Første nasjonale styrkeløftstevne uten utstyr i Norge

Styrkeløft21.01.2014Anne Marie Hveding440

For første gang i historien skal det arrangeres et Nasjonalt Utstyrsfritt Stevne i styrkeløft.

Oslo Styrkeløftklubb har tatt på seg oppgaven å holde stevnet, som har allerede har skapt stor rekruttering til styrkeløft.

29. og 30. mars er datoen satt for det hele. Klubben håper på stor deltakelse på stevnet, som er uten kvalifiseringskrav. Det eneste kravet er at deltakerne er medlem i en styrkeløftklubb og har løst løftelisens.

Oslo SK har bedt klubbene som skal delta holde av fredag 28. mars også i tilfelle deltakelsen blir for stor for kun to dager, noe de selvsagt håper på.

Norges Styrkeløftforbund offentliggjorde sist uke standardkravene for utstyrsfrie norgesrekorder gjeldende fra januar 2014. Dette førte til enda større motivasjon for deltakelse på Nasjonalt UFS både for allerede eksisterende styrkeløftere, men også for folk fra treningsmiljøene generelt.

Lavterskeltilbud

Ikke bare kjernen i styrkeløft ønsker å delta på stevnet, men også en god del personlige trenere fra treningssentre og utøvere fra andre sporter planlegger å delta. Stevnet har ingen kvalifiseringskrav (kilokrav), dermed blir terskelen for deltakelse noe lavere for folk flest. Oslo SK har valgt å gi mulighet for å stille i alderskategorier så vel som vektklasser for å gi de aller fleste rettferdig konkurranse. Se forbundets hjemmeside for oversikt over vektklasser og alderskategorier HER

På NSFs forbundsting 2013 ble et utstyrsfritt NM nedstemt, men et nasjonalt stevne godkjent. Oslo SK så derfor muligheten til å kartlegge interessen for utstyrsfri løfting, men også gi folk flest som er interessert i baseøvelsene muligheten for å oppleve styrkeløft fra plattingen.

Norges Styrkeløftforbund fyller i år 40 år. NM vil bli et hovedfokus for forbundet og klubbene. Det skal arrangeres av tre klubber og være et 3-dagersarrangement på Storefjell Resort Hotell. Oslo SK håper at deltakelse på Nasjonalt utstyrsfritt stevne gir mersmak og at flere klarer kvalifiseringskravet til NM og ønsker å være med videre i styrkeløft.


Foto: Stian Jensen

Utstyr/ikke utstyr

En diskusjon som stadig pågår er om styrkeløft bør være med eller uten utstyr. En diskusjon de aller fleste, spesielt de som driver med idretten, begynner å bli nokså lei. Det har lenge vært snakk om at det bør være et nasjonalt stevne, helst NM, uten utstyr for å kartlegge interessen for utstyrsfri løfting. Oslo SK tok derfor initiativet til å arrangere nettopp et sånt stevne.

De påpeker at dette er ikke et stevne for å prøve å fjerne utstyrsløfting, men heller for å introdusere flere til styrkeløft og for å gi noe variasjon i idretten. Mange blir "skremt" av tanken på å ta på seg styrkeløftdrakter og vil derfor lettere delta på et stort stevne hvor alle stiller uten utstyr.

International Powerlifting Federation (IPF) er nå på 3. året av et 4-års prøveprosjekt der det arrangeres VM i utstyrsfri løfting. Så lenge dette er et prøveprosjekt vil det ikke bli noe utstyrsfritt NM, derfor er dette det nærmeste vi kommer i år. Kanskje etter neste forbundsting i 2015 kan et NM bli realitet.

Et av de største argumentene mot utstyrsfri løfting er den store dopingproblematikken. Det er en stor økning i doping internasjonalt ved utstyrsfri løfting i forhold til utsyrsløftingen. Hvorfor? Mye av grunnen er at det ikke er like krevende å bli med på utstyrsfrie stevner i forhold til å løfte med utstyr, derfor trenger egentlig ikke utøvere trene noe særlig i klubbene og klubbene får ikke like god kontroll over hva medlemmene holder på med.

Oslo SK vet at dopingproblematikken er et faktum og håper at alle utøverne tar dette like alvorlig som de. NSF og klubbene derunder jobber hardt mot doping og det siste de ønsker er at idretten skal få dopingdommer. Oslo SK uttrykker at Antidoping Norge ønskes velkommen til å ta dopingtester på stevnet og de håper at de som melder seg på tar ansvar og skjønner alvoret i dette. Alle aktive utøvere må signere antidopingerklæring for å få løftelisens, dette bør derfor ikke være noe problem.

Mest positivitet

Ut i fra det Oslo SK har opplevd rundt å skulle arrangere dette stevnet er det mest positiv tilbakemelding. De håper derfor å kunne tilby et godt stevne, som er publikumsvennlig, deltakervennlig og med god kvalitet. Med en måned igjen til påmeldingsfristen går ut har de en travel tid foran seg til planlegging og å skaffe seg sponsorer.

Se Oslo Styrkeløftklubbs hjemmesider for mer informasjon om stevnet HER.

Hva er forskjellen på utstyrsfri og utstyrsløfting? Se ofte stilte spørsmål på Oslo SKs hjemmeside under spørsmål 6.

 


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!