Frokost eller ikke?

Kosthold09.08.2010Line Marion Nielsen Kjøniksen, Gympartner.no171

At man skal spise frokost og regelmessige måltider er kostholdsråd som er utbredt i media. Men passer rådene for alle?

Mange råder også til å spise en karbohydratrik frokost for å få fart på systemet og å "vekke" kroppen. Selvfølgelig helst ved bruk av trege, fiberrike karbohydrater som havregryn, fullkorn osv. For veldig mange fungerer dette utmerket! Energinivået er på topp fra starten av og konsentrasjonen skjerpet utover arbeids/skoledagen. Likevel er det noen som fungerer svært dårlig med en slik frokost - eller karbohydrater generelt, spesielt den raskere sorten som f.eks frukt, lyst brød osv. Bør da alle spise det samme eller få de samme rådene?

Svaret er enkelt - nei. Vi er forskjellige og derfor er det så uhyre viktig å ta hensyn til disse forskjellene når man får satt opp en kostholdsplan. Klart vil media og også kostholdseksperter jevnt over gi råd som passer for "menigmann" eller gjennomsnittet. Ta derfor til deg generelle råd med en klype salt, dersom du føler det ikke fungerer for deg. Be en fagperson om råd for å få satt opp en plan konkret tilpasset deg!

Et eksempel er folk som lider av reaktiv hypoglykemi. Reaktiv hypoglykemi går ut på at det skilles ut større mengder insulin enn hva som er normalt ved inntak av mat, spesielt da karbohydrater som fremmer insulinutsonding mer enn protein og fett. Det gjør at blodsukkeret faller mye raskere og mer enn normalt - som igjen fremprovoserer sult/sultfølelse raskt etter et måltid. Dersom nytt påfyll av mat for å få blodsukkeret opp på et normalt nivå uteblir, kan personen oppleve å få symptomer som kvalme, svimmelhet og andre ubehag likt "føling" for diabetikere. For den personen det gjelder kan diagnosen blir rett så plagsom, da matinntak må skje kanskje med så små intervaller som 1-2 timer for å klare å ha et jevnt blodsukker og unngå "føling". Å spise et eple som mellommåltid for en som lider av reaktiv hypoglykemi er som å helle bensin på bålet med andre ord.

Å endre kostholdet til et minimalt inntak av karbohydratrike matvarer - kun noe fiber av fullkorn og grønnsaker - samt en mye større andel proteiner og også noe mer sunne fettsyrer vil kunne være et mye bedre alternativ og faktisk en redning for enkelte mennesker i kampen om å ha en "normal" hverdag.

Dette er kun ett eksempel på hvordan individuelle forskjeller kan påvirke kroppens reaksjon på ulike matvarer og kosthold. Så forhør deg alltid om du føler kostholdet ditt ikke hjelper deg og du allerede føler du følger alle rådene i boken!

 


Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Det finnes usannheter om hvordan man får større muskler og lavere fettprosent. Dette er 7 av dem!

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!