Stevia Vs. aspartam

Kosthold20.03.2019Rita Immerstein180

Hva skal vi velge når søtsuget melder seg? Velger vi mat og drikke som er tilsatt søtningsstoffer eller vanlig tilberedte matvarer som kan inneholde langt flere sukkerbiter enn vi liker å tenke på?

Hva da med Stevia, vidunderurten som japanerne har brukt i flere tiår uten påviste bivirkninger - skal den fortsatt være forbudt som matvaretilsetning? Stevia selges per i dag ikke som et alternativ til sukker. I stedet for å reklamere med at det er næringstilskudd blir det i stedet annonsert og solgt som f.eks munnskyllevann(sunnstevia.no)

Aspartam er et godkjent og lovlig søtningsmiddel som benyttes til søtning av ulike lettprodukter. Det er flere som har reagert på bruk av matprodukter tilsatt aspartam. Det kan se ut til at det rett og slett oppstår en forgiftning som etter hvert reduserer den daglige evnen til å fungere frisk og normalt. Tretthet, hodepine og konsentrasjonsvansker var noen av plagene eva, forbruker av lettprodukter kunne melde om før hun valgte å kutte ut matvarer og drike med kunstige søtningsstoffer(NRK, 2008). Grethe Støa Birketvedt, fedmeforsker, har sett flere tilfeller av det som kan beskrives som aspartam-forgiftning. Elisabeth Gulowsen Selius uttalte i 2008 som over lege ved Ullevål Universitets sykehus at det var ugreit hvor lite hun viste som privatperson om aspartam, hun oppfordrer til at det må mer forskning til(NRK, 2008).

Hva er aspartam og stevia?

Aspartam er et søtningsmiddel og består av en blanding av asparaginsyre og fenylalanin. Søtningsmiddelet inneholder like mye kalorier som sukker, men er til gjengjeld 180 ganger sterkere enn vanlig sukker(Matvareguiden, 2011). Produkter som inneholder aspartam er bl.a light-brus, syltetøy, tyggegummi, nutrilettpulver, enkelte medisiner og kosttillskudd(NRK.no, 2008). For mennesker med diabetes er det viktig å vite hvilke søtningsstoffer som er energigivende og hvilke som ikke er det. Diabetesforbundet har delt dette inn i to kategorier for å rettlede hva som kan bidra til blodsukkerstigning ved bruk:

• Energigivende søtningsstoffer som Sorbitol,mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenerert glukosesirup og fruktose
• Ikke energigivende(intense søtstoffer) som acesulfam K, aspartam, cyklamat, sakkarin og sukralose

Stevia er en urt som inneholder krom, magnesium, selen, silisium, jern, niacin, riboflavin, tiamin, vitamin C og A og sink. Den er uten energi(kalorifri) og den glykemiske indeksen(GI) er lik null. Positive effekter er følgelig at den ikke påvirker blodsukkeret. Ved bruk av stevia blir ikke den naturlige bakteriebalansen påvirket som sukker kan bidra til og bruk anbefales for dem som lider av høyt blodtrykk, diabetes, tannråte, overvekt, kronisk soppinfeksjon og migrene. Forsøk på rotter antyder at bruka av stevia over tid mykner opp blodårer, senker blodtrykk og øker urinstrøm(AltShop.no, 2012). I Japan er kunstige søtningsstoffer i motsetning til i Norge, forbudt å bruke som tilsetning, mens det er konsumert ca 170 tonn stevia hvert år siden 1987 - uten at det er påvist negative bivirkninger. Stevia er 300 ganger søtere enn sukker og er fri for kjemiske tilsetningsstoffer(sunnstevia.no, 2012).

Hvordan smaker søtningsstoffene?

