6 gyldne regler

Trening22.10.2004Thomas Jagd0

De fleste folk er ofte i tvil om treningsprogrammet deres er optimalt eller ikke. Mange er veldig opptatt av å vurdere om det er mest hensiktsmessig å trene bryst med biceps eller om man skal trene bryst med triceps. Dette er fullstendig irrelevant om p

1. Prinsippet omkring individuelle forskjeller
Denne reglen tar utgangspunkt i at vi alle er fysiologisk forskjellige. Ikke på det fundamentale plan, men med hensyn til at forskjellige i terskler for hvor mye vi tåler. Noen restituerer raskere enn andre, noen har høyere forbrenning etc.

2. Det progressive overload prinsippet
Man skal stille et progressivt stigende krav til kroppen, hvis det skal skje en tilpasning. Det kan for eksempel være flere kilo på stangen, større workload i form av flere sett eller nye øvelser.

3. SAID prinsippet (Specific Adaption to Imposed Demands)
Kroppen reagerer forskjellig på forskjellige former for stress. Skal man være i stand til å løfte med tunge vekter, så må man løfte tunge vekter. Ønsker man å øke utholdenheten, så trener man med lettere vekter og flere sett og reps. Kroppen reagerer ganske enkelt på det den blir utsatt for.

4. "Specificity" prinsippet
Dette henger litt sammen med punktet over, men tar utgangspunkt i motor innlæringsprinsipper. Det er innlysende at forskjellige øvelser har innflytelse på hverandre. Du kan godt bli sterkere i benkpress hvis du øker styrken din i skulder og triceps, men den primære måten å blir sterkere i benkpress er ved å trene benkpress. Man blir med andre ord ikke god på knebøy ved å trene benpress, men man blir bedre i knebøy ved å trene knebøy.

5. "Use/Disuse" prinsippet
Dette er et enkelt prinsipp. Enten så bruker du det, eller så mister du det. Det henger nøye sammen med folks valg av treningsfrekvens. Trener du ikke ofte nok, så mister du det du har bygd opp.

6. GAS prinsippet (General Adaption Syndrome)
Dette prinsippet innebærer at hvis man skal fortsette å ha fremgang, så skal høy-intense perioder etterfølges av lav-intense perioder (kan for eksempel være 3 harde uker etterfulgt av 1 lett uke). Det er mange måter å tilrettelegge treningen på, men en ting er sikkert, du vil ikke oppnå maksimal fremgang hvis du alltid kjører med ekstrem høy intensitet og høy grad av anstrengelse. Folk som trener med maksimal intensitet hver gang, trener som regel med en uhensiktsmessig treningsfrekvens.


Regel nr 4 er kanskje den viktigste!
Nye regler i kroppsbygging og bodyfitness i poseringene.

De fem bud

Trening28.05.20040

Har du noen gang tenkt på hvordan enkelte rutiner og vaner kan forandre din trening og dine resultater?
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!

De fem bud

Trening28.05.20040

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!