Rødt kjøtt og kreftfare

Kosthold07.11.2011Martin Norum63

Når myndighetene kommer med nye kostholdsråd er det alltid duket for diskusjoner og uenigheter. En rekke ernæringseksperter ryker i tottene på hverandre og mange av dem har stilt spørsmål ved troverdigheten til rådene som gis.

Som følge av dette er det svært få som stoler på rådene myndighetene gir. Meningsmålinger viser at halvparten av oss ikke har tiltro til det som legges frem. I denne artikkelen skal vi se kort på myndighetenes anbefalinger av rødt kjøtt, og stille noen kritiske spørsmål til hvorvidt rødt kjøtt er ett av helsens problemer.

Norske myndigheter anbefaler alle å kutte ned inntaket av rødt kjøtt til maksimalt 500 gram i uken. Bakgrunnen for en reduksjon i inntaket av rødt kjøtt er følgende: "vi konkluderer med det at det er overbevisende dokumentasjon for at rødt kjøtt (dvs. kjøtt fra storfe, svin, sau og geit) øker risiko for utvikling av tykk- og endetarmskreft"(1, s.123). Rådet gis på bakgrunn av funn World Cancer Research Fund(2) har gjort. WCRF anbefaler at forbruket av rødt kjøtt begrenses til 300 g i uken på befolkningsnivå. De som spiser rødt kjøtt bør begrense inntaket til mindre enn 500 g per uke (omkring 70 g/dag), og at inntaket av bearbeidet kjøtt bør være veldig lite, hvis noe. Anbefalingen er den samme for menn og kvinner.

Hva viser studier og kan vi stole 100 % på dem?

WCRF som er en av de største instansene i verden innen forskning på kreft konkluderer med at det er en overbevisende sammenheng mellom konsum av rødt kjøtt og kreft. De har gjort store populasjonsstudier som viser en helt klar sammenheng mellom de som spiser rødt kjøtt og forekomst av kreft. Som følge av slike funn er det naturlig å tenke at rødt kjøtt er den store stygge ulven, men hva er det vi egentlig vet?

Problemet med populasjonsstudier er at man ikke kan gå inn å kontrollere ting i samme detalj som i mindre omfattende studier. Vi har med andre ord ikke 100% kontroll over hva deltakerne i studiene har spist. Et eksempel er en av mange studier som trekkes frem i WCRF's rapport. I følgende studie(3) testet forskere hvordan inntak av kjøtt, fjærkre og fisk påvirket risikoen for tykktarmskreft. Studien var stor og bestod av 478 000 menn og kvinner fra 10 europeiske land. Forskerne konkluderte med følgende: fisk har evnen til å reversere/motvirke utvikling av kreft, fjærkre viste ingen resultater, mens rødt kjøtt førte til økt risiko. Her er noen spørsmål til ettertanke:

  1. Hva spiser mennesker sammen med rødt kjøtt? Generelt sett vil jeg påstå at følgende tilbehør er helt normalt: fet bernaisesaus, fete dressinger, oljer, marinader, fløtegratinerte poteter og pommes frites.
    Hva spiser mennesker sammen med fisk og fjærkre(f.eks kylling)? Ikke alltid, men svært ofte et helt annet tilbehør. Svært få bruker frityrstekte eller fløtegratinerte poteter til torsk og laks og ei heller fete sauser.
  2. Kan det finnes en sammenheng? Kan det være slik at tilbehøret er noe av det som skaper problemer? Kan det være slik at personer som spiser mye rødt kjøtt generelt sett tar flere usunne valg(som innebærer høyt inntak av mettet fett og transfett) og dermed spiser mindre av tilbehøret vi VET er sunt, slik som salat?
  3. Noen har spekulert i at siden rødt kjøtt stekes på høy varme, og dette kan bidra til å skape endel kreftfremkallende stoffer (PAH og stekemutagener) er nettopp dette en mulig årsak til høyere kreftrisiko. Kanskje rødt kjøtt ikke er problemet i seg selv, men at måten vi tilbereder kjøttet på er feil? Å skjære vekk det sorte på kjøttet vil være en god ide uansett da dette har vist seg å være skadelig.

Alan Aragon - en verdenskjent amerikansk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert(4), har uttalt følgende: "No study has ever found a direct cause-and-effect relationship between red-meat consumption and cancer. As for the population studies, they're far from conclusive. That's because they rely on broad surveys of people's eating habits and health afflictions, and those numbers are simply crunched to find trends, not causes."

Det finnes altså ingen direkte bevis på at rødt kjøtt fører til kreft. Studiene viser ingen direkte årsak og virkningsrelasjon mellom inntak av rødt kjøtt og kreft. Det de derimot viser er trender, ikke grunner. Uansett hva som er tilfellet rundt sikkerheten ved inntak av rødt kjøtt er dette et faktum: mennesket har levd utmerket på både rødt og hvitt kjøtt gjennom historien. En gammel studie(5) lette spesifikt etter kreft hos eskimoer som nesten utelukkende spiste rødt kjøtt (reinsdyr), men fant så godt som ingen tilfeller av kreft. Forskerne testet også kostholdet på seg selv. Konklusjonen var at en diett på kjøtt ikke førte til flere sykdommer.

Sammenhengen mellom rødt kjøtt og testosteron

Testosteron er det primære hormonet for menns helse og evne til å bygge muskelmasse. Testosteronstatus er direkte tilknyttet helsestatusen til menn og lave nivåer har en rekke uheldige effekter. Det kan lede til dårlige insulinfølsomhet, høyere risiko for diabetes, svekkelse av muskelmassen og som følge av dette vektøkningsproblematikk. Korrekte nivåer av dette viktige hormonet er derfor essensielt for menns helse. Mange menn sliter i dag med lave nivåer som følge av stress, dårlig kosthold og inaktivitet. Er det mulig at kostholdet kan bidra effektivt for å rette opp i problematikken?

