Intervju: Inger Blikra

Intervju31.03.2005Joachim Marhaug0


Jeg bor i Mo i Rana, er 43 år , gift og har 2 barn. Jeg jobber som overarkitekt på plankontoret i Rana kommune, hovedsakelig med byutvikling og arealplansaker. I den delen av fritiden som ikke går med til trening eller oppfølging av ungenes aktiviteter fremstår jeg som verdens lateste menneske og trives best i sofaen foran TV'n med et kryssord eller en bok som ikke krever noe særlig tankevirksomhet. Trener i Rana Kraftsportklubbs lokaler i kjelleren på Gruben Aldershjem.

Hvor høy er du, hva veier du og hvor lenge har du trent?
Jeg er 167 høy og veier nå 74 kg (ny vektpers på NM : ). Har trent styrkeløft i 20 år. Før det drev jeg friidrett (sprint og lengde), og har så vidt prøvd meg i både håndball og volleyball også. Er fremdeles innimellom med på volleyball i bedriftsklassen, tror det er sunt med litt avveksling i treningen.

Hvordan ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?
(Ta gjerne med klokkeslett osv)
Kl. 06.45: Vekkerklokken begynner å mase. Morgenstell, vekking av barn, frokost, og så av gårde til jobb.
Kl. 08-16: Jobb. (Fleksitid, så det blir noen ganger kortere og noen ganger lengre dager).
Kl. 16: I matbutikken på autopilot. Forbigående hjernedød.
Kl. 16.20-17.30 Middag mens man prøver å hale ut av ungene hvordan dagen har vært og hvilke beskjeder de har fått om dagene fremover. At de skal ha med ski og turmat (som jeg da ikke har kjøpt siden jeg ikke visste om det) neste dag, at de skal rett fra skolen til bursdag hos en klassekamerat i morgen (så det skulle vært innkjøpt kort og gave i dag) og så videre………
Kl. 18-21: Trening. Koseprat og tunge løft i lett blanding.
Kl. 21: Hjem! Zombie-utførelse av leksehjelping, legging av barn, kveldsmat, klesvask og annet.
Kl. 22: Det klokkeslettet jeg tror jeg skal få lagt meg. I virkeligheten samme aktiviteter som ovenfor.
Kl. 23/24: Endelig i seng.

Hva er dine mål og ambisjoner?
Har som mål å forbedre mine personlige rekorder hvert eneste år, og være med å kjempe om medaljer på internasjonale mesterskap. Hovedmålet i år var å bli tatt ut på Europas lag i World Games i juli, og siden det er nådd må neste mål være å prestere et godt resultat der. Neste store mål blir VM i Stavanger i 2006.

Hva fikk deg til å begynne å trene?
Kom tilfeldig borti styrkeløftgruppa i NTHI da jeg som student fant ut at jeg skulle bli lengdehopper (enda kortere å løpe enn sprint….). Hadde dårlige knær som slett ikke ble bedre av lengdehoppingen, og ble anbefalt fra noen andre friidrettsjenter å prøve NTHI's nybegynnertrening for jenter i vektrommet for å få styrket knærne. Der ble jeg etter kort tid lokket til å være med på et styrkeløftstevne, og så var jeg hektet! Dette er jo gøy!

Er du fornøyd med framgangen du har hatt?
Ja, jeg er godt fornøyd. De første årene trente jeg etter eget hode og var ikke så veldig systematisk. Men de første årene kommer fremgangen jevnt og trutt likevel. Fikk jo "to barns pause" men synes det gikk relativt greit å komme tilbake igjen begge gangene. I 1997 begynte jeg å trene med Dietmar Wolfs veiledning og treningsprogrammer, og det har fortsatt å gå jevnt og trutt fremover. Ikke de store resultathoppene riktignok, men når man perser seg i over 20 år blir det jo kilo av det til slutt! Siden mange har spådd stagnasjon og pensjonisttilværelse i mer enn 10 år nå synes jeg det er ekstra spennende å prøve å finne ut av hvor lenge jeg kan fortsette å sette perser. Hadde jeg fortsatt å trene litt ustrukturert hadde nok stagnasjonen kommet for lenge siden, men med Dietmars kompetanse og oppfinnsomhet når det gjelder tilrettelegging og skreddersying av treningsprogrammer tror jeg at jeg kan forbedre meg enda noen år.

