Håndbak - en introduksjon

Trening16.05.2012Kim Gundersen51

Håndbak er en aktivitet som flere ser ut til å forbinde med hjemmefester og fuktige byturer, men det er også en aktivitet som utøves i organiserte former.

I Norge er håndbak underlagt Norges bryteforbund, noe som betyr at idretten er underlagt Norges idrettsforbund sine retningslinjer. Det betyr at det blir foretatt dopingtester. I styret for Norges bryteforbund sitter det en representant for håndbakklubbene i Norge og ivaretar deres interesser. Håndbak har vært en Olympisk idrett og det jobbes for å få den tilbake på OL-programmet.

I Norge finnes det flere klubber, blant andre Bergen håndbakklubb, Christiania hookers, Eidsberg håndbakklubb, Fredrikstad håndbakklubb, Os håndbakklubb, Skien håndbakklubb, Bodø håndbakklubb, Jølster håndbakklubb, og Aremark håndbakklubb, Det arrangeres NM, EM og VM. I tillegg er det en rekke andre kommersielle konkurranser og turneringer. Per dags dato er Nemiroff World Cup den mest prestisjefylte turneringen. Denne konkurransen avholdes årlig i Polen. Arm Wars og Ultimate Armwrestling League er andre store arrangementer som holdes med jevne mellomrom.


Håndbakbord benyttet i konkurranse. Fire puter og to stenger er standard. 

Det er en standardstørrelse på bordene som blir benyttet i konkurranse, og dette er ved stående bryting rundt 120cm. Det er fire puter, to kvadratiske og to rektangelformede, og to stenger på bordflaten. Stengene skal utøverne til enhver tid holde i, og to av putene skal være i kontakt med utøverne albuer. Det er tillegg å bevege albuene rundt på disse putene under kampen. De to siste putene brukes (som regel) til å avgjøre vinneren. Hvis en utøvers hånd er i kontakt med puten, eller håndleddet befinner seg nedenfor denne, har man tapt. På konkurranser er det minst en dommer til stede ved bordet. Dommeren skal sørge for at håndleddene til begge utøverne er rette, at skuldrene er parallelle med langsiden av bordet, og at deltakerne har minst en fot i bakken. Man skal, før starten går, se tommelknoken til begge utøverne, og avstanden fra hånd til skulder kan ikke være kortere enn en knyttneve. Noen utøvere ønsker å komme så høyt som mulig på motstanderens hånd for å få en fordel før starten går, men dette blir regulert ved nevnte regel. Videre skal dommeren påse at hendene er plassert midt over bordet. Det betyr i klartekst at ingen av utøverne skal kunne dra fordel av å ha en kortere eller lengre (under)arm. Utover dette kan man i stor grad velge hvordan man ønsker å stille seg opp. Hvordan man velger å stå før starten går, avhenger i stor grad av hvordan man ønsker å bryte. Ulike teknikker tilsier som regel ulike utgangsposisjoner.

Utøvere kan be om å få stå på en kasse under kampen. Kampen starter når dommeren er tilfreds med utøvernes kropps- og armposisjoner. Selve kampen startes med at dommeren trekker seg unna og omtrent samtidig sier ordene "Ready, go!".

(artikkkelen fortsetter under bildene)



Det finnes en rekke måter å stille seg opp på før en kamp.
 

I håndbak taper man kampen hvis man pådrar seg to feil i løpet av en kamp. Feil, eller "fouls", gis blant annet hvis albuen havner på utsiden av puten man har albuen på, hvis man løfter albuen i fra puten, hvis man ikke holder minst en fot i bakken, eller hvis man slipper tak i håndtaket. I noen tilfeller kan man tape kampen hvis man glipper grepet mens man er i tapende posisjon, dette er det 

dommeren som avgjør og det kalles "losing position". Hvis man deler hele bevegelsesbanen til en utøvers arm inn i fire deler, vil man tape hvis grepet glipper mens man er på den siste fjerdedelen på vei mot puta. Det kan også dømmes tap hvis man bevist går inn for å få en "foul", for så å få en omstart av kampen. Per dags dato dømmes det noe ulikt fra dommer til dommer, og fra konkurranse til konkurranse på dette. Dette avhenger av hva slags type konkurranse det er snakk om. Det er som regel strengere dømming EM eller VM, som er underlagt World Armwrestling Federation, enn på mer showpregede arrangement som Arm Wars og Ultimate Armwrestling League. En utøver kan legge inn protest, og få en avgjørelse vurdert på nytt.

