Styrk, saltinnhold og annen melk

Kosthold18.01.2013Opplysningskontoret for melk22

Den største forskjellen mellom vanlig hvit melk og Styrk er innholdet av protein og kalsium.

Styrk inneholder 50 % mer kalsium og 50 % mer protein enn annen hvit melk. Dette er et resultat av at 1,5 liter melk er filtrert til 1 liter melk, og således har innholdet av kalsium og protein blitt vesentlig høyere. En annen forskjell er variasjonen i fettinnholdet i de ulike melketypene. Styrk har samme fettinnhold som skummet melk, det vil si at den inneholder 0,1 gram fett per 100 gram, og betegnes derfor som fettfri. Ekstra lett melk har 0,5 og 0,7 gram fett per 100 gram, avhengig av produsent.

Av de ulike variantene av hvit melk, er det kun ekstra lett melk og Styrk som er tilsatt vitamin D. Hvilken type melk man velger å drikke bør ses i forhold til ens totale kosthold. De norske kostrådene anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet. For melkevariantene regnes de magre som skummet melk (inkludert Styrk), ekstra lett melk og lettmelk. Hvis du har et variert kosthold, og spiser og drikker 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, så vil du høyst sannsynlig dekke det daglige kalsiuminntaket på 800 mg for voksne med alle de magre melkevariantene. Har du derimot vanskelig med å få i deg nok kalsium, kan Styrk være et godt alternativ for å øke kalsiuminntaket. Uansett hvilket alternativ du velger, så er melk er en god kilde til flere ulike næringsstoffer, som blant annet kalsium, B-vitaminer, jod og proteiner.

 

Hvor mye salt er det i meieriprodukter?

Finnes det noen anbefaling for hvor mye natrium det kan være i ulike meieriprodukter? Helmelk inneholder natrium naturlig (ca. 40 mg/100 ml). Yoghurt og ferske oster (ikke saltet) inneholder mindre natrium (fra ca. 30 - 60 mg/100 g). Faste oster er på den andre siden tilsatt salt, og inneholder derfor høyere nivåer av natrium (fra 200 - 16 00 mg/100 g). Det er imidlertid store forskjeller i natriuminnhold i ulike oster, avhengig av produsent og type ost. Salt benyttes i matlaging for å forhindre vekst av uønskede mikroorganismer og for de teknologiske

Nasjonalt råd for ernæring har utarbeidet en nasjonal strategi for reduksjon i saltinntak i befolkningen. En reduksjon i befolkningens saltinntak vil kunne være gunstig med tanke på helsegevinsten.

Saltinntaket i den norske befolkningen er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt inntak, som er maksimalt 5 gram salt per dag. Mesteparten av saltet i gjennomsnittskosten, omkring tre fjerdedeler, kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder.

Når det gjelder natrium i melk og meieriprodukter varierer dette mellom ulike produkter. Melk- og meieriprodukter som har Nøkkelhullet, inneholder mindre fett, mettet fett, sukker og salt enn produkter av samme type. Myndighetene anbefaler å velge Nøkkelhullsmerkede produkter.  Under er en oversikt over hvilke melk og meieriprodukter som kan få Nøkkelhullet. Her ser du at innholdet og grenseverdiene for natrium varierer avhengig av produkt:

• Skummetmelk, ekstra lettmelk og kulturmelk med mindre fett (høyst 0,7 g fett per 100 g).
• Smaksatt yoghurt med mindre fett (høyst 0,7 g per 100 g) og sukker (høyst 9 g per 100 g).
• Crème fraiche og rømme med mindre fett (høyst 5 g per 100 g), sukker (høyst 5 g per 100 g) og natrium (høyst 0,1 g per 100 g).
• Ost med mindre fett (høyst 17g per 100 g) og natrium (høyst 0,5 g per 100 g).
• Kesam, kremost og mozarella med mindre fett (høyst 5 g per 100 g) og natrium (høyst 0,35 g per 100 g).

Kilde: www.melk.no


Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Er yoghurt sunt?

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!