Bånn gass med CrossFit

Trening31.08.2010Espen Nese18

CrossFit er en treningsform som stadig øker i popularitet innenfor Norges landegrenser. For å danne seg et inntrykk av denne treningsformen ble Treningsforums utsendte med på en økt sammen med CrossFit-gjengen i Knarvik utenfor Bergen.

Jeg lurte egentlig på hva jeg skulle ta meg til denne kvelden. Min bror som er mekaniker skulle foreta en EU-kontroll på bilen min i Knarvik, så jeg var derfor nødt til å vente der noen timer før bilen var klar. For dem som har vært på dette tettstedet nord for Bergen, vet at det kan være nokså vanskelig å slå i hjel flere timer på Knarviks mindre attraktive kjøpesenter. Kvelden i forveien så jeg imidlertid at min fotballkompis fra barndommen, Samir Valdersnes (leder for CrossFit Knarvik), annonserte på Facebook at det ble CrossFit-trening ved idrettsbanen neste dag. Modig som jeg var, meldte jeg min ankomst i det jeg leste denne Facebook-meldingen.
Det var med stor spenning jeg møtte opp på min aller første CrossFit-trening. Hva var det som ventet meg? Ryktet sier iallfall at Crossfit-økter koster deg blod, svette og tårer. Da Samir leste opp dagens WOD (workout of the day), skjønte jeg at dette også var tilfellet. Økten bestod av følgende elementer:

10 burpees
10 dekk-kast
10 handstand push-ups eller push-ups i nedoverbakke
10 box jumps (her hoppet vi opp på et stort dekk)

Denne sekvensen skulle gjennomføres fem ganger totalt med så høy intensitet som mulig.
Med friskt mot startet jeg med ti burpees. Denne øvelsen hadde jeg en del erfaring med fra før, så denne var akkurat så tung som forventet. Deretter flyttet vi oss raskt over på dekk-kast, som var en helt ny øvelse for meg. Her skulle vi kaste et bildekk opp i luften og over hodet, slik at det landet i grusen bak ryggen vår. I det dekket traff bakken var det bare å ta i mot det så fort som mulig og kaste dekket på nytt. De to første øvelsene klarte jeg å gjennomføre med nokså høyt tempo, men da vi begynte på tredje øvelse kom jeg meg fort ned på jorden igjen. Allerede på de første repetisjonene med håndstående push-ups, kjente jeg meg seig i takten.

Hovedgrunnen til dette var nok at jeg er elendig i øvelsen, men jeg er likevel så feig at jeg skylder på at skoene mine ikke ville gli på murveggen der vi støttet beina våre. Som det konkurransemennesket jeg er, mislikte jeg sterkt at jeg ble "tatt igjen" og forbigått av enkelte på denne øvelsen. Mens Samir utførte øvelsen svært eksplosivt, lignet jeg mer på den svenske langrennsløperen Jørgen Brink, da han stivnet fullstendig under en VM-stafett. Av denne grunn måtte jeg bite i det sure eplet og bytte til push-ups i nedoverbakke på de påfølgende rundene. Siste øvelse på runden var box-jumps, der vi skulle hoppe opp og ned fra et dekk av samme type som brukes i strongmanøvelsen Tire Flips (dekkvelt). For min del var dette den letteste øvelsen, men likevel mer enn hard nok til holde pulsen i en høy intensitetssone. Da første runde var gjennomført følte jeg meg temmelig mørbanket, så jeg vil ikke akkurat påstå at det var en nytelse å fullføre de fire siste rundene. Etter at siste runde var overstått, var det bare til å legge seg ned på grusen og harke opp slim og gørr fra halsen.

Mange vil nok kalle det selvpining å trene på denne måten, men i etterkant sitter jeg likevel igjen med en positiv opplevelse av treningsøkten. Treningene med CrossFit er knallharde, men absolutt overkommelige på grunn av at øktene er av kort varighet. Så er du etter å øke arbeidskapasiteten din med så kort treningstid som mulig, da er kanskje CrossFit en passende treningsform for deg.

Når jeg først var i prat med Samir Valdersnes som er President for CrossFit Knarvik, benyttet jeg sjansen til å stille han noen spørsmål om den lokale CF-klubben og CrossFit generelt.

1) Hvor lenge har du drevet med CrossFit?

- Startet med CrossFit i Juni 2010. Trener ikke CF mer enn 1-2 ganger i uken.

2) Hvordan oppstod ideen om å opprette CrossFit Knarvik?

- Etter å ha vært på en CF-trening i Bergen, så fikk jeg lyst til å gjøre det samme ute i Knarvik, da vi har mye bra areal.

3) Hvor mange aktive "utøvere" er med i CrossFit Knarvik?

- Vi er vel mellom 7-8 aktive, men håper flere kommer for å bli.

4) Hvordan vil du karakterisere denne treningsformen?

- Varierte funksjonelle øvelser utført med høy intesitet.

5) Hvordan skiller CrossFit seg ut fra annen trening?

- CrossFit er ikke et ferdig program som en følger hver dag/uke. Hver trening har en ny WOD (Workout of the Day) og det kan ta mange måneder før den samme WODen dukker opp igjen. CF er et forsøk på å optimalisere alle de fysiske egenskapene hos et menneske.

6) Hvorfor vil du anbefale andre å prøve CrossFit?

- Tilbakemeldingene fra de aktive i gruppen er at de har oppnådd økt styrke, økt masse, bedre utholdenhet og en lavere fettprosent på kort tid.
Så hvis noe av dette står på ønskelisten, så er det bare til å kjøre i gang! Får også høre at mange føler et spesielt samhold med de andre, og det er jo ingen dum ting.

7) Passer CF for hvem som helst, eller bør man komme seg på et OK formnivå før man prøver seg?

- Ja, dette passer for alle. Vanskelighetsgraden på øvelsene kan gjøres lettere/vanskeligere om det er nødvendig. Jeg synes imidlertid at man bør få noen til å se på teknikken i øvelser som rykk, frivendinger, knebøy osv.

8) Mener du at det er tilstrekkelig å bare trene CrossFit, eller bør CF kombineres med andre treningsformer?

- Det spørs hva man er ute etter. Er målet å bli like rask som Usain Bolt, bli like svær som Ronnie Coleman eller kaste spyd som Andreas Thorkildsen, så er ikke dette veien. Du ser hvor jeg vil.

Da ønsker jeg å takke Samir Valdersnes for en god treningsøkt og for at han viet litt av sin tid til oss i Treningsforum. Personlig har jeg ikke tatt skrekken av mitt første møte med CrossFit, så jeg kommer garantert tilbake på trening ved en senere anledning.

 


Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.

EMOM treningsøkt

Trening21.08.201820

Tren en ny øvelse minutt for minutt. Test ut ENOM!

Tre crossfit økter du må prøve

Trening05.11.201829

Rå styrke og utholdenhet i en og samme økt!

Crazy russisk treningsøkt

Trening28.09.201741

Disse øvelsene er helt ville og bør absolutt ikke gjøres hjemme.

EMOM treningsøkt

Trening21.08.201820

Tre crossfit økter du må prøve

Trening05.11.201829

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!