Naturlig hormon forhøyelse

Kosthold01.06.2006Tommi Thorvildsen2

Mye som skjer i kroppen er styrt av hormoner. Hormoner kan påvirkes av blant annet hvilken type diett du går på. Om du er på en høy karbohydrat eller lav karbohydrat diett. Av faktorer som styrer hormonene er blant annet trening, treningsintensitet o

Veksthormon
Veksthormon er et kraftfullt hormon som mobiliserer fett forbrenningen i menn og kvinner. Det er muskel økende, stimulerer muskeltilvekst i menn og kvinner. Veksthormon utskillelsen når sin naturlige topp ca 90 minutter etter at du har sovnet for så å gå ned og opp i faser til midt på natten. Deretter avtar veksthormon utskillelsen til du står opp, og kortisolet stiger. Det kan være en fordel å unngå karbohydrater i siste måltid før du legger deg for og maksimere den naturlige veksthormon utskillelsen (leser du videre skjønner du hvorfor).

Kroppsbyggerer og fitness utøvere bør få mellom 7-9 timer søvn hver dag. Også prøve og ta en liten høne blund på dagen. Dette er med på å forebygge overtreningssyndromet og maksimere prestasjonen, restitusjonstiden og bygge muskler mer effektivt. Stress senker veksthormon utskillelsen.

Trening frigjør veksthormon. Korte treningsøkter med høy intensitet og tunge vekter frigjør mest veksthormon. De fleste som ikke har fremgang i treningen trener for lenge og er overtrent på sett og repetisjoner og undertrent på intensitet. Det er mest gunstigst for optimal veksthormon utskillelse er å ha treningsøkter fra 45- 60 minutter. Etter 45-60min faller veksthormon utskillelsen og kortisolet stiger. Det er derfor ikke bra og trene for lenge om man trener for maksimalt muskelvolum. Et større inntak av alkohol kan senke den naturlige veksthormon utskillelsen. Spesielt når alkohol drikkes på kvelden og om natten. Når vi blir eldre avtar den naturlige veksthormon utskillelsen. Så det gjør at vi blir eldre og blant annet får rynker.

Om man utfører vekttrening (mest høy intensitet) når man blir eldre kan det frigjøres mer veksthormon naturlig. Vekttrening er på en måte en ungdomskilde. Insulin og veksthormon "liker ikke hverandre". Insulin som frigjøres når man spiser karbohydrater senker den naturlige veksthormon utskillelsen, og dermed hemmes fettforbrenningen.

Karbohydrater øker insulin produksjonen. Karbohydrater brytes raskt ned i magesekk og tynntarm til druesukkermolekyler(glukose), for så og raskt bli tatt opp i blodet. Dette gir beskjed til bukspyttkjertelen om å skille ut insulin. I blodet kaller man karbohydrater for blodsukker (glukose). Insulin fører til at blodsukkeret blir tatt opp av først og fremst cellene i kroppen. Lever og muskelcellene er første prioritet. Der det brukes opp med det samme eller så omdannes og lagres som glykogen. Karbohydrater kan lagras i leveren og i musklene. Ca 80 % i musklene, mens ca 14 % i leveren. I gram vil det tilsvare ca 50g pluss minus i leveren og fra 350g til opp til over 600 gram i muskulaturen avhengig av muskelstørrelse. Når glykogen lageret er fullt og ikke vi trenger energi til musklene blir ekstra karbohydrater vi spiser lagret som fett. For mye karbohydrater til et måltid på feil tidspunkt når dietten består av en karbohydrat rik diett kan ha en negative hormonell effekt. En høy karb diett med masse sukker over lengre tid fører til at mye insulin sirkulerer i blodet. Dette kan føre blant annet til diabetes, og høyere LDL det dårlige kolesterolet i blodet. Som kan føre til hjerte og kar sykdommer. Karbohydrater og spesielt sukker kan senke blodsukkeret lavere enn det var før du spiste. Dette vil føles på kroppen i ettertid at du kan føle deg sulten og gjerne har lyst på søtsaker, får humor svingninger og dårligere fettforbrenning. Og det blir vanskelig og holde dietten. Det er best og ha et gjevnt blodsukker til daglig. Da vil du føle deg bedre.

Når veksthormon nivået er høyt, er insulin nivået lavt og motsatt skjer om insulinet er høyt, da er veksthormon utskillelsen lavt. Det er derfor en høy-karb, lav fett diett er hormonelt ukorrekt fordi det holder insulinet høyt og den naturlige veksthormon utskillelsen lav. Protein og fett har ikke stor påvirkning på insulin utskillelsen. Man kan komme i form på høy karb diett med moderat protein og lite fett, men dette krever som regel veldig mye cardio trening i tillegg til vekttrening. Og man må være nøye med hva slags karbohydrater man spiser og når tid på dagen. Uten høyt sirkulerende testosteron er det vanskelig for et menneske å bli veldig muskuløs og definert.

Fett kan påvirke testosteron nivået. Mettet (biff,) og en umettet fett har en positiv effekt på testosteronet. Derfor er det bra med litt fett i maten på diett. Og ikke glem omega 3 fettsyrer. Skal jeg ta opp omega 3 fettsyrer blir det et kapitel for seg. Det er en sammenheng mellom veksthormon og testosteron.

Økt testosteron nivå øker veksthormon nivået. Forhøyning av veksthormon utøver en mer positiv effekt på testosteron og undertrykker frigjøring av kortisol. Kortisol er et hormon som virker motsatt av testosteron. Kortisol er et katabolt hormon. Det hindrer at testosteron og veksthormon, blir frigjort. Det øker insulinet. Kotisol er et hormon som bryter ned muskulaturen. Testosteron og veksthormon jobber sammen for å bygge muskler og skjelett og øker fettforbrenningen.

For og unngå å miste muskler og ha maksimal fettforbrenning på diett er det en måte og gjøre dette på. Det som er gunstig og virker fantastisk bra er å være noen dager i negativ kalori balanse for så og være i positiv kalori balanse. Dette gjøres ved å manipulere karbohydratene. Du "cycler" karbohydratene i noen dager lavt for så høyt. Mer om dette siden i neste artikkel.
I mellomtiden stå på med treningen

Tommi Thorvildsen
www.tommithorvildsen.net


Forskning forteller hvorfor kvinner tåler mer treningsvolum enn menn.
Les mer om hva periodisk faste gjør med vektnedgangen og forbrenningen din.
Hva skjer med hormonene i kroppen dersom du spiser for lite karbohydrater?

Sjokkresultat i stor tyggegummi test

Kosthold20.03.20141222

Hormonforstyrrende stoff i annenhver tyggis.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!