Legenden Carl Yngvar overgikk seg selv

Styrkeløft13.06.2011Bjørnar Brende Smestad36

På forhånd var det varslet at Carl Yngvar var i relativt dårlig form...

- Carl Yngvar har hatt skadeproblemer med brystet og låret i senere tid og når ikke totalen på 1100 kg denne gangen(.....) han bør løfte i overkant av 1050 kg.
sa Lars Samnøy, trener på juniorlandslaget, til nrk.no i forkant av konkurransen.

Carl Yngvar startet stevnet med en moderat bøy, som alltid. Under kyndig veiledning fra verdens beste trenerteam åpnes det på 375 kg, 45 kilo under personlig rekord. Men det er det siste løftet som teller, de to første er bare skritt på veien. Mens fire av fem konkurrenter bommet på førsteløftet gikk Carl videre til andreløftet på 400 kg. Lett som papp. To konkurrenter hadde enda ikke fått et løft godkjent, mens den nærmeste konkurrenten var på 345 kg.

Tredjeløftet ble sliteløft

I tredjeløftet var det på tide for Carl Yngvar å ta i, 422,5 kg ble lastet på stanga. Carls spurt mot stanga ser ut til å ha skremt bort kiloene. Han satt seg helt i bunn, så dypt som man aldri skulle tro en plussløfter kunne komme. Egentlig var det alt for dypt, ja det fikk faktisk fatale konsekvenser. For første gang måtte Carl ta i, ja selv milevis fra stevnehallen i Northumberland, England kunne man se at han måtte ta i. Han ble rød i fjeset, en kunne også skimte et par svetteperler.

 

422,5 kg gikk opp

 

Men selvfølgelig, 422,5 kg gikk opp. Det skulle bare mangle, da han sikkert kommer til å ende på 430-440 kg på VM, om alt går greit. For Carl har både kneskader og har "problemer med låret". Og likevel går 422,5 kg opp.

I benkpress ble det åpnet på 280 kg, lett. 290 kg fulgte, like lett. 295 kg avrundet benkpressen, som ikke er så mye å snakke om egentlig. Carl Yngvar legger seg ned, presser opp hva enn som er lastet på stanga og konkurrentene ligger milevis unna. Nærmest var Martins Kruze med 235 kg.

 

Champion of champions

 

Før markløft, ja egentlig før konkurransen startet, var vinneren i +120 kg avgjort. Den egentlige kampen var om hvem som skulle bli stevnets beste løfter. I markløft var det på tide å avgjøre konkurransen. CarlYngvar hadde meldt inn  et førsteløft på 300 kg, men plutselig sto det 330 kg påtavla. Kongen av norsk styrkeløft var tydeligvis i god form undermarkløftoppvarmingen, og nå var alvor. Etter lett førsteløft ble 355 kglastet på som også gikk lett opp. Til sist var det bare èn konkurranse det handlet om, kampen mellom Carl Yngvar og tyngdekraftens grep om de hele 362,5 kg med stål som skulle opp i sisteløftet. Carl Yngvar vant, selvfølgelig. Carl Yngvar vinner alltid kampen mot tyngdekraften.

En merkedag for norsk styrkeløft over

 

En merkedag for norsk styrkeløft var over. Etter årets J-EM er Norges beste herreløfter Carl Yngvar Christensen, med hans 1080 kg kilo sammenlagt, verdensrekord for junior sammenlagt, tidenes beste norske knebøy, tidenes beste norske sammenlagtsum og EM's beste poengsum. Norges beste kvinneløfter heter Tutta Kristine Hanssen, og dette er, om de vil selv og holder seg skadefrie, to løftere fra Norge som kommer til å regjere styrkeløften helt til de velger å legge beltet sitt på hylla. Forhåpentligvis skjer ikke det på mange, mange år. For dette er to utøvere så gode som noen andre utøvere vi har hatt i hvilken som helst idrett. Nordmenn er ikke bare best med ski på beina, vi er best når det skal løftes tungt, trenes smart og når stevnetaktikken skal legges opp.

NB: Bildene er fra tidligere konkurranser, og hentet fra styrkeløft.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!