Kosthold02.04.2015124

Dette bør du fylle påskeegget med

Kosthold29.03.2018209

En litt villere påske?

Kosthold07.04.20090

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!