En dansk studie sammenlignet effekten av et vegetarisk kosthold med et blandet, kjøtt-rikt kosthold på testosteron og beslektede hormonnivåer hos mannlige utholdenhetsutøvere. Sammensetningen av næringsstoffer i diettene var lik med 58 prosent av energien fra karbohydrater, 28 prosent fra fett, og 15 prosent fra protein. Det var en signifikant reduksjon i testosteronnivåene etter seks uker med vegetarisk kosthold. I tillegg hadde gruppen som spiste kjøtt en større fysisk ytelse på en utholdenhetsprøve enn vegetarianerne.

En annen studie som så på forholdet mellom testosteron, relaterte kjønnshormoner, og et vegetarisk kosthold hos menn viste at vegetarianere hadde mindre testosteron tilgjengelig for oppbyggende funksjoner i kroppen. Ved styrketrening vil derfor resultatene svekkes. Denne studien testet hormonnivået hos menn som enten var altetende eller vegetarianere, og fant ut at selv om nivåene av de ulike kjønnshormoner varierte mellom den vegetariske og kjøtt-spisende gruppen, hadde vegetarianerne tydelig lavere brukbart testosteron. Forskning antydet at høyere inntak av rødt kjøtt kan være en løsning for å muliggjøre et bedre hormonelt miljø.

En tredje studie som sammenlignet testosteronnivå hos vegetarianere og kjøttetere fant at vegetarianere hadde 19 prosent lavere nivå av testosteron enn kjøttetere.

Undertegnedes hensikt er ikke å avskrive alle studier som er gjort på inntak av rødt kjøtt og kreftfare, men simpelthen stille spørsmålstegn ved troverdigheten slike studier gir og hvorvidt vi bør stole blindt på anbefalingene til norske myndigheter når det kommer til inntak av kjøtt. En ting er de fleste enige om - bearbeidede matvarer som farseprodukter, pølser, hamburgere, kebab etc bør i aller høyeste grad unngås, men gjelder det samme renskåret biffkjøtt? Ville populasjonsstudiene gitt et annet resultat hvis tilbehøret til kjøttet var kun salat, grønnsaker og evnt et magert meieriprodukt som cottage cheese?

En ting kjøttetere uansett bør være klar over er at disse menneskene har en tendens til å ha et lavere inntak av kostfiber, hvilket kan ha negative helsemessige konsekvenser. Studier viser det samme - kjøtteterne i sistnevnte studie spiste i snitt 20 gram fiber daglig, mens vegetarianerne spiste 37 gram. Den åpenbare løsningen for å rette opp i problemet er et høyere inntak av fiber for å sikre en bedre helse. Et større inntak av fisk bør også prioriteres for de aller fleste grunnet fiskens flotte egenskaper på helsen. Med lavt inntak av fisk(spesielt fet fisk) har de aller fleste som ikke tar kosttilskudd lave nivåer av omega-3 fettsyrer. Kun 50 gram laks gir 1 gram fiskeolje. Det bør med andre ord ikke være vanskelig å få i seg anbefalingen som ligger på 2 gram daglig. 

Hva mener du - tror du rødt kjøtt alene er syndebukken og en grunn i seg selv til forekomst av kreft?

 

Referanser:

(1) Norske helsemyndigheters kostholdsråd - http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00290/Kostr_d_for___fremm_290779a.pdf  
(2) World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective. Washington DC: AICR, 2007.
Hele rapporten: http://eprints.ucl.ac.uk/4841/1/4841.pdf  
(3) Norat T, Bingham S, Ferrari P, et al. Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition. J Natl Cancer Inst 2005;97:906-16
(4) Nutrition Expert Alan Aragon - http://www.simplyshredded.com/the-truth-behind-5-food-myths.htm
(5) http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf
(6) Howie, B., Shultz, T. Dietary and Hormonal Interrelationships Among Vegetarian Seventh-Day Adventists and nonvegetarian Men. American Journal of Clinical Nutrition. July 1985. 42(1), 127-134.
(7) Belanger, A., Locong, A., Noel, C., Cusan, L., Dupont, a., et al. Influence of Diet on Plasma Steroids and Sex Hormone-Binding Globulin Levels in Adult Men. Journal of Steroid Biochemistry. June 1989. 32(6), 829-833.
(8)Raben, A., Kiens, B., Richter, E., et al. Serum Sex Hormones and Endurance Performance After a Lacto-Ovo Vegetarian and a Mixed Diet. Medicine and Science in Sports and Exercise. November 1992. 24(11), 1290-1297.


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Mener ernæringsprofessor.
Det er mye tullprat innen ernæring.
Rødt kjøtt er skikkelig muskelmat.

Kommer snart...

01.01.19700

6 knebøyvarianter du bør teste

Trening25.04.201854

Visste du at du kan gjøre forskjellige varianter av knebøy? Se her!
Direkte helsefarlige kosttilskudd er i omløp.

Fettforbrenning på 15 minutter

Trening23.04.201829

Få opp forbrenningen din med denne treningsrutinen.
Hafthor Bjørnsson "The Mountain" vant Europas Sterkeste Mann bokstavelig talt uten å anstrenge seg.
21-åringen slet lenge med bulimi som hadde tatt total kontroll over livet hennes.