Melk kan redusere risikoen for kreft

Kosthold15.10.2012Rita Immerstein54

Vi er alle klar over at trening og et balansert kosthold er nødvendig for å få og beholde en god helse.

En rekke livsstilsykdommer kan forbygges og unngås dersom trening og bevisste spisevaner inkluderes i hverdagen. Nå viser en ny undersøkelse at så mye som 25 % av krefttilfellene kan være livsstilsrelaterte. Mange tusen nordmenn får hvert år kreft og per i dag lever 174 .000 mennesker i Norge med sykdommen. Både stillesittende livsstil, overvekt og fedme antas å være påvirkende faktorer(Kosaka,2012).

Tren hardt nok

Foreløpig er det bare sammenhengen mellom trening og bryst- og tarmkreft som er bevist, men det utelukkes ikke at andre kreftformer også er påvirket av en inaktiv og usunn levemåte. I følge overlege Gro F. Beurtheussen ved St.Olavs Hospital vil 30 minutters trening hver dag kunne virke forbyggende. Det er en såkalt dose-respons-sammenheng mellom fysisk aktivitet og kreft og det må trenes slik at man blir svett og andpusten. Utvikling av kreft er delvis genetisk- miljø og livsstilbetinget, slik at man kan aldri gardere seg 100% mot utvikling av kreft, men mye tyder på at den kan unngås eller utsettes ved økt fysisk aktivitet og et forbedret kosthold. I dag er det kun 1 av 5 som trener nok og det er skille i befolkningen hvor de med høyest utdanning og sterkest økonomi som trener mest. For noen år tilbake var det lite forskjeller mellom folks aktivitets- og spisevaner - dette har endret seg de siste årene.

For dere som allerede er i fysisk aktivitet så finnes det bare en oppskrift - fortsett med treningen! For andre som sliter med å komme skikkelig i gang kan det være lurt å tenke på trening som «ferskvare», det er noe du gjør her og nå og det er aldri for sent å begynne. Helsegevinstene ved fysisk aktivitet er aldersuavhengig.

LES OGSÅ: - Tine Styrk - 50% mer protein

Mat og kreft

World Cacer Research Fund(WCRF) konkluderte I 2007 med at løk beskytter mot magekreft og at hvitløk beskytter mot kreft i tykktarm og endetarm. Grønnsaker og frukt som inneholder mye folat kan beskytte mot kreft i pankreas, mens karotenoide-rik mat beskytter munn, svelg, strupehodet og lungene. Svært mye mat, og hovedsakelig antioksidantrike matvarer, ser ut til å ha en gunstig effekt med hensyn til å beskytte kroppen mot utvikling av ulike kreftformer(Garthe og Helle, 2011).

Det er også funnet ut at melk kan forebygge tarmkreft. I melken finnes det et superprotein, Lactoferricin4-14 som bremser celledeling og dermed spredning av kreftceller. Dessuten effektiviserer melkeproteinet måten cellene reparerer skadet DNA. Den kreftforebyggende effekten, må det i følge Professor Stina Orredson(2012), forskes mer på, men så langt er det mye som tyder på at melk har en kreftforebyggende effekt. Ved å drikke mer melk kan du altså forebygge kreft. Det trenger ikke være vanlig drikkemelk, men andre alternativer som yoghurt og magre oster, blant annet mager gulost - De fettfattige alternativene fra meieriproduktene er relativt mange og de inneholder alle dette såkalte «superproteinet». Sammen med et økt inntak av antioksidantrike matvarer og et redusert forbruk av bearbeidet rødt kjøtt, kan du altså også legge til melkeproduktet som et godt forebyggende alternativ i kampen mot tarmkreft og andre utbredte kreftformer.
Effekten av trening og bevisst kosthold

Når du trener vil hormonnivået ligge på et langt sunnere nivå enn om du var passiv og stillesittende. Forbrenningen øker og risiko for overvekt reduseres. Kreftfremkallende stoffer kan lagres i fettvev og når du trener kan du redusere andel fett på kroppen. Blodsirkulasjonen forbedres og maten passerer langt mer smidig og raskt gjennom tarmsystemet - dette kan forklare den forbyggende effekten for tarmkreft. Immunforsvaret blir sterkere og påvirker og øker aktiviteten i en type hvite blodlegemer som bekjemper bakterier. Det samme gjelder signalmolekyler som kan påvirke celleaktivitetene på en positiv måte.

Det er altså ingen tvil og ingen unnskyldninger som teller - begynn å trene og spis bra!

Kilder:
Skarpaas, Inger M.(2012)Fysisk aktivitet reduserer risikoen for kreft
https://kreftforeningen.no/forebygging/fysisk-aktivitet/
Garthe I. og Helle C.(red)(2011) Idrettsernæring, Olympiatoppen, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo: 2011
Kosaka Einar Y.(2012) En halvtime av dette beskytter deg mot kreft
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8297276
Stine Okkelmoe(2012) Melk kan redusere risikoen for kreft
http://www.kk.no/903698/melk-kan-redusere-risikoen-for-kreft

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Er yoghurt sunt?

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!