- Proteinpulver er inngang til doping

Kosthold13.01.2013Joachim Pedersen, Bjørn Furuhaug, Martin Norum373

Sier treningsekspert fra NRK.

VG Nett har i dag publisert en stor artikkel om at treningsekspert Yngvar Andersen fra NRK mener at proteinpulver er inngang til doping.

- Kosttilskudd som protein er helt klart en inngang til doping. Når en 18-åring merker resultater av proteinpulveret og deretter stagnerer vil vedkommende fort hive seg på bølgen av andre unødvendige og fristende produkter. Når det ikke gir ønskede resultater, er det bare ett alternativ igjen, sier Andersen til VG.

Dette utsagnet får treningsnorge til å reagere. Over hundre har kommentert artikkelen til VG og stadig popper det opp Facebook statuser som har delt artikkelen om at utsagnet ikke henger på greip.

Andersen fortsetter til VG: Han mener resultatene som folk får mens de går på proteinpulver kommer av at man blir mer bevisst generelt og ikke på grunn av selve tilskuddet. Andersen er svært kritisk til det han omtaler som et bransjeskapt behov for mye protein.

- Nok protein er ikke noen heksekunst å få i seg gjennom vanlig mat. Proteinpulver er unødvendig og man har ikke behov for det. Det gir et unaturlig forhold til mat, og man går glipp av vitaminer og mineraler som skikkelig mat gir, sier Andersen til VG.

- Bransjen har lyktes på en fantastisk måte med å skape et behov som ikke er der. Unge blir utrolig påvirket av at personer de ser opptil fronter produktene, fortsetter Andersen til VG.

Egil Berli-Johnsen fra PF kommer inn på banen

Berli-Johnsen er helt uenig med Andersen sitt utsagn.

- Hvis en ung treningsinteressert person kan få fremgang ved hjelp av næringskonsentrat som protein og kreatin, kan det være med på å forhindre at de går til det steget å bruke doping. Jeg har selv drevet med styrkeløfting i ung alder og vet hvordan det føles å ikke få fremgang, sier Berli-Johnsen til VG.

Berli-Johnsen mener ikke at proteinpulver er bransjeskapt, men kundeskapt. Til VG sier han:
- Jeg mener behovet er kundeskapt, men vi er selvsagt med på å fyre ved på bålet. Vi har problemer med å ligge i forkant, fordi behovet hos kundene er så stort.

Proteinpulver er ikke noe hokus pokus, mener Berli-Johsen.

- Det er et hjelpemiddel som gir en liten edge, men det er ikke noe magisk ved det. Det viktige er at folk kommer seg på trening. Etter fire år i Proteinfabrikken har jeg enda til gode å snakke opp et produkt, sier Berli-Johnsen.

Hva mener du? Trenger vi proteinpulver? Og bruker du proteinpulver? Svar i kommentarfeltet nedenfor.

Hva er proteinpulver?

For å lage proteinpulver og måltidserstattere (MRP), brukes det ulike råvarer. Vi skal her gå gjennom de mest vanlige.

Når vi snakker om proteinpulver, er det naturlig at vi begynner med melkeprotein. Hvorfor? Jo, de fleste proteinpulver på markedet inneholder stort sett proteinpulver laget av melk. Melkeprotein har en svært bra aminosyreprofil for muskelvekst, og det er relativt lett å få tak i. Melkeprotein består av mange proteinfraksjoner, hvor myse (whey) og kasein er de mest kjente. Rent melkeprotein består av 80% kasein og 20% myse.