Hvordan trener du?
Følger som sagt Dietmars programmer. Trener 3 ganger i uka, med varianter av "de tre store" med tilhørende støtteøvelser hver gang. Legger opp sesongen med EM og VM som hovedmål (og World games i tillegg akkurat i år), og NM og noen mindre stevner som en del av treningen. Minst en periode i året legger vi inn litt annerledes trening, andre øvelser, lettere belastning og større mengde.

Hvilke øvelser er dine favoritter for følgende muskelgrupper:
-Bryst: Benkpress. Trener ikke andre brystøvelser.
-Skuldre: Har ingen favoritter, liker ikke skulderøvelser. Det blir varianter av benkpress.
-Triceps: Franskpress med curlstang i skråbenk med hodet nedover (decline?)
-Biceps: Er ikke kjent for å legge sjela i bicepsøvelser, men trener bicepscurl med curlstang.
-Rygg: Rygghev og markløft.
-Forside lår: Knebøy og nakkeknebøy.
-Bakside lår: Stifflegmarkløft og Lårcurl
-Legger: Leggene er bare der for å lage passe avstand mellom knærne og skoene, trener dem ikke
-Mage: Crunch (og knebøy!)

Hvordan spiser du?
Vanligvis litt for mye. Og ikke fryktelig veloverveid. Med to barn i huset kan du ikke ha for sært kosthold, og tidsklemma gjør at det ofte blir lettvinte hasteløsninger.

Bruker du kosttilskudd?
Bare vitaminer og mineraler. (multivitamin, E-vitamin, C-vitamin og trippel kalk (kalk og magnesium))

Hvilket kosttilskudd vil du anbefale til andre og hvorfor?
Multivitaminer for å sikre de nødvendige vitaminene, og ellers de vitaminer og mineraler man mener man får for lite av i det vanlige kostholdet sitt. Personlig mener jeg protein- og karbotilskudd og ulike blandete kosttilskudd er helt unødvendig for folk flest, og dessuten en risikofaktor når det gjelder forurensning og udeklarert innhold, men jeg vet det er ulike "trosretninger" i dette spørsmålet. Jeg klarer meg i alle fall godt uten.

Hva er dine beste løft med vekter?
Knebøy: 225 kg, Benkpress: 130 kg, Markløft: 220 kg, Sammenlagt i samme stevne: 570 kg.

Har du noen forbilder?
Ikke en spesiell person, men de fleste i styrkeløftmiljøet - og også i andre idrettsmiljøer - har hver sine egenskaper jeg beundrer. Prøver å lære litt av alle.

Hva motiverer deg?
Å få lov til å reise på internasjonale mesterskap sammen med trivelige styrkeløftvenner er kjempemotiverende! Etter hvert får man gode venner fra de andre landene også. Også NM og samlinger og andre begivenheter der styrkeløftere samles er motiverende, det er et godt miljø å være en del av. Jeg synes også det er motiverende å være i et hyggelig og støttende klubbmiljø med en stadig tilstrømning av lærevillige ungdommer. Og så blir jeg kjempemotiver når treningskompisen min (Line) er i form! Da blir jeg i godt humør og synes det er ekstra artig å trene.

Har du noen tips til enkle og sunne måltider?
Jeg er nok dessverre en typisk "Toro-kokk" som lager maten sånn som det står på pakken……. Ingen lure tips å hente her!

Hva er ditt beste treningstips til nybegynnere
Ta deg god tid, husk du kan holde på i mange år! Det haster ikke med å laste på tunge vekter, lær heller teknikken skikkelig så du kan få maksimalt utbytte av treningen og unngå skader.

 

 

Inger Blikra er også medlem i vårt styrkeløft forum.


Styrkeløftdronningen

Trening04.09.20082

Ifølge Aftenposten er 47-årige Inger Blika den kvinnelige utøveren i Norge med flest internasjonale medaljer. Er denne kvinnen en maskin?

Verdens beste benkpressere

Styrkeløft01.07.20083

Norge hentet hele 3 gullmedaljer under årets VM i benkpress

Kun 8 kilo mellom bildene

Intervju25.04.2013593

Andreas Gulbrandsen kom i superform.

Greske Andreas Santorinios er klar

Intervju21.03.2013135

Se bilder og intervju.

Styrkeløftdronningen

Trening04.09.20082

Verdens beste benkpressere

Styrkeløft01.07.20083

Kun 8 kilo mellom bildene

Intervju25.04.2013593

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!