C-vitamin og kortisol

Kosthold29.07.2013Juma Iraki16

C-vitamin kan bidra til å effektivt senke kortisolverdier.

Hva er C-vitamin?

Vitamin C, også kjent som askorbinsyre er et vannløselig vitamin som er viktig for vedlikehold og oppbygging av kroppens støttevev. Vitamin C er også en viktig antioksidant som sammen med vitamin E bidrar til å nøytralisere frie radikaler som kan være skadelig for kroppen. Vitamin C er også viktig for å regulere kroppens opptak av jern og det er derfor man blir anbefalt å drikke appelsinjuice når man tar tilskudd av jern ved jernmangel.

Våre viktigste kilder til C-vitamin er paprika, sitrusfrukter og poteter. Ved langvarig mangel kan vi utvikle mangelsykdommen skjørbuk som kan gi tretthet, vekttap, oppsvulming, blødninger i tannkjøtt og økt blødning generelt.

Det anbefalte inntaket for C-vitamin er følgende:
Menn: 50-75 mg
Kvinner: 50-75 mg
Gravide: 85 mg
Ammende: 100 mg
C-vitamin fungerer blant annet som en svært god antioksidant.

Antioksidant

Frie radikaler er en helt naturlig prosess i kroppen som dannes når atomer eller molekyler har et uparet elektron. Dette skjer for eksempel hvis det er et overskudd eller et underskudd av elektroner. Når disse er uparet så vil det være lettere for disse å reagere med andre stoffer. Frie radikaler er viktig i mange biokjemiske prosesser i kroppen. Stress, infeksjoner,betennelser, stråling, varme, kjemiske påvirkning, alkohol, røyk og også trening er eksempler på ting som kan bidra til at det utvikles mer frie radikaler.

Problemet med frie radikaler er når denne prosessen får fortsette uten at prosessen blir brutt. Når mengden av disse stoffene blir for stor, kaller vi det oksidativt stress. Dette kan blant annet føre til skade på vev som blant annet skjer ved flere autoimmune sykdommer. Det er her antioksidantene kommer inn i bilde.

Antioksidantene sin rolle er å bryte denne kjedereaksjonen og dette gjøres ved at de tar fra eller donerer et elektron til de frie radikalene slik at disse stoffene blir nøytralisert.

Kortisol

Kortisol er et viktig hormon som skilles ut av binyrene i kroppen. Kortisol er blant annet viktig for:

• Regulering av blodsukkeret
• Regulering av blodtrykket
• Immunfunksjoner i kroppen
• Betennelsesreaksjon i kroppen

Nivået av kortisol er ofte høyere på morgenen og lavere om natten.Selv om stress ikke er den eneste grunnen til at kortisol skilles ut i blodet, har det blitt kalt "stresshormonet" fordi det også utskilles i høyere nivåer under kroppens "fight or flight" respons på stress, og er ansvarlig for flere stressrelaterte forandringer i kroppen.

Selvom kortisol er viktig for en rekke funksjoner i kroppen, så ønsker vi gjerne ikke at nivået av dette hormonet skal bli for høyt. I dagens samfunn kan dette være en utfordring hvor alle stresser for mye og ikke tar seg nok tid til en liten pause i hverdagen. Utskillelsen av kortisol øker også når vi trener, men vitamin C har vist seg å kunne redusere nivået av kortisol ved fysisk aktivitet.

C-vitamin reduserer kortisol

En studie av Davison med flere viste at trente menn som løp i 2,5 time med intensitet på 60 % og som fikk daglig tilskudd av 1000 mg C-vitamin i 2 uker, hadde betydelig lavere kortisol verdier etter trening iforhold til placebogruppen.

En annen studie av Carrillo med flere viste at deltakerne som mottok 1500 mg C-vitamin i 8 dager og utførte en moderat sykkeløkt på 120 minutter i varmt klima, hadde 57 % lavere kortisolrespons etter trening sammenlignet med placebo.

Nakhostin-Roohi med flere fikk utrente menn til å ta 1000 mg c-vitamin før trening og utføre 30 minutter med moderat trening. Kortisolnivåene etter trening reduserte seg mye raskere enn placebogruppen.

Kilder
1. Davison, G., Gleeson, M. The Effect of Two Weeks Vitamin C Supplementation on Immunoendocrine Responses to 2.5 Hours Cycling Exercise in Man. European Journal of Applied Physiology. 2006. 97:4:454-461.

2. Nakhostin-Roohi, B., Babaei, P., et al. Effect of Vitamin C Supplementation on Lipid Peroxidation, Muscle Damage and Inflammation after 30-Minute Exercise at 75 Percent Vo2 Max. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. 2008;48:22:17-224.
3. Carrillo, A., Murphy, R., et al. Vitamin C Supplementation and Salivary Immune Function Following Exercise-Heat Stress. International Journal of Sports Physiology and Performance 2008;3:4:516-530.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Det er vanlig lærdom at man skal innta høye doser C-vitamin når man kjenner første tegn til forkjølelse.
Hvorfor kan noen muskelfibre vokse, krympe eller dø raskere?
Hjelper egentlig C-vitamin på immunsystemet vårt? Og hvordan skjer det i så fall?
Her er funksjonene vitaminer og mineraler har i kroppen og hvilke matvarer de finnes i.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!