Kosttilskudd - er det en nødvendighet?

Kosthold20.07.2011Martin Norum138

En av de vanligste spørsmålene jeg får fra kunder er "Hvorfor trenger jeg å ta tilskudd - kan jeg ikke få alle de næringsstoffene jeg trenger bare ved å spise godt?"

Svaret er, og dette kan overraske deg, «Nei!» Et godt kosthold, sammen med riktig tilskudd, er en vinnende kombinasjon for et sunt liv og optimal atletisk ytelse. Selv innen funksjonell medisin og tradisjonell medisin finnes det sammenstøt på mange områder. Begge er enige om at kosttilskudd har fortrinn. Ta vitaminer, for eksempel. I en studie publisert den 19. juni 2002 i utgaven av The Journal of American Medical Association, bemerket forfatterne at vitaminmangel har vært forbundet med mange kroniske sykdommer som hjertekarsykdommer, kreft og osteoporose. De fant også at "eldre mennesker, veganere, alkoholavhengige personer og pasienter har høy risiko for utilstrekkelig inntak eller opptak av flere vitaminer». Forfatterne konkluderte med at «det synes forsvarlig for alle voksne å ta vitamin tilskudd». Det er naturlig at de som spiser bra ikke vil ha et så kraftig behov for vitamin supplement som de med dårlig kosthold. Men hvor mange nordmenn spiser egentlig bra?



Desverre et fåtall. «Bra» mat idag er pasta, brødskiver, fiskepinner og pizza grandiosa med nøkkelhullsmerking(at de har fått godkjennelse for nøkkelhull sier mye om seriøsiteten rundt sunnhet i Norge. Næringsinnholdet er slettes ikke bra, og veldig lite annerledes enn den ordinære).

4 grunner til å bruke kosttilskudd

Grunn 1: Det er ikke nok næringsstoffer i maten vår. Vi kan ikke få alle de essensielle næringsstoffene vi trenger fra maten alene. Selvfølgelig skal vår naturlige matforsyning gi oss de næringsstoffene vi trenger - og de næringsstoffene ville vært tilstrekkelig i maten vår for 100 år siden, men maten vår er idag svært bearbeidet, genmodifisert og tilberedt på en måte som ofte ødelegger mye av næringsinnholdet.

Grunn 2: Dårlig fordøyelse. Hvis våre fordøyelsessystem fungerte optimalt, ville vi ikke trenger så mange næringsstoffer av høy kvalitet i supplement form - det er ikke tilfelle. Det er anslått at halvparten av verdens befolkning produserer for lite magesyre, noe som reduserer evnen til å absorbere næringsstoffer fra maten og kan øke betennelse, mage bakterier og en rekke andre helsemessige problemer som oppblåsthet, magesmerter og til og med depresjon. Forresten, er en av grunnene til lav magesyre en mangel på vitamin B.

Grunn 3: Miljø-giftstoffer. Det amerikanske «Environmental Protection Agency», publiserte en rapport i 2002 som sa at mer enn 7.1 billion pounds(omtrent 3,2 millioner kilo) av 650 forskjellige kjemikalier hadde blitt sluppet ut i luft og vann - og 266 av disse kjemikaliene er forbundet med fødselsskader. De siste 28 årene har Dr. Mark Schauss, MBA, DB, studert medisinsk forskning om effektene av miljøgifter på vår helse. Schauss sier "I en studie fant forskerne at blodet av tilfeldig utvalgte arbeidstakere inneholdt nesten 100 kjemikalier som ikke fantes for 40 år siden. Heldigvis kan mange av disse forurensningene detoksifiseres ved naturlig kosttilskudd som glysin, vitamin C, selen og N-acetylcystein.



Grunn 4: Atletisk prestasjon. Kosttilskudd hjelper idrettsutøvere å oppnå fysisk overlegenhet over sine konkurrenter. Spesielt verdifulle er de essensielle aminosyrene leucin, isoleucin og valin, som er kjent som (BCAAs). I motsetning til andre aminosyrer, blir BCAA brukt som en form for energi ved muskel celler og kan brukes under trening for å øke kvaliteten på treningen. BCAA har mange andre fordeler for idrettsutøvere, inkludert endring av hormon profiler for å øke muskelmasse og styrke og samtidig redusere kroppsfett. BCAA kan også bidratil å redusere stølhet etter trening

Foruten de ovennevnte grunnene over er det påvist at enkelte kosttilskudd kan påvirke levealder. Kanskje mest overraskende er det at proteintilskudd er en av disse. Ny forskning antyder at proteintilskudd i seg selv forbedrer helse og kan gjøre at du lever lenger. Mange er negativt inntillt til proteintilskudd og tenker at det er doping og inneholder ulovlige stoffer. Norge har europas strengeste regler for kosttilskudd og alt som selges i Norge er lovlig. Proteintilskudd er ikke annet enn pulverisert mat(myse, egg osv) og finnes ikke farlig. Tilskuddet kan være spesielt nyttig hvis du sliter med å få i deg nok proteinrik mat i løpet av dagen, og kan fungere som et mellommåltid eller erstatning for et måltid hvis du er stresset og ikke har tid til mat.

Referanser:
1. 
http://jama.ama-assn.org/content/287/23/3127.full som nummer 1
2. http://www.dagbladet.no/2010/10/07/nyheter/utenriks/forskning/ernering/kosthold/13710492
3. Charles Poliquin
4. Environmental Protection Agency
5. Boken Optimal fettforbrenning - forfatter Martin Norum
6. Dr. Mark Schauss, MBA, DB


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Følger du en ketose diet bør du være obs på at wheyprotein gir massive insulinøkninger.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
De sammenlignet whey- og soyaprotein.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!