La tørsten styre væskeinntaket ditt

Kosthold24.09.2013Are Slettahjell259

Du har vel hørt at hvis man venter med å drikke vann til man er tørst så er det for sent?

Du har sikkert også sett de ulike vann- og sportsdrikkereklamene der de for eksempel sier at om du mister 1 % vann så mister du 10 % av yteevnen? Dette er fullstendig galt.

Grunnen til at folk mener det er for sent å drikke når man er tørst, er at de tror man da allerede er dehydrert. Særlig de som driver utholdenhetsidrett hiver i seg mengder med vann i løpet av dagen fordi de skal trene eller konkurrere senere på kvelden. Det fantastiske med kroppen vår er at vi har en velfungerende mekanisme som regulerer væskebalansen selv. Drikker vi lite, beholdes mer væske i kroppen. Drikker vi mye, slipper kroppen væske ut gjennom urinen. Så enkelt er det.

En studie gjort av Cejka et.al. (2012) på ultramaratonløpere viste signifikante forskjeller på de som drakk kontinuerlig og de som drakk når de var tørste. De som drakk når de var tørste presterte bedre enn de som drakk kontinuerlig. Enkelte av de som drakk kontinuerlig fikk også mer svulmende føtter enn de andre, noe som førte til at de løp langsommere.

Denne studien viser altså at for mye vann kan hemme prestasjonene, og at det holder å drikke når man er tørste. Dette støttes også opp mot andre studier (Knechtle et. al.). Det studier og artikler konkluderer med er at man bør la tørsten styre væskeinntaket ditt, og at man ikke trenger å tvinge i seg vann i løpet av dagen for å få i seg nok.

Referanser:
Cejka, C., Knechtle, B., Knechtle, P., Rüst, C., Rosemann, T. (2012). An increased fluid intake leads to feet swelling in 100-km ultra-marathoners - an observational field study. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2012, 9:11
Knechtle, B., Senn, O., Imoberdorf, R., Joleska, I., Wirth, A., Knechtle, P., Rosemann. (2010). T.Maintained total body water content and serum sodium concentrations despite body mass loss in female ultra-runners drinking ad libitum during a 100 km race. Asia Pac J Clin Nutr. 2010, 19:1
NHI. (2011). Vann og væskeinntak.
http://nhi.no/livsstil/livsstil/diverse/vann-og-veskeinntak-37627.html?page=1
The science of sport. (2007). Why waiting until you are thirsty is NOT too late.
http://www.sportsscientists.com/2007/10/fluid-intake-dehydration-and-exercise_26.html

 


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

3 overraskende fordeler med vann

Kosthold06.12.201840

Derfor trenger du vann!
Drikk nok væske!
Hvordan blir kroppen din sterkere, raskere og bedre?

Vann øker forbrenningen din

Kosthold21.10.2013252

Nok vann kan øke forbrenningen din.

3 overraskende fordeler med vann

Kosthold06.12.201840

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!