Hva er stress?

Trening23.11.2012Jon Yuen86

Det er ytterst få som kan påstå at de aldri har kjent på stress. Følelsen kan oppleves både som ulmende, truende nær, og i de verste tilfeller som ren og skjær panikk.

Kanskje det er nettopp på grunn av dens mange former, og hvor subjektiv stresset oppleves, at den samtidig har blitt så mystifisert? Det at vi i det hele tatt blir stresset, spesielt med tanke på den gjennomsnittlige norske livsstilen, er et mirakel. Ironisk nok har vi mennesker oppnådd en så høy grad av intelligens at våre tanker og fantasi har en like stor påvirkning på kroppen vår som reelle situasjoner.

Dette har dessverre medført at vi har fått et altfor alminnelig (dog anstrengt) forhold til stress. Vi vet knapt hvordan "fenomenet" utløses eller hvordan vi kan bli kvitt det, men det kan raskt rettes opp i så snart vi forstår hva stresset faktisk gjør med helsa vår.

Stress er ikke "bare en følelse", det er en spesifikk, situasjonsbetinget fysiologisk reaksjon som er til for å holde oss i live. Hvorvidt faren er imaginær, reell, fysisk eller mental er egentlig det samme, kroppen reagerer likedan ved å utløse de hormonene som fortest mulig tillater oss å enten "sloss" eller "flykte". En av de viktigste aktørene her er hormonet kortisol. Som med det meste annet har kortisol flere gode kvaliteter, men kun opp til et visst nivå. I situasjoner som krever høy beredskap frigjøres kortisol som igjen sender muskler, fett og glykogen fra leveren ut til blodstrømmen som energi. Dette er en fantastisk respons - så sant du har en sabeltanntiger i hælene. Men hva hvis den samme reaksjonen oppstår hver gang det kommer en regning i posten? Eller du har drukket din fjerde kopp med kaffe? Eller deadlinen for en innlevering nærmer seg?

Kroppen din vil etterhvert lære seg å spare på energi, i form av fett, samtidig som den bruker muskler som en energikilde. Da er det dessverre ikke nok med at den også bruker fett som energi, får så sant musklene brytes ned vil hvileforbrenningen senkes som igjen fører til en opphopning av fett.
Dette er bare en av mange mindre heldige konsekvenser som en følge av et høyt stressnivå. Depresjon, angst, søvnmangel, søtsug, muskel- og leddsmerter og den infamøse kroniske utmattelsen er bare et par eksempler på hva stress kan medføre.

Løsningen

Løsningene er like mange som årsakene. Men før vi i det hele tatt kan tenke på å ta oppgjør med våre egne personlige problemer, må vi først bli bevisste på når vi er stresset. Ved å objektivt observere stresset er halvparten av jobben gjort, rett og slett fordi vi først da har skjønt at vi påfører oss selv noe vi ikke har godt av. Når det kommer til livsstilen vår er det flere valg vi kan ta som både kan lindre og hindre stresset fra å ta overhånd:

1. Unngå stimulanter - Både kaffe, te og andre koffeininnholdige stoffer stimulerer nervesystemet og får binyrene til å skille ut adrenalin, som igjen simulerer en stressrespons.

2. Sov - Søvn er ikke et valg, det er en nødvendighet. Hormonene som skilles ut når vi går inn i dyp søvn har en motvirkende effekt på stresset, og nervesystemet får tid til å "omprogrammere".

3. Fysisk aktivitet - Fysisk aktivitet frigjør nevrotransmitterene seratonin og dopamin hvis jobb er å stabiliserer humøret og lindre følelser av depresjon og angst. En annen gevinst ved å bevege seg mer er at stresset får et utløp. Energien som kortisolet har hentet fra kroppsvevet har en mulighet til å forbrennes i stedet for å lagres som fett igjen.

4. Meditasjon - Spirulina, hamp og røkelse er ikke en nødvendighet. Meditasjon behøver ikke være mer enn å sitte rett opp og ned, lukke øynene og tillate seg å fokusere på en ting - pusten. Ved å fokusere på pusten uten å la seg distrahere av mørke eller lokkende tanker, tolker kroppen dette som en særs lite farefull situasjon og slipper tak på stresset.

5. Kosthold - Når vi stabiliserer blodsukkernivået blir svingningene i både humør og energi mindre. Ved å unngå overflod av karbohydrater (som f.eks brød, pasta, sukker) og heller fokusere på frukt, grønnsaker, fisk, kjøtt og egg har vi dessuten en større sjanse for å innta de mineralene (spesielt magnesium), vitaminene (vitamin B og C) og fettsyrene (Omega-3) som forhindrer et høyt stressnivå.

Den røde tråden er ikke til å unngå

De generelle rådene som er til for å lindre stress er akkurat de samme som angår det vi anser som god helse: Søvn, avslapping, ernæring og trening. Vi har kanskje alle et forskjellig utgangspunkt hva tid, genetikk og ressurser angår, men jo mer vi lærer om kroppens fysiologi, jo mer skjønner vi at det ikke finnes unnskyldninger for dårlig helse. Ikke fordi samfunnet krever det. Ikke fordi speilet må reflektere det. Men fordi kroppen vår trenger det.

 


Forebygg stress med trening

Trening20.02.201241

Stress finnes i mange varianter.

Du blir feit av stress

Kosthold13.08.20070

Neuropeptid Y er en signalfaktor som er med på å regulere fettcellens respons på kaloriinntak.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Forebygg stress med trening

Trening20.02.201241

Du blir feit av stress

Kosthold13.08.20070

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!