Høyere dødelighet med lave nivåer av D-vitamin

Kosthold17.01.2012Martin Norum11

Å opprettholde et tilstrekkelig D-vitamin nivå er en av de viktigste og største utfordringene i helsestatusen hos mange skandinaver i dag. Nå begynner det å lengre dager igjen, men ved lite eksponering for sollys er behovet for suplementering stort.

Svært mye forskning på D-vitamin og dets effekt knyttet til helse og prestasjon ble presentert i fjor. "The American Heart Association" avholdt 12-16 November sin årlige konferanse i Orlando, Florida med fler enn 17 000 helsearbeidere tilstede. D-vitamin fikk mye oppmerksomhet. D-vitamin mangel ble gjentatte ganger knyttet til dårlig kardiovaskulær helse i den amerikanske befolkning, såvel som i forskjellige grupper som friske postmenopausale kvinner, afro-amerikanere og menn med hypertensjon(høyt arteriellt blodtrykk).

Wake Forest University of Medicine fant ut at i et utvalg av 976 voksne som var 65 år eller eldre hadde 75 % av kvinnene og 51 % av mennene lave nivåer av D-vitamin. Forskere ved Oregon State anslår at 60% av amerikanere har mindre enn optimale nivåer av d-vitamin. Trolig er det ganske mye styggere tall som gjelder for Norge på bakgrunn av klimaet vi lever i.

En av de virkelig interessante studiene i senere tid kommer derimot ikke fra USA, men fra vårt kjære naboland Sverige.

Høyere dødelighet med lite D-vitamin!

På Treningsforum har vi i lengre tid snakket varmt om D-vitamin og forklart viktigheten av det i sammenheng med trening og helse(både fysisk og psykisk). Nå viser det seg at lave verdier av D-vitamin i blodet er forbundet med økt dødelighet hos eldre menn. Det viser ny svensk forskning(1).
Risikoen for å dø er dobbelt så stor med lave D-vitamin nivåer sammenlignet med gjennomsnittsnivået. Forskerne bak studien tilhører Sahlgrenska Akademin ved Gøteborgs Universitet. Statistikken Helena Johansson og hennes kolleger har analysert er basert på en studie av 2 878 svenske menn.

Helena Johansson uttalte følgende: "Sammenhengen mellom D-vitamin og død var sterkest etter tre år. Man vet ikke hva som er grunnnen til dette"
I en tidligere artikkel tok vi også for oss en annen interessant studie(2) fra European Journal of Clinical Nutrition. Studien gir solide bevis på vitaminets viktighet for god helse. Forskerne foreslår at å heve D-vitamin nivået i blodet fra 50-70 nmol/L til 105-112 nmol/L kan redusere total dødelighet med nesten 20% og senke myndighetenes økonomiske utgifter knyttet til sykdom med 10%.

Hvordan teste nivåer og dosere riktig

Den kjente coachen og kostholdseksperten Charles Poliquin er kjent for høye anbefalinger av de fleste kosttilskudd. Selv om enkelte tilskudd kan skape en ugunstig effekt ved overdrevent inntak er det lite som tyder på at høyt inntak av D-vitamin skaper problemer til tross for at det er et fettløselig vitamin. Flere leger(også norske) støtter svært mye høyere doser enn hva norske myndigheter anbefaler pr. idag. Det kan likevel være greit å ta noen forhåndsregler!

D-vitamin nivået kan kun måles gjennom blodprøver hos legen din. Det er viktig å ta en slik test for deg som vil justerer mengden D-vitamin du bør innta for optimale nivåer. Hvis du er mangelfull kan en høy doser være effektivt for å raskt skape tilstrekkelige nivåer. Deretter kan lavere vedlikeholdsdose benyttes. Mengden D-vitamin i blodet vil variere avhengig av hva slags årstid du befinner deg i fordi du ikke er like godt eksponert for sol hele året.

Av fysiologiske grunner som ikke kan vitenskapelig forklares pr. idag ser det ut til at en stor dose to ganger i uken gir bedre resultater enn samme dose fordelt utover 7 dager. Poliquin m.fl anbefaler en dose på 35 000 IE(internasjonale enheter) to ganger i uken.

Under finner du en oversikt over matvarer som inneholder mye D-vitamin:


Referanser:
The American Heart Association - Annual Conference, Orlando, Florida
(1) http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.809107-hogre-dodlighet-med-lagt-d-vitamin
(2) Grant, WB. An Estimate of the Global Reduction in Mortality Rates Through Doubling Vitamin D Levels.European Journal of Clinical Nutrition. September 2011. 65, 1016-1026.

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Skal du sole deg i helgen?

Diverse25.05.201235

Solen er nå 15% sterkere.
Vi skandinaver er mennesker med spesielle geografiske forhold.
Sammeligning av ulike doser vitamin D.
Her er funksjonene vitaminer og mineraler har i kroppen og hvilke matvarer de finnes i.

Skal du sole deg i helgen?

Diverse25.05.201235

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!