Gratulerer med dagen!
Kosthold17.05.2013Opplysningskontoret for egg og kjøtt20
Vi anbefaler mat som er enkel å tilberede, smaker godt, ser festlig ut og til og med er likt av alle. Mesteparten av forberedelsene kan du gjøre dagen før, og suksessen så godt som sikret. Vi snakker selvfølgelig om spekematanretning.
En spekematanretning gjør du så enkel eller avansert du vil. Klassisk tilbehør er rømme, flatbrød og eggerøre. Eller du kan la deg inspirere av spanjolenes tapasbord og servere spekemat på norsk-spansk vis. Surr for eksempel en god, norsk spekeskinke rundt lettkokte asparges - og kanskje en parmesanbit. Scampi smaker også nydelig sammen med spekeskinke, og da kan gjerne gjestene grille sin egen lille forrett. Hvis du først har fyrt opp grillen, er den også ypperlig til å steke små nypoteter på. Det er nydelig tilbehør.
På en festdag som 17. mai bør oppdekningen inkludere både fenalår, spekeskinke og spekepølser. Nye sorter kommer i stadig handelen, og det er kanskje på tide å oppdatere seg på hva som faktisk finnes av utvalg. Suppler spekematen med ulike salater, paier, fruktbiter og salsaer, og du er i rute til den store dagen!
For mange er 17. mai ensbetydende med grillmat, og hvis været holder finnes det jo ingen bedre avslutning på dagen!
Sommerlige desserter og kaker hører også med på en dag som denne. Uansett hva du velger å servere - vi ønsker deg en strålende feiring!
Spekemat med eggerøre
Tradisjonell spekemat med eggerøre blir en aldri lei. Dessuten passer det like godt til festlige lag som til sommermiddagen.
Porsjoner: 6
Ingredienser
400 gspekeskinke eller speket kalkunfilet
200 gsalami
200 gspekesnacks av kalkun
gressløk til pynt
Eggerøre:
12 stkegg
1 ½ dlvann eller fløte
ca. ½ tssalt
4 ss hakket frisk gressløk
3 dllettrømme
1 stknettmelon
16 stkflatbrød
Slik gjør du
1. Anrett spekematen pent på et stort fat. Pynt med frisk gressløk.
2. Pisk egg, vann og salt lett sammen med en visp.
3. Hell halvparten av røren i en panne som er så varm at smøret smelter lett uten å bli brunt. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner. Dryss klippet gressløk over og legg eggerøren over på fat. Gjenta med den andre halvparten av eggene.
Server spekematen i følge med eggerøre, flatbrød, rømme med et gressløkdryss og melonbåter.
Festfin 17.mai-kake
Lag en ekstra flott marsipankake til nasjonaldagen. Kaken passer dessuten godt til andre store anledninger.
Ingredienser
Sukkerbrød:
6 stkegg
180 gsukker
180 ghvetemel
1 tsbakepulver
Rabarbra- og jordbærfromasj:
3 stkegg
300 gjordbærsyltetøy , gjerne blandet med rabarbrasyltetøy
3 dlkremfløte
5 stkgelatinplater
1 dlmelk eller sherry til dynking
ca. 2 dlkremfløte
ca. 300 gmarsipan eller ferdig marsipanlokk
Pynt:
1 kurvjordbær
125 gblåbær
1 pkgelépulver med jordbærsmak , gjerne hurtiggelé
Slik gjør du
1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 22-24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter
2. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i ½ dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. Sett fromasjen kaldt noen minutter til den er passe stiv.
3. Lag jordbærgelé som anvist på pakken, og la den bli tyktflytende uten å stivne. Del sukkerbrødet i tre og dynk med melk eller sherry.
4. Pisk kremfløten og fordel krem over og rundt kaken. Legg en sirkel av matpapir, ca. 10 cm. i diameter oppå kaken. Bre over marsipanlokket. Skjær en stjerne i marsipanen der matpapiret ligger, og trekk marsipan-"klaffene" opp. Ta forsiktig bort matpapiret og fordel gelédyppede jordbær og blåbær i åpningen. Fest et pyntebånd rundt kaken til slutt.
Tips
Jordbær og rabarbra smaker utrolig godt sammen, men du kan også lage fromasjen med jordbærsyltetøy alene.
Gratulerer med dagen!
Sunnere hjemmelaget julegodt
Kosthold04.12.201816
Det er tid for julebakst og desserter
Kosthold12.12.20171
Proteinkaker som musklene vil elske
Kosthold17.11.201746