Hva er ketose og hvem har mest nytte av ketose- eller lavkarbodietter?
Kosthold15.09.2011Rita Immerstein67
Fettsyrer frigis for å bli benyttet som energi og det dannes såkalte ketonlegmer i blodbanen. En ketose som oppstår av sult(mangel på mat) er en usunn og til slutt farlig ketogen tilstand. Ketogen-dietten er lav på karbohydrater og høy på fett og proteiner(1) . Dietten fikk en ny oppsving på 1990-tallet og er svært omdiskutert. I motsetning til Helsedirektorates kostholdsanbefalinger(2) så inneholder ikke dietten alternativer som ris, pasta og brød.
En ketogen diett eller en benign kostholdsindusert ketose er betegnelsen på det som er beskrevet ovenfor og kjennetegnes ved at kostholdet inneholder mye rent kjøtt, fugl, fisk, egg, skalldyr, grønnsaker(ikke rotfrukter), sunne oljer, krydder og urter. Vann, kaffe, te, sukkerfri brus er drikker som ikke inneholder sukker. Skal du nyte alkohol er en tørr hvitvin å anbefale(3).
For å komme i ketose er det anbefalt å innta maks 30-50 gram karbohydrater per dag. Frukt er ikke med på menyen og det er fordi det har et mye høyere innhold av karbohydrater enn grønnsaker.
Det oppnås ikke ketose før etter ca. 2-3 dager. Fordelen med en type diett som denne er at den gir god metthetsfølelse, stabilt blodsukker og dertil jevnt humør. Blodsukkeret stiger lite og holder seg jevnt og matvarene i denne dietten er kjennetegnet ved en såkalt lav glykemisk indeks(GI måles fra 1-100, hvor høyest tall er rask blodsukkerstigning). Lav blodsukkerstigning er viktig for å unngå at kroppen begynner å lagre fett og i stedet bruker den energien som tilføres. Å benytte GI som mål for hvilke matvarer som kan spises er et godt alternativ og anbefales av Verdens Helseorganisasjon(WHO)(4). Vær allikevel oppmerksom på at GI ikke bør benyttes som et absolutt mål for hva som er sunt eller usunt.
Dietten virker også appetittdempende og er dermed effektiv med hensyn til å redusere overvekt. I tillegg bidrar et lavt karbohydratinntak til at det er enklere å regulere både diabetes 2 og dempe epileptiske anfall.
Imidlertid viser det seg at denne dietten kan være belastende for nyrer(mennesker med diabetes skal være mer forsiktig med proteininntaket fordi dette er belastende for nyrene). Man kan få midlertidig forstoppelse, oppleve å få hodepine, dårlig ånde og kvalme. De røde blodcellene er dessuten avhengig av glukose så selv om resten av kroppen har evne til å benytte ketoner som energi så trengs allikevel litt glukose. En dempet appetitt er en fordel dersom du skal ned i vekt, men en ketogen diett kan være svært tung å følge både fysisk og psykisk dersom du har et fysisk hardt yrke og trener flere ganger i uken. Det er vanskelig å trene og arbeide med full intensitet og dette er spesielt merkbart i begynnelsen når du endrer ditt "normale" kosthold og går over på en lav-karboløsning.
Ketose-dietter er fordelaktig om man skal ned i vekt eller som en mer medisinsk tilnærming til enkelte sykdomstilstander. Det kan være lurt å vurdere sitt eget hverdagsliv og helsetilstand før man velger en fullverdig ketogen diett. Har du mange fysisk krevende arbeidsoppgaver og trener mer enn 4-5 dager i uken så bør kanskje alternative lav-karbodietter vurderes. Kroppen drar god nytte av raske karbohydrater etter en intens treningsøkt i gymmet eller en lang løpetur. Har du i tillegg jobbet fysisk hardt hele dagen er det lurt med noen raske karbohydrater før du begynner å fylle på med proteiner og fett. Dessuten kan fiberrik, havre og grov bakst være nyttig for en sunn og velfungerende mage. Basert på egne erfaringer er det tre faktorer som jeg vektlegger relativt mye og det er å drikke nok vann, variasjon i fiberkildene og reduksjon av rent sukker og godteri i kostholdet. Ofte viser det seg at vi totalt sett spiser og drikker for lite og når vi først inntar energi så er sukker(farin) rent eller tilsatt i matvarene ofte en av ingrediensene.
Det betyr ikke nødvendigvis at en diett som er svært lav på karbohydrater ikke er fullverdig, men det innbærer elementer av ved mat betyr variasjon og glede. Valget er ditt så prøv deg fram! Det er mulig å dra veksel mellom ulike dietter og få et fullverdig resultat, dvs å oppnå det du har satt deg som mål!
Referanser:
1. Doktor Online, 2011-07-09: http://ketose.no/lavkarbo-dietter/ketolysekuren/generelt-om-ketolysekuren.html
2. Helsedirektoratet.no: http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/matvarer_og_n_ringsstoffer/n_ringsstoffanbefalinger/
3. Lommelegen.no,02.09.2011: http://www.lommelegen.no/375619/ketose-og-slanking
4. Fedon A. Lindberg,2011: "Sukkerbiten. Farlig og skjult! Din guide i matvarejungelen"
Wheyprotein gir massive insulinøkninger
Kosthold15.08.20195
Den mest populære dietten i USA
Kosthold08.05.201915
Påvirker lavkarbo-dietter kvinners hormonbalanse negativt?
Kosthold26.09.201639