Den perfekte frokost

Kosthold07.02.2013Rita Immerstein752

Etter en lang natts søvn er kroppen klar for et energipåfyll.

Du våkner og kjenner kanskje umiddelbart at maven er tom og skriker etter et solid måltid? Eller kanskje du er en av dem som sliter med å få i deg frokost? Da bør du sjekke ut noen av frokostalternativene som presenteres her. Dette er noe for den frokostelskende og supersultne, samt noen kjappe og enkle forslag for den som kjenner en mer lunken tilfredshet ved å måtte hive i seg et eller annet på vei ut til jobb!

Effekten av å spise frokost

Det er en del som tyder på at de som spiser frokost får i seg mer av de nødvendige næringsstoffene enn de som ikke spiser frokost. Et lite eller stort frokostmåltid 30 minutter etter at du har stått opp kan bidra til en økning av forbrenningen og bidra til bedre prestasjoner og konsentrasjon utover formiddagen. Det diskuteres hvorvidt frokost er viktig, men mye tyder på at gjennomsnittsmennesket har godt av et energipåfyll i form av en frokost og som et helhetlig og jevnlig inntak i løpet av en dag.

Både melkeprodukter, kornblandinger, knekkebrød, grove brød, magert kjøttpålegg, egg, fiskepålegg og søte alternativer kan egne seg som en del av en solid og perfekt velsmakende frokost. Det er ofte kreativiteten og ikke minst tiden vi setter av til å tilberede og spise frokosten som kan være mangelvare en hektisk mandagsmorgen. Her presenteres noen enkle oppskrifter, noen mer tidkrevende å tilberede enn andre, men like fullt enkle å få til dersom du setter deg som mål å sikre et jevnt og sunt inntak gjennom en lang arbeidsdag! Vurder dagen din - er den krevende så start gjerne med en kraftfrokost. Har du en litt rolig start på dagen kan en proteinpannekake eller en blåbær-smoothie fungere vel så bra!

1. Havregrøt tilberedt i mikroovnen!

Ingredienser:
10 ss havregryn, 2 ½ dl vann, 1 ts kokosolje, 1 ts peanutbutter, 2 ss Cottage Cheese, 1 ss sukkerfritt eplesyltetøy, 2 ss nøtteblanding naturell

Slik gjør du:

Bland havregryn og vann. Tilsett 1 ts kokosolje og peanøttsmør(red.anm.; økologisk er best i smak) og sett blanding i mikroovnen i ca. 2 minutter. Rør litt om og topp grøten med cottage cheese, eplesyltetøy og nøtter. Tips: Dryss litt kanel over frokosten!

Kcal:
650

2. Blåbærsmoothie i blenderen - passer til frokost og etter trening!

Ingredienser:
1 banan, ½ boks ananas i biter(Dole), 2 dl syrnet melk, 1 ss vaniljekesam, 100 gram frosne blåbær, 1 ss havrekli

Slik gjør du:

Hell melk og vaniljekesam i blenderen, tilsett grovskivet banan, ananasbiter og deretter frosne blåbær gradvis opp i blenderen. Avslutt med en spiseskje havrekli og bland inn en rask runde i smoothien. Tips: Tilsett ½ stevia om du liker den ekstra søt i smaken!

Kcal:
370

3. Proteinpannekaker - frokost og dessert!

Ingredienser:
4 eggehviter og 1 plomme, ½ naturlig søtning(f.eks stevia), 1 ss Crusli solfrokost, 1 ss kokosolje, 2 ss Mager Kesam, 1 ss sukkerfritt jordbærsyltetøy

Slik gjør du:

Sett stekepanne på lav/middels varme og tilsett kokosolje og kunstig søtning. La kokosoljen smelte langsomt og fordel oljen utover. Bland sammen eggehviter og plomme og hell i pannen når den er middels varm. Dryss over solfrokost. La steke 1-2 minutter på hver side. Legg på Mager Kesam og syltetøy på den ferdigstekte pannekaken og rull den sammen.
Tips: Dryss over 1 ss av ditt favorittproteinpulver(sjokoladesmak egner seg godt) når du også drysser over litt Crusli solfrokost

Kcal:
300

4. Knakende god knekkebrødfrokost!

Ingredienser:
3 Sport+ knekkebrød, 2 kokte egg, 4 skiver kokt skinke, 1 tomat, grov bordsennep, 2 ss Vanilje Kesam, 1 ss sukkerfritt bringebærsyltetøy.

Slik gjør du:

Fordel egg, kokt skinke og tomat på 2 knekkebrød. Tilsett ekstra smak med litt bordsennep. VaniljeKesam og bringebærsyltetøy legges på det tredje knekkebrødet og fungerer som frokost-dessert! Tips: Finhakket rødløk passer godt til egg, skinke og tomater!

Kcal:
450

5. Kraftfrokost - supert for deg med en krevende start på dagen!

Ingredienser:
3 skiver rugbrød, eggerøre av 3 egg, 50 gram røket laks eller ørret, finhakket purre, 4 ss «Kesamrømme»(Boks med Mager Kesam tilsatt 1 ss sprite zero og litt fersk dill), 1 ss rapsolje

Slik gjør du:

Sett stekepanna på middels varme og tilsett rapsolje. Bland 3 egg til eggerøre og rør opp i pannen sammen med finhakket purre. Legges på tallerken med 3 skiver rugbrød, «Kesamrømme» og røket laks. Tips: Sett farge og smak på retten med paprikaskiver, oliven og fetaost!

Kcal:
760

6. Frokost «on the go»

Enkle løsninger kan forberedes og spises på null tid. Blander du 3 ss proteinpulver, 2-3 ss havrekli eller havre med 21/2 dl lett melk kan du enkelt «spise» på vei ut til bilen! Et beger Mager Kesam med ublandet Fun Light saft(bringebær eller jordbær) kan røres ut kvelden før og raskt spises til frokost. En banan, et glass melk og en liten neve nøtter er også et enkelt, raskt og næringsrikt lite måltid. Pass bare på at du har det du trenger for ¨å få i deg akkurat det «ekstra lille» som kan sikre deg en bedre og mer energifylt start på dagen!

Kcal: 200-350

Drikk vann, FunLight saft eller lett-melk til frokosten. Et glass eple- eller appelsinjuice er at annet alternativ. Nyt frokosten!

Kilder:
Tine.no(2012) Frokost - god start på dagen
http://www.tine.no/ernaring/sunt-kosthold/frokost-god-start-p%C3%A5-dagen--68568?gclid=CIm8u7-PjbUCFcpZ3godfAwAHQ
Trine Thorkildsen(2012) En smakfull vitaminbombe, nettside: Matprat.no
http://www.matprat.no/magasinet/sommer-2012/i-glasset/en-smakfull-vitaminbombe
Matvaretabellen(2012)
http://www.matvaretabellen.no/

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Det finnes usannheter om hvordan man får større muskler og lavere fettprosent. Dette er 7 av dem!

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!