Hvis to utøvere ikke klare å bli enige om grepet, vil dommeren etter ett minutt gå inn og sette grepet. Hvis dommeren setter grepet vil man få en foul hvis man beveger seg. Dette gjelder ikke kun bevegelse på arm og hånd, men hele kroppen. Glipper hendene fra hverandre blir det påført en reim. Dette kan ofte skje hvis to raske toprollere møter hverandre. Hva en toproll er, vil jeg komme nærmere inn på senere i artikkelen. Reimen påføres for å forhindre at grepet skal glippe, og det sies at dette er en fordel for den sterkeste.



Cyplenkov (t.h.) møter Pushkar med reim påført.

Når det kommer til teknikk, er det primært tre teknikker som benyttes. Det vil også bli benyttet kombinasjoner av disse. Den første teknikken heter toproll, det vil si at man angriper motstanderens fingre og håndledd for å komme i en fordelaktig posisjon. For å klare dette må man være sterk i håndleddet, og fingrene.


Bagent (t.h.) toproller motstanderen

De utøverne som benytter en toproll ønsker å få et så høyt grep på motstanderens hånd som mulig, og i tillegg påføre det som kalles baktrykk/bakpress. Man stiver opp armen i den vinkelen man ønsker å starte, og forsøker å legge trykk bakover. På den måten kan man, hvis man er den med sterkest håndledd og overarm, få motstanderens håndledd til å svikte. Unødvendig å nevne, men dette gir en åpenbar fordel.



Babayev (t.v.) har en håndleddsfordel på Getalo.

En annen teknikk som benyttes er (triceps)press. Denne kan utføres på ulike måter, men kort fortalt handler det om å stive av armen, og utøve et press på motstanderens arm ved å benytte triceps og kroppsvekt. Denne teknikken kan utøves ved at man enten velger å oppgi håndleddet slik at Jerry Cadorette gjør på bildet under, eller ved å forsøke å beholde et nøytralt håndledd. Man kan også forsøke å bøye håndledd inn som en hook mens man samtidig legger press på armen. Å gå inn i en slik posisjon kan medføre stor skaderisiko. Dette fordi man i visse tilfeller stiller seg slik at armen bare kan gå en vei - ned mot puta. Hvis motstanderen drar armen motsatt vei med stor kraft, kan man i verste fall, pådra seg brudd eller andre skader i armen.


Cadorette (t.h.) oppgir håndleddet, og forsøker en press.


Utøveren til høyre forsøker seg på en (triceps)press, men uten å oppgi håndleddet.

Den tredje varianten er det som kalles en hook. Det er forskjell på en høy og en lav hook, men prinsippet er det samme - det gjelder å få bøyd håndleddet inn mot en selv. Går man inn i en høy hook vil den ene parten ha nøytralt håndledd, mens den andre har bøyd sitt håndledd mot seg selv. I en dyp hook vil begge parter ha håndleddet bøyd mot seg selv.


Hutchings (t.h.) i en dyp hook mot Khadaev.

Disse ulike teknikkene benyttes, som nevnt tidligere, i kombinasjon med hverandre. Utøverne som benytter ulike teknikker kan kontre hverandres angrep. Hvis man for eksempel møter en utøver som ønsker å gå inn i hook, kan man kontre denne bevegelsen med en toproll. Likeledes vil et forsøk på toproll kontres med en hook. Hvis en forsøker seg på en press, kan en toproll fungere som et kontringsforsøk, det samme kan en hook. Hvor vidt en kontring fungerer avhengig av flere faktorer.

Dette var en kort introduksjon til håndbak med fokus på idrettens organisering, konkurranser og regler. For mer inngående informasjon, tips, råd og hjelp til trening mer kan man ta kontakt med nærmeste håndbakklubb. Sjekk ut www.bryting.no  og www.handbak.no for mer informasjon, eller ta kontakt med undertegnede. Jeg er medlem av Skien håndbakklubb, og vil forsøke å besvare eller videreformidle eventuelle spørsmål.

 


Kim Gundersen 

Kim er på landslaget i benkpress og er Norgesmester i styrkeløft som junior og senior og flere ganger Norgesmester i benkpress. Han har opparbeidet seg stor kunnskap og forståelse innen styrkeløft.

Hafthor Bjørnsson i håndbak duell

Strongman03.03.201953

Hafthor Bjørnsson og Larry "Wheels" Williams møtes til en uoffisiell håndbak duell.
Lars Rørbakken fullført sin drøm og besteg det høyeste fjellet i vest-Europa.

Daniel har en arm som Skippern

Diverse23.08.201816

Daniel (11) har en sjelden sykdom som gjorde at han fikk en kjempebiceps.
Med såpass mye snø i vinter har Lars Rørbakken nok å gjøre.

Hafthor Bjørnsson i håndbak duell

Strongman03.03.201953

Daniel har en arm som Skippern

Diverse23.08.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!