Tilbudet av salater har blitt betydelig bredere i løpet av få år. Salat er bladvekster av flere forskjellige typer. Hos hodesalater er bladene mer eller mindre fast sammenknyttet i hoder, mens hos bladsalater er bladene helt løse eller henger løst sammen i en rosett. Noen salater er nærmest nøytrale i smaken, andre er krydderaktige eller søte,-og en del er bitre.
Faste salathoder har en bedre holdbarhet enn løse blader.
Salatsorter kan brukes enkeltvis eller sammen i en og samme salatbolle.
Salat inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt kalium og kalsium. Kaloriinnholdet er helt minimalt.
Vi har i dag norsk produksjon av ca. 30 salatvarianter.
La oss ta en titt på noen av salatvariantene:
Frisee
Denne salaten har blitt svært populær. Litt bitter på smak, spesielt de mørke bladene, for øvrig fyldig og aromatisk. Salaten har både gule og grønnere blader i ett og samme hode. Frisee er fin både som dekorativ pynt og i salatbollen.
Frisella
Denne salaten er en krysning mellom isbergsalat og frisee. Den er sprø og saftig og mild på smak.
Rød Lollo
Også kalt lollo rosso. Dette er en finkruset salat med et fint fargespill fra lys grønn til dyp lilla. Smaken er mild og harmonerer fint sammen med andre salatvarianter. Den har kort holdbarhet. Det finnes også en grønn variant av Lollo.
Batavia
Dette er en salatgruppe med både grønne og røde varianter. Bladene er kraftige. Smaken er mild og deilig. Denne salaten er fin til pynt og i de mange salatvarianter.
Ekeblad
Ekebladsalaten har to varianter, den røde og den grønne. Bladene er tynne og flikete, og minner om eikeblader. Derav navnet. Smaken er mild og med en fin aroma. Ekeblad er dekorativ som pynt og deilig i lag med andre salater i samme saltbolle.
Eskaroll
Dette er salaten med store hoder og et såkalt rufsete utseende. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit innover. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig, aromatisk og bitter. Eskaroll har en meget god holdbarhet.
Hjertesalat
Hjertesalat er en mini romanosalat med lange kompakte blader på 12 til 15 cm. Den er sprø og har saftige blader rundt en hvit stengel.
Isbergsalat
Dette er salaten med svært faste hoder. Fargen er lys innerst og grønn ytterst. Smaken er mild og nøytral. Salatbladene er tykke, saftige og meget sprø. Isbergsalat er verdens mest brukte salat! Og vi nordmenn elsker denne salaten i dag, vi og!
Rapidsalat
Salaten har lange krøllete blader som er tynne og sprø. De danner ikke et fast salthode. Smaken er mild og fin. Den er godt egnet som pynt. Selges nesten bare i potte.
Romanosalat
Salaten har vært kjent siden antikkens Egypt. I dag er romanosalaten den vanligste salaten i de fleste middelhavslandene. Den har store hoder av avlange, sprø blader og smaken er svært kraftig, både litt søt og bitter.
Ruccula
Dette er en salat som har blitt svært populær på kort tid. Ruccula har smale og sterkt flikete blader med en matt grønn farge. Det brukes kun unge blader som selges løst eller pakket på brett eller i pose. Smaken er svært kraftig og Ruccula brukes både som salat og som en krydderurt.
Oppskrift på salat Avocadosalat
Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4
Ingredienser:
150 g bacon i strimler
1 stk. avocado i skiver dynket med sitronsaft
1 stk. tomat i båter
8- 10 stk. reddik
1- 2 stk. vårløk
½ stk. hodesalat eller annen salat
2- 3 ss olivenolje
2- 3 ss vineddik
smak til med salt og pepper
Fremgangsmåte:
Stek først baconstrimlene. Legg dem på papirhåndkle. Fordel salat, avocado, tomat, reddiker og vårløk på to tallerkener. Dynk med olivenolje og vineddik og dryss på salt og pepper. Fordel baconstrimlene over avocadoskivene.
Derfor bør du ikke unngå fett på salaten
Kosthold18.10.201718
Strandmat - dette pakker du med deg i kjølebaggen
Kosthold09.08.20175