Hos matforskningsinstituttet Nofima har et panel av smaksdommere blindtestet seks ulike bordsøtningsmidler og sammenliknet med sukker. Det ble blandet søtning i iste og smakspanelet fant at Splenda smakte mest som sukker. Splenda hadde minst bittersmak og kunstig søtsmak. Sukrin, Bjørkesøt, Natreen og Canderel havnet midt på treet, mens Stevia var det som smakte minst som sukker. I følge panelet var den mest kunstig i smak og det bitre kom tydeligst fram ved bruk av stevia som søtningsmiddel.

Trygt inntak

Det aksepterte daglige inntaket (ADI) av et stoff indikerer hvor mye man kan få i seg hver dag igjennom livet uten å risikere helseskade. For aspartam ligger ADI på 40 milligram per kilo kroppsvekt. For å komme opp i denne verdien, må du drikke 14 bokser med lettbrus, eller få i deg 80 små poser med søtningspulver til te eller kaffe. De færreste er i nærheten av et slikt konsum. Her i Norge bruker vi tvert imot relativt lite aspartam. I 1998 var gjennomsnittlig inntak av aspartam i Norge 0,8 milligram per kilo kroppsvekt hver dag, skriver Mattilsynet.

EFSA, EU's mattryggingsorgan har vurdert Stevia og kommet fram til at et akseptabelt inntak for stevioglykosider er 4 mg per kilo kroppsvekt. I en revidert risikovurdering som ble publisert i februar 2011 opprettholder sin konklusjon selv om produsentene foreslo reduserte bruksnivåer i inntaksberegningene(Finnstad, 2011). Det foreligger en utarbeidet liste fra EU på hvilke produkter Stevia kan benyttes i og både syltetøy, sjokolade, tyggegummi, frokostblandinger og brus er omfattet av denne listen. Så gjenstår det bare å få den lovlig i Norge igjen!

Aspartam er som nevnt lovlig og lenge benyttet i Norge. Stevia kommer etter all sannsynlighet å bli lovlig og fra et helsemessig perspektiv kan det være mye som tyder på at stevia er det rette kortet å satse på. Hva smak angår er det andre søtningsstoffer enn stevia som kommer bedre ut når smaken testes. Den norske befolkningen er ikke blant verstingene i bruk av kunstige søtningsstoffer, men for enkelte kan det allikevel se ut til å være en risiko forbundet med bruk av søtningsmidler sett i et helsemessig perspektiv. Det spørs om ikke jeg velger å stole på millioner av japanere og tar i bruk Stevia i fremtiden som et fullgodt søtningsmiddel. Det er uansett et gode å slippe å tenke på hvor mange sukkerbiter jeg får i meg fordi jeg heller velger å bruke søtningsmidler som Stevia eller andre mulige alternativer!

Kilder:
NRK, Helse, forbruk og livsstil(2008) Omstridt søtningsmiddel
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.6204462

AltShop.no(2012) Stevia
http://www.altshop.no/stevia
Anne Finstad(red)(2011) EFSA har revidert sin risikovurdering av stevioglykosider(stevia,Vitenskapskomiteen for mattrygghet
http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6553&Content_6553=6752:1830685::0:6655:1:::0:0

SunnStevia.no(2012) Stevia - deilig søtt og godt for kroppen
http://www.sunnstevia.no/

Matvareguiden.no(2012) Aspartam
http://www.matvareguiden.no/Aspartam

NRK, Helse, forbruk og livsstil(2008) Produkter med Aspartam
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.6208283

Diabetesforbundet(2008) Søtt uten sukker
http://www.diabetes.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=545

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7822969

NRK, Helse, forbruk og livsstil(2011) "Sunt sukker"på vei
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7819876

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Dette er vårens drikkenyheter.
Har laget film om sitt 60 dager lange sukkereksperiment.

Coca-Cola Life kommer nå til Norge

Kosthold20.01.2015613

Les hvor og når den blir lansert.

Coca-Cola Life med stevia

Kosthold13.06.2014926

Nå lanserer Coca-Cola Life med stevia, men...

Coca-Cola Life kommer nå til Norge

Kosthold20.01.2015613

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!