Myseprotein - "kongen" av proteinpulver?
Myseprotein har lenge vært kronet som "kongen" av proteinpulver, men holder dette mål? Hvorfor er myse regnet som så spesielt? Myse har en veldig bra essensiell aminosyreprofil: høyt innhold av BCAA's, tas raskt opp kroppen, smaker godt, løser seg lett i væske, lett å få tak og er i den mest vanlige formen (WPC) billig. Disse egenskapene, i tillegg til masse reklamer og artikler om myse, har gjort at mange ser på myse som det ultimate proteintilskuddet. Men myse har en interessant historie. Opprinnelig var myse et biprodukt ved osteproduksjon, og sett på som verdiløst. Så fant man ut at myse løste seg lett i vann, og derfor egnet seg ypperlig i forskjellig matvareproduksjon som f.eks bakervarer og salatdressinger. Den råvaren (myse) som kommer fra osteproduksjon, er en sirupsøt væske som bl.a er full av laktose. Man måtte finne måter å skille ut laktosen, fettet og væsken på, slik at man kun satt igjen med et rent proteinpulver. For å gjøre dette, brukes det som regel en metode hvor man "vasker" råvaren med syre for å skille ut proteinet. Man sitter da igjen med noe vi kaller myse protein konsentrat (WPC). Denne råvaren inneholder som regel ca 75-85% protein, 5-10% karbohydrater (laktose) og 2,5-10% fett (hovedsakelig usunt mettet fett). Bakdelen er at med denne metoden forsvinner også alle godsakene i proteinet som er sensitive for syre, som glycomacropeptides, alpha-lactalbumin, immunoglobiner og lactoferrin. I dag har man heldigvis funnet bedre måter å lage myseprotein på. Den mest kjente er ione-bytte metoden, hvor proteinet skilles ut ved å benytte de ulike ladningene proteinet har. Ved bruk av denne metoden, sitter man igjen med et mye bedre myseprotein, bestående av mer enn 90% protein og så og si fritt for usunt melkesukker og fett. Dette kalles ion-ex whey protein isolate, eller WPI. Denne metoden bevarer også mye bedre de godsakene man mister ved syrevasking.

Styrke:
- WPI har store mengder immoglobulin som styrker kroppens imunforsvar.
- Myseprotein inneholder store mengder (23-25%) BCAA's.
- En av de mer interessante egenskapene til myse, er evnen til å stimulere IGF-1 (insulin growth factor-1) produksjon.

Svakhet:
- Myseprotein løser seg lett og absorberes raskt. Dette kan virke som en bra ting, men når myse protein absorberes så raskt, resulterer det i en rask økning i insulin nivået og gjør også at mye av aminosyrene forbrukes som energi - ikke til muskelvekst.
- Kvalitets myseprotein, som WPI, er en av de dyrere proteinråvarene på markedet. Dette lager et marked for store bokser med billig WPC.
- Relativt sett har myseprotein lite av aminosyrene phenylalaline, ariginine og glutamin.

Kasein - en ukjent helt
Kasein lages også av melkeprotein, men har helt andre egenskaper enn myse. Kasein eksisterer sammen med fosfat i en unik struktur kjent som micelle. Det er denne micellen som tillater separasjon av myse fra kasein i melk. Denne prosessen skjer normalt ved oppvarming, syre separasjon eller ved bruk av enzymer (som når man lager ost). De fleste kaseinater som fås som tilskudd, er separert med syre og kalles for sodium, potassium eller kalsium kaseinat. Disse har som regel en proteinprosent på mer enn 90%. Hvis du fremdeles ikke synes kasein ser veldig spennende ut, bør du vite av kasein er en viktig ingrediens i mange av de mest populære måltidsertattere og proteinpulver. Dette er hvorfor:

Styrke:
- Kasein hjelper med å regulere tiden proteinet bruker på å tas opp i kroppen. Den gjør dette ved at den har en tendens til å forme en slags gele som må fordøyes. Det at proteinet tas opp mer langsomt, resulterer i økt opptak av aminosyrer, peptider og protein pga av at den er tilgjengelig i systemet over lengre tid. Større protein absorbasjon hjelper oss som trener til å lettere få i oss nok aminsosyrer. Denne "gele" effekten gjør også at man føler seg mettere etter en "shake" med proteinpulver basert på kasein, enn med myse. En nylig studie viser at de som inntok en diett hvor proteininntaket inneholdt 70-75% kasein, hadde større muskeløkning og tap av fett, enn de som gikk på en diett hvor proteininntaket besto av tilsvarende mye myseprotein. Det som også er interessant, er at denne studien ble gjort på personer som trente styrke.
- I tillegg viser en annen nylig studie at "langsomme" proteiner som kasein er bedre enn "raske" proteiner, som myse, også rett etter trening.
- Kasein inneholder en høy konsentrasjon av aminosyren glutamin (20,5%), faktisk mer enn både myse-, egg- og soyaprotein. Å supplere med denne aminosyren, spesielt i peptidform som her, kan spare muskelmasse under intens trening og under diett.
- Kasein gir også en høy dose av glykogene aminosyrer. Disse aminosyrene "låner" seg ut til produksjon av energi under trening. Dette har
vist å resultere i mindre muskelnedbrytning under trening.

Svakheter:
- Kommersielt kasein kan være av ujevn kvalitet. Det finnes mange måter å lage kasein på, noen bedre enn andre. En måte å være sikker på at du får i deg et kvalitetsprodukt på, er å finne et merke du stoler på, og hold deg til det.

