Gluten, cøliaki og trening

Kosthold29.08.2012Rita Immerstein235

Matreaksjoner kan ramme både unge og voksne utøvere og føre til et utilstrekkelig ernæringsopptak med konsekvenser for både helse og prestasjon

Dette kan deles inn i to kategorier - allergier og ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner(matvareintoleranse). Cøliaki blant idrettsutøvere fordrer en kompleks og kunnskapsrik tilnærming til kostholdet slik at både den generelle helsen og prestasjonene opprettholdes og forbedres på linje med andre utøvere!

Cøliaki

Cøliaki er en autoimmun(immunreaksjon) sykdom som er forårsaket av en intoleranse for gluten. Den er karakterisert ved en kronisk inflammasjon i tynntarmens slimhinne som resulterer i ødeleggelse av tarmtottene, malabsorpsjon og ulike kliniske symptomer. Tarmtottene er nødvendig for å kunne bryte ned proteiner, karbohydrater og fett. Noen blir raskt syke(fra spedbarnsalderen) mens andre utvikler symptomer gradvis over flere år. Symptomer kan være oppblåsthet, diare, fettholdig avføring, forstoppelse, anemi, krampe og smerter i magen.

Ubehandlet cøliaki kan gi vitamin- og mineralmangel og dårlig høydetilvekst hos unge. Gastrointestinale symptomer er mest vanlig, men både jernmangel, anemi( manglende opptak av jern, folat og B-12 som er avgjørende for konsentrasjonen av hemoglobin i blodet), redusert beinmineraltetthet , kronisk tretthet, irritabel tarm, dyspepsi og infertilitet kan være andre symptomer som oppstår. Sykdommen er vanskelig å diagnostisere og det antas at den er underdiagnostisert. Man regner med at ca. 1 prosent av den norske befolkningen har cøliaki.

Hva er gluten og hvem er disponert for cøliaki?

Gluten er proteiner som finnes i kornsortene hvete, bygg, rug, spelt, emmer, enkorn og noen planter i grasfamilien. Mais, ris, hirse og bokhvete inneholder heller ikke gluten. Proteinene består av peptider som kan virke sykdomsaktiverende. Personer som utvikler cøliaki er genetisk disponerte for intoleranse for gluten. Slektninger av personer med cøliaki, personer med Downs syndrom og personer med en autoimmun sykdom er også i risikogruppen. Hos personer med type 1-diabetes ser det ut til at forekomsten av cøliaki ligger på 3-8%.

Behandling av cøliaki

Behandlingen består av en livsvarig glutenfri kost og utelukker dermed hvete, rug og bygg. Selv små doser(fra f.eks kjøkkenredskap) kan være skadelig. Havre kan brukes av voksne, men kontaminering kan forekomme under produksjonen. Det er mulig å få kjøpt garantert glutenfri havre i Norge.

Enkelte med diffuse mage- og tarmproblemer utelater hvete og gluten. Dette anbefales ikke fordi man over tid kan utvikle mangler. Det er krevende å leve på glutenfri kost for det krever kunnskap og en mer kompleks tilnærming til eget spiseregime. Det anbefales derfor å søke hjelp hos ernæringsfysiolog eller å tilegne seg kunnskap via Norsk forening for cøliaki(www.ncf.no).

For en utøver betyr det at vanlig brød, frokostblandinger, pasta, enkelte sportsbarer/restitusjonsbarer, kjeks og kaker utelukkes fra kostholdet. I tillegg finnes det en rekke varer som inneholder gluten uten at vi til daglig tenker bevisst over det - supper og sauser kan inneholde gluten. Dessuten kan den samme produksjonsenheten både produsere glutenfrie- og glutenholdige varer. Det er derfor svært viktig for personer med cøliaki å ha svært god kunnskap om maten de legger inn i kostholdet sitt også gjennom å kontakte produsenten ved behov.

Hva kan trygt spises?

Utøvere med cøliaki kan spise rent kjøtt, fisk, kylling og annet hvitt kjøtt, frukt, grønnsaker, belgvekster, melk og meieriprodukter(yoghurter kan inneholde fiber og frø). Fett, vegetabilske oljer, ris, mais, poteter, nøtter, sagogryn, soya, lupin , bokhvete og sorgum inneholder heller ikke gluten. Det er dessuten mulig å få kjøpt en rekke matvarer som er glutenfrie og både brød, knebrød, pasta, musli, kjeks og kaker produseres og selges uten gluten.


De fleste brød inneholder gluten, men du kan bake brød selv eller kjøpe glutenfritt brød.

Ernæringsmessige utfordringer for deg som driver med idrett!

På linje med andre som driver med idrett så har en utøver med cøliaki samme behov for både proteiner, karbohydrater, fett og andre næringsstoffer. I utholdenhetsidretter har det vært en utfordring å få i seg nok karbohydrater siden gode kilder fra en rekke kornvarer må utelates. Et planlagt kosthold, spesielt knyttet til perioder rundt konkurranse er å anbefale spesielt med tanke på idretter som er spesielt karbohydratkrevende. Det kan være lurt å finne ut hva karbohydratbehovet er per dag slik et tilstrekkelig inntak dekkes. Dessuten er det viktig med inntak av fiber og glutenfrie, fiberrike matvarer bør sikres i kostholdet. Dette kan gjøres i samarbeid med en ernæringsfysiolog. Foruten glutenfri kornvarer er også linser, grønnsaker, frukt, bønner, fullkornris, brun ris, fiber husk, soyamel, frø og nøtter gode kilder til fiber, samt en rekke vitaminer og mineraler.

Anbefalte linker:
Norsk cøliakiforening: http://www.ncf.no/Coliaki/default.aspx
Matoppskrift.no: http://www.matoppskrift.no/sider/Glutensok.asp
Glutenfri.org: http://glutenfri.org/books/books.php

Kilde:
Bjerkan K. og Holmlund H.(2011) Klinisk idrettsernæring, kapittel 14, I:
Garthe I. og Helle C.(2011) Idrettsernæring, Olympiatoppen, Gyldendal undervisning

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva bør du spise for å prestere på trening?

3 myter om gluten

Kosthold07.01.202033

Hva vet du om gluten? 1% av tåler ikke gluten.
Tips til glutenfrie måltider.
Hvilke utfordringer kan det by på?

3 myter om gluten

Kosthold07.01.202033

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!