Tips til feriemat

Kosthold11.07.2012Rita Immerstein78

Er du en av dem som skal på en lengre utenlandsreise i sommer? Du gleder deg vilt og hemningsløst til å reise ned til Middelhavet, Afrika, Sør-Amerika eller storbyferien i Europa.

Planene for turen er klare og du kan ikke komme deg fort nok avgårde! Allikevel er det stemme i bakhodet som spør: Hvordan er maten på hotellet, hva skal jeg spise alle de timene det tar å nå den etterlengtede destinasjonen?

Du har et ønske om å opprettholde treningsform og vet det blir litt mindre eller kanskje minimalt med trening. Hvordan kan du tilpasse kostholdet slik at formen holder seg rimelig greit i løpet av ferien? Går du med konkurranseplaner denne høsten er det ekstra tungt å dra på seg noen ekstra kilo eller være ut av treningsform etter noen uker med ferie. Her kommer noen tips som kan bidra til at formen holder seg relativt bra selv om du nyter sol, sommer, god mat og slapper litt ekstra av - for det er vel ingen tvil om at vi skal nyte og ikke primært yte i den ene gode lange ferien de fleste av oss har i løpet av ett år?!

Hva kan hotellet tilby?

Før du bestemmer deg for hotell og destinasjon kan du sjekke ut hotellenes service med hensyn til antall måltider de serverer, hva slags mat du får og om det er muligheter for å tilberede noe mat selv. Har hotellet et rykte på seg for å ha et bra kjøkken? Dette kan sjekkes ut både via internett, reisebyråer og ambassader.Det kan lønne seg å velge en leilighet framfor et hotellrom dersom du ønsker å tilberede det meste av maten selv. Da har du kontroll på hva du får i deg. Det kan være lurt å bli sjekke ut at det finnes supermarkeder og butikker som selger et godt utvalg av gode matvarer i nærheten.

All inclusive eller halv-pensjon består ofte av buffeter med et variert innhold av ulike matretter, men kvaliteten varierer svært mye fra sted til sted og fra hotell til hotell. Bor du på et hotellrom er anbefalingen at det minimum må være en minibar på rommet. Fyll minibaren med vannflasker, frukt, yoghurt og sports- eller proteinbarer så har du alltid litt «nødproviant» å ty til om sulten melder seg mellom de 3 måltidene hotellet ofte serverer på all inclusive. Har du kun hotellrom og må spise all mat på restauranter er det desto mer viktig å ha tilgang på et lite kjøleskap i form av en minibar. I tillegg kan du jo tenke deg hvordan det er å våkne om morgenen til 35 varmegrader på et stusselig hotellrom uten tilgang på kald drikke? Det er en heftig start på dagen når gradestokken drar seg opp over 30-tallet uansett hvor du måtte befinne deg.

Spiser du lunsj og middag på restaurant er mulighetene mange for gode og sunne måltider. Grillet kjøtt eller fisk med en salat som eksploderer av smak i munnen er godt og mettende. Andre karbohydratkilder som ofte benyttes er chips, hvitt brød, ris og poteter. Unngå chips, men poteter, ris og litt hvitt brød kan du unne deg - spesielt om du har lagt inn en liten treningsøkt før middagen på kvelden!

All inclusive eller ikke - for sikkerhets skyld kan det være smart å ta med sportsbarer og muslibarer. Frokostblandinger, hermetisk frukt, tørket frukt og nøtter er også bra å ha tilgang på i hele ferien. Porsjonspakker av proteinpulver er enkelt å legge i kofferten. Det serveres erfaringsmessig mye hvitt brød på feriedestinasjonene - en pakke knekkebrød, kruskakli eller fiberrik bidrar til å holde magesystemet i god form i løpet av ferien! Generelt er frukt, grønnsaker og yoghurtprodukter gode mellommåltider som du lett får kjøpt på et supermarked på selve feriestedet.

Reisen til destinasjonen

Under reisen kan det være smart å ha mellommåltider tilgjengelig. Igjen er sportsbarer eller lignende å anbefale. Du kan kontakte flyselskapet og sjekke om det er mulig å få et mer tilpasset måltid på flyet. Imidlertid er det nå mulig å bestille tilpassede måltider for de med cøliaki, laktoseintoleranse, diabetes og for de som lever på et vegetarisk kosthold. Det samme gjelder det å sjekke ut med hotellet om du må velge å ta et hotellrom.. Ha alltid vann tilgjengelig under reise og på feriestedet. Kjøp nok vann på flyet slik at du har væske til en lengre busstur om det er en del av «reiseruten».

Probiotika bidrar til en gunstig bakterieflora i tarmen. Studier indikerer at inntak av dette før og under reise kan forebygge såkalt reisediaré.

Tilberedelse av mat

Tilbereder du mat selv så pass på å steke kjøtt ordentlig, eggene bør være hardkokte, benytt flaskevann og vask frukt og grønnsaker grundig. Du kan velge å legge vekt på et rimelig greit kosthold mens du er på ferie, men det innebærer en viss risiko for at ferien blir ødelagt dersom du ikke tar høyde for viktige og nødvendige hygienefaktorer. Bakteriefloraen er annerledes i utlandet enn her hjemme og noen er mer sarte for en ukjent bakterieflora enn andre.
God tur!

Kilder:
Ernæringsavdelingen, Plympiatoppen(2011) Mat på reise, Nettside:
http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page468.html

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Skal du ut å fly? Dette er det du får servert i ulike flyselskap.
Hjemmetrening i juleferien.
Her har du tipsene for å unngå at du kommer helt ut av de gode trenings- og kostholdsvanene i sommer.

Sommertrening

Trening10.07.2014123

Ikke ligg på latsiden selv om det er ferie.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!