Brenn mer fett ved å gjøre det motsatte

Kosthold23.06.2011Børge A. Fagerli679

Gløtter du inn på frokostbordet ved en gjennomsnittlig norsk husstand domineres det av kornprodukter og brødmat. Senere på dagen er det mektige og fettrike middager som gjelder.

Nyere forskning på hvordan vår biologiske klokke styres av næringsemner, viser at dette spisemønsteret faktisk kan disponere oss for overvekt - og at vi bør gjøre det motsatte!

Jeg har tidligere lagt fram forskning som viser at det er bedre å innta karbohydrater senere på dagen, og når jeg så videre på relevant forskning kom jeg over denne godbiten som bare bekrefter poenget mitt enda bedre. En ekstra bonus er at det viser når du bør spise fett.

La meg si på forhånd at jeg i utgangspunktet ikke lar meg overbevise av studier på rotter og mus, men når det gjelder biorytmer og respons på ulike næringsemner er ikke vi mennesker så ekstrem forskjellige fra dem, så forskerne poengterer at basert på tidligere forskning vil dette være overførbart på menneskers spisemønster også.

For å opprettholde trenden med korte og konsise presentasjoner som jeg har fått hint om at de fleste foretrekker, så skal jeg samle dette i en punktvis liste:

- Spiser du høy-fett måltider til dagens siste måltider fører dette til såkalt "metabolsk infleksibilitet" - det forstyrrer kroppens metabolske rytme og det øker fettlagring, risiko for overvekt, forhøyde insulinnivåer, og reduserer insulinfølsomhet (hvor effektivt cellene svarer på insulin-signalet).
- Spiser du imidlertid høy-fett måltider til dagens første måltider tilpasser kroppen seg meget effektivt ved å sette en mer naturlig biorytme, det holder fettforbrenningen høyere resten av dagen, og øker også glukosetoleransen - altså hvor effektivt du nyttiggjør deg karbohydrater som du spiser senere på dagen. Fettet du spiser vil alså heller forbrennes enn å lagres.
- Spiser du karbohydratrike måltider til dagens første måltider ødelegges også kroppens metabolske tilpasningsevne ved å "låse" metabolismen fast i forbrenning av karbohydrater, noe som fører til høyere fettlagring av måltidene du spiser senere på dagen. Dette er ikke tilfelle når karbohydratene inntas til dagens siste måltider, da ØKER det forbrenningen av fett gjennom natten og resten av dagen etterpå! Helt i tråd med studiene jeg presenterte i artikkelen Spis karbohydrater til kvelds for bedre resultater. Åh, så morsomt å få bekreftet at jeg har rett...


Ok, så i praksis:

- Samle de mer fettrike måltidene tidlig på dagen, og hold karbohydratinntaket lavt (mellom 5-20g per måltid, primært frukt og grønnsaker, maks 30g havregryn). Tenk egg, ost, kjøtt, nøtter, oljer.
- Siden omega-3 fettsyrer utøver sin maksimale effekt når de lagres i fettcellene kan jeg fremdeles argumentere for inntak av dem i dagens siste måltider, men å spise laks eller røkt laks med eggerøre til lunsj kan helt klart anbefales som et måltid som vil holde deg mett i flere timer.
- Samle de karbohydratrike måltidene til dagens siste måltider (og etter trening), og hold fettinntaket lavt - noe sånt som 10-15g maks per måltid. Tenk kylling, mager fisk, ris og potet. Havregrynsgrøt til kvelds er sikkert uvant, men gi det allikevel et forsøk. Bland det med MyoProtein eller M-Factor for å gjøre det proteinrikt og enda mer mettende.
- Trener du tidlig på dagen, fyll på akkurat nok karbohydrater til å dekke det du har forbrukt, og spar heller opp resten til de siste måltidene. 30-50g dekker de fleste aktiviteter av høy intensitet som vekter, intervaller og sport. Lav-moderat intensitet krever ikke så mye karbohydrater med mindre det er av lang varighet, og da kan du kalkulere med 30-60g pr time trening (avhengig av kroppsvekt og intensitet).
Så enten du tilhører lav-karb eller ketolyse/ketogen-diett fanatikere eller lav-fett fanatikere, dere har alle sammen rett - bare til ulike tider av døgnet...

Relevante utdrag fra studien:

Consumption of a high carbohydrate diet during the beginning of the active phase impairs metabolic plasticity. Furthermore, consumption of a calorically dense, high fat diet at the end of the active phase leads to accelerated weight gain, increased adiposity, glucose intolerance, hyperinsulinemia, hypertriglyceridemia, and hyperleptinemia (i.e., the cardiometabolic syndrome). The latter is independent of daily total or fat-derived calories. As such, the time-of-day at which high fat diets are consumed profoundly influences multiple cardiometabolic syndrome parameters.

The present study reports that feeding mice a high fat diet throughout the waking phase does not significantly influence body weight, adiposity or glucose tolerance. This is despite increased daily fat consumption. The lack of weight gain appears to be due to a compensatory increase in energy expenditure and/or a balancing of total caloric intake.

Conclusions: The implications of the present research are important for human dietary recommendations. Humans seldom eat a uniform diet throughout the day, thus requiring the ability to respond to alterations in diet quality. Currently, a typical human diet consists of a high carbohydrate morning meal followed by higher fat and/or more calorie-dense meals later in the day.

Consumption of a high fat waking meal is associated with increased ability to respond appropriately to carbohydrate meals ingested later in the waking period, while a high carbohydrate morning meal appears to "fix" metabolism toward carbohydrate utilization and impair the ability to adjust metabolism toward fat utilization later in the waking period.


Referanse:

Int J Obes (Lond). 2010 November; 34(11): 1589-1598.Published online 2010 March 30. doi: 10.1038/ijo.2010.63.

Time-of-Day-Dependent Dietary Fat Consumption Influences Multiple Cardiometabolic Syndrome Parameters in Mice.

Molly S. Bray,1,2 Ju-Yun Tsai,2 Carolina Villegas-Montoya,2 Brandon B. Boland,2 Zackary Blasier,2 Oluwaseun Egbejimi,2 Michael Kueht,2 and Martin E. Young2,31Department of Epidemiology, University of Alabama at Birmingham, Birmingham, Alabama, USA2USDA/ARS Children's Nutrition Research Center, Baylor College of Medicine, Department of Pediatrics, Houston, Texas, USA3Division of Cardiovascular Diseases, Department of Medicine, University of Alabama at Birmingham, Birmingham, Alabama, USA

Artikkelen her hentet fra MyRevolution og skevet av Børge A. Fagerli

Børge Fagerli, 37 år, er Daglig Leder og Coach i www.MyRevolution.no og har 15 års erfaring som Personlig Trener, foredragsholder og skribent.

Han har jobbet med et tusentalls personer over hele verden, alt fra nybegynnere til eliteutøvere innen mange forskjellige idretter. Mest kjent akkurat nå er kanskje Norges Sterkeste Mann Espen "Bøs" Aune.

Børge har skrevet et hundretalls artikler om trening og kosthold publisert i både norske og internasjonale magasiner og websider, holdt kurs og foredrag over hele Norge, og designet kosttilskudd og livsstilskonsepter. Myo-reps treningsmetoden fra 2007 er for eksempel del av pensum på Norges Idrettshøgskole og flere internasjonale PT-studier, mens kostholdskonseptet Health & Fitness var forsideoppslag i Dagbladet august 2010.


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!