Kan man forvente seg å trene uten å pådra seg skader/smerter?

Trening27.10.2010Eirik Sandvik23

Trening og spesielt ulike former for styrketrening blir som regel anbefalt både for å rehabilitere skader og smerter, men også for økte fysiske prestasjoner.

Er det slik at det ene ikke kan unngå å dra med seg det andre? Altså, kan vi egentlig trene for å prestere optimalt uten å få en skade eller to på veien? 

Er veien rett?

Om du noen gang har kjørt bil, syklet, eller bare vært utenfor huset ditt og sett en vei, så finner du fort ut at de forskjellige veiene vi benytter for å komme til ulike destinasjoner ikke akkurat dannes av en rett linje. Det er heller en god del svinger og avhengig av hvor du beveger deg finner du trolig en del dumper i veien også.

Det er egentlig mange farer på veien.

Du kan kjøre ut.

Du kan kollidere med en annen bil.

Du kan kjøre inn i en elg.

Du kan punktere.

Om noe av dette skjer kan du selvsagt skylde på ulike ting.

"Det var glatt da jeg kjørte ut"

- Ja, det tror jeg absolutt på, men om du var den eneste av 1 467 bilister som skled ut der du gjorde den dagen, så er det kanskje ikke en unnskyldning du bør benytte? Du kunne trolig ha kjørt saktere, vært mer oppmerksom, eller hatt bedre dekk? Alt er i bunn og grunn ens egen feil.

PS: jeg har kjørt ut på vinterføre og skylder på at veien var måkt bredere enn den egentlig var, men det er jo min egen feil når jeg har klart å kjøre samme sted flere tusen ganger tidligere uten å kjøre ut.

"Jeg så ikke bilen"

- Tar også den unnskyldningen til ettertanke. Biler kjører fort og i trafikkerte og uoversiktlige situasjoner kan det fort oppstå problemer. Vi er bare mennesker. Med mindre en annen bil kjører inn i deg er det faktisk din skyld. Du skulle ha fulgt bedre med på situasjonen!

PS: Jeg har selv "fronta" og helt ærlig kom den andre bilen "helt ut av det blå", men det var min feil, så hva spiller det for rolle at jeg ikke skjønner hvordan det kunne skje? Jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv til tross for at jeg gjerne skulle ha gjort det.

"Elgen var der, plutselig"

- Ja, den skal du ha unnskyldt. Dyr som spretter opp i veien i mørket er ting som ikke kan kontrolleres.

PS: Har selv også vært så heldig å kjøre inn i en elg, men klarte heldigvis å bremse ned såpass at det ikke ble for ille. Jeg sier bare, hjææælp ass! De dyra er SVÆRE!

"Det er ikke min feil at jeg punkterte"

- Punktering er i likhet med elgen ikke alltid noe som kan kontrolleres. Om du kjører på underlag med masse drit og spisse gjenstander er saken en annen, men som regel er punkteringer ut av ens kontroll, men de dukker opp likevel!

PS: Har selvsagt også punktert (hva annet trodde du, liksom?) og selv om det er fryktelig irriterende så er det bare ting som skjer.

Hvor tror du jeg vil hen med dette?

Ja, du gjettet riktig. Mye av det samme gjelder også for trening. Vi er riktignok nødt til å legge opp et skille mellom skadeforebyggende og rehabiliterende trening og prestasjonsfremmende trening. Som du kanskje fikk med deg i innlegget om prestasjonsfremmende trening, så er dette egentlig to sider av samme sak, så la oss heller legge skillet mellom "vanlige folk som trener for å bli friske" og idrettstuøvere/treningsentusiaster med målsetninger om å presse sine fysiske evner til ytterpunktet.

Man kan fint trene styrke uten å bli skadet om man tar alle forhåndsregler, gjør alt korrekt til enhver tid og er veldig konservativ med valg av belastning. Dette vil føre til at kroppen fungerer bedre og du har oppnådd målet om en frisk kropp (ja, det finnes unntak, men dette er som regel hva som skjer).

Men hva med idrettsutøvere og andre som søker større resultater med treningen sin? Som er nødt til å pushe grensene for å bli sterkere og bedre?

Selv om jeg skulle ønske det ikke var slik, så vil de aller fleste innen denne gruppen nå og da gå på en smell enten det dreier seg om skader eller mindre plager og smerter. Som regel går det fint å holde seg unna de mer alvorlige akutte skadene, faktisk er dette noe som skjer svært sjeldent via styrketrening, men plager og smerter kommer gjerne nå og da og grunnene kan være mange.

Selv om du følger den "rette" veien...

...så kan ting skje.

Du kan gjøre feil. Vi er bare mennesker, så om du av en eller annen grunn kjører ut, kolliderer, punkterer eller smeller inn i en elg, så er det bare sånn det er. Ja, noe er din egen feil, mens andre ting kan komme ut av det blå. Selv om det kan virke urettferdig så er det bare slik verden er og du bør finne deg i å leve med det.

Man kan egentlig bare gi opp da!

Nei, nei.. Selv om ting kan skje er det masse vi kan gjøre for å unngå at det skjer! Følg et skikkelig treningsprogram og gå gradene. Få innlært korrekt teknikk fra start. Kjør skikkelige oppvarminger som jobber med muskelkvalitet, muskellengde, muskelfunkjson og bevegelighet. Legg inn skadeforebyggende trening. Kjør på hardt og intelligent - mer enn det er for mye å forlange. Skulle veien vise seg å bli veldig humpete kan du velge å roe ned, fokusere mer på rehabilitering, eller feie ut av veien og gå på en riktig smell!

Så, kan vi egentlig forvente å trene uten å pådra oss en skader eller smerter?

Ja, absolutt. Gitt at vi alltid klarer å gjøre det vi skal gjøre.

Men nå har det seg slik at ting ikke alltid går som det skal og jeg kan egentlig garantere følgende:

- Du kommer ikke alltid til å ha en god dag.

- Du kjører ikke alltid øvelser med perfekt teknikk.

- Du tar ikke alltid de rette/smarte valgene.

- Du kommer til å bli overivrig.

- Du kommer til å slurve.

- Du gjør ikke alltid det du har sagt du skal gjøre.

Osv... vi er mennesker og dette er bare noe av hva som gjerne fremprovoserer problemer underveis på veien mot optimale prestasjoner. Det som skiller de som kommer dit og dem som faller av på veien er evnen til å reise seg igjen etter et fall (altså, en skade eller andre problemer). Ikke la et hinder på veien stoppe deg, for de vil alltid være der, enten det dreier seg om trening eller livet ellers

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Hvor viktig tror du kroppsholdning er?
Får du vondt av knebøy? Les denne.
Lær hvorfor det kan være skadelig å presse knærne for langt ut.

Slik kjører du knebøy skadefritt

Trening04.03.2014653

Hvor god teknikk har du i knebøy og hvordan forebygger du mot skader?

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!