Trenger vi proteinpulver?`

Viktigheten av protein for å oppnå gode resultater kan ikke understrekes nok. Mange i dagens samfunn spiser for lite protein hvilket er synd med tanke på hvor mange flotte egenskaper protein har på kroppens fysiologi. Det utnyttes bedre i kroppens egen forbrenningsprosess, kalt termisk effekt, det skaper metthetsfølelse, bevarer muskelmasse, skjellet og listen fortsetter. Som leser av Treningsforum er du sannsynligvis ikke i denne gruppen. Oddsen for at du spiser mer enn nok protein er definitivt tilstedeværende. Sjansen for at du strengt tatt ikke trenger å bruke proteinpulver er også stor på bakgrunn av det allerede proteinrike kostholdet ditt.

Ser du på intervjuene med kroppsbyggere, fitnessutøvere og andre aktive utøvere røper de gjerne at proteintilskudd er en del av kostholdet. Og det funker tilsynelatende for dem. Likevel er det liten om noe vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at denne gruppen mennesker skal ha nytte av et proteininntak som overstiger 3g/kg kroppsvekt. Det er sannsynligvis heller ikke noe galt i å gjøre det og veldig lite sannsynlig skadelig, men det uheldige skjer når mosjonister skal gjøre det samme.

Protein-hysteri er unødvendig

Som følge av at kraftsportutøverne sikter skyhøyt på proteininntaket tenker Ola Nordmann at de må gjøre det samme. Og hva gjør vi? Jo vi kjøper bøttevis med tilskudd gjerne uten å endre noe annet. Det er mulig du ikke passer inn i beskrivelsen, men mange tenker at proteinpulver er løsningen og "nå skal jeg bli svær". 99% av disse hadde hatt minst like god, om ikke bedre effekt av å endre kostholdet fra et "normalt norsk kosthold"(hva nå enn det er), til et bedre og ønskelig norsk kosthold som inkluderer mer uprossesert, proteinrike matvarer og gode fett og karbohydratkilder. Tar du en titt i handlekurven til en gjennomsnittlig nordmann kan vi sannsynligvis være enig om at det i skremmende mange tilfeller er proteinpulver som er det sunneste som havner i kurven.

Som normalt er vi ute etter magiske og raske resultater, men forstå at det ikke er proteintilskuddet som skaper dette. Det damen i denne videoen sier er simpelthen helt feil og er en rar oppfatning av hva som skal til for å oppnå resultater. Hun sier: "hvis jeg skal slutte med proteintilskudd kan jeg like gjerne slutte å trene, og det vil jeg ikke". La det være klart at hun hverken trenger en eller fire shakes for å oppnå resultater.

Hvorfor blir jentene så påvirket?

En ny trend er at stadig flere såkalte rosabloggere blogger om kostholdet sitt, veien mot fitness (det begynner å bli veldig mange som skal stille) og livsstil. Mange har et godt forhold til mat og trening og er sunne idoler for mange(et godt eksempel er Kristine Weber), mens andre ser ut til og omtrent ha en konkurranse om å gjøre matretter mest mulig proteinrike. En tankegang om at proteinrikt = sunt, er ikke feil, men kan bunne ut i en mangel på næringsstoffer. Noen kutter bort omtrent alt av karbohydrater OG fett samtidig, og sitter igjen med kun protein. Et for stort fokus på å holde på slik er ikke spesielt heldig. Det er fantastisk med alternative måter å lage matretter på - både mat vi forbinder som sunne og usunne, men etter undertegnedes syn er det uheldig om alt skal dreie seg om dette. 

Sett fra en annen side er proteinpulver er enkel og raskt løsning. Det er ingenting i veien for å få i seg proteiner gjennom proteinpulver! Enkelte trener svært mye og sikrer seg ved å benytte proteinpulver fordi man ikke alltid har tilgang på vanlig mat. Man bruker som regel tilskudd av tre grunner: Det smaker godt (med frokostblandinger), er lettvint (isteden for å steke kylling eller steke omelett) og fungerer som en god erstatter dersom man ikke får spist umiddelbart f.eks etter trening.

Hva mener du? Trenger vi proteinpulver? Og bruker du proteinpulver? Svar i kommentarfeltet nedenfor.


Følger du en ketose diet bør du være obs på at wheyprotein gir massive insulinøkninger.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
De sammenlignet whey- og soyaprotein.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!