Få økt utholdenhet og muskelkraft med taurine

Kosthold21.02.2014Juma Iraki48

Er det verdt å bruke penger på aminosyren taurine?

Taurine er aminosyren som er årsaken til at red bull kom veldig sent på det norske markedet. Har den noen fordeler og er det verdt å bruke penger på det?

Hva er taurine?

Taurine er en såkalt beta-aminosyre noe som betyr at den kjemiske strukturen av taurine er annerledes enn de fleste andre aminosyrer. Taurine er sammen med metionin og cystein de tre svovelholdige aminosyrene vi har. Det er den svovelholdige delen til taurine som gir den egenskapene som en antioksidant.

Taurine foreligger for det meste som en fri aminosyre og er ikke involvert i proteinsyntesen. Den blir uansett sett på som en viktig aminosyre og vi finner store mengder taurine i hjerte og i skjelettmuskulatur. Mennesker klarer ikke syntetisere mye taurine og er derfor avhengig av å få dette tilført igjennom kostholdet. Egg, kjøtt og sjømat er spesielt rikt på taurine.

Den mest kjente fysiologiske funksjonen til taurin er deltakelse i lipidmetabolismen ved at det inngår som et gallesalt. Den har også andre funksjoner som antioksidant beskyttelse, osmoregulering og membran stabilisering.

Taurine og generell helse

Taurine har mange fordeler. Det har blant annet vist seg å være gunstig for hjertet. Taurine bidrar blant annet til å flytte viktige næringstoffer som kalium, magnesium og kalsium inn og ut av hjerteceller for å forbedre hjertet sin funksjon. Lave nivået av taurine har blitt funnet hos pasienter som har fått et hjerteinfarkt. Det kan derfor være gunstig for personer som har hatt eller har arytmi, hjertesvikt og hjerteinfarkt. Taurine har også vist seg å redusere kolesterolverdier. Dette skyldes taurine sin evne til å forbedre galleblæren sin funksjon og dermed kan dette bidra til at galleblæren mer effektivt kan eliminere kolesterolet. Taurine har også vist seg å være gunstig for personer med type 2 diabetes da det kan øke insulin sensiviteten. Det har også de siste årene kommet en del forskning som tyder på at taurine kan forebygge senkomplikasjoner ved diabetes mellitus.  Selvom alle disse fordelene alle burde være en grunn til å øke inntaket av taurine, så stopper det ikke der. Taurine har også vist seg å ha mange fordeler når det kommer til trening og prestasjoner også.

Taurine og utholdenhet

En studie utført av Baum med flere viste at inntak at inntak av red bull som inneholder 2000 mg taurine viste en forbedret hjertefunksjon iform av økt slagvolum hos erfarne løpere, syklister og triatlon utøvere. En annen studie utført av Zhang med flere fant de ut at unge studenter som fikk daglig tilførsel av 6000 mg taurine hadde en reduksjon i anstrengelsesutløst oksidativt stress og økt treningsytelse iforhold til kontrollgruppen.

Taurine og styrketrening

En studie utført av Silva med flere viste at rotter som fikk tilførsel av taurine hadde en reduksjon av oksidativt stress etter utførelse av eksentrisk trening. En annen studie utført av Goodman med flere viste at tilførsel av taurine ga økt muskelkraft produksjon til rottene som ble tilført dette. Dawson med flere har også en studie som viser at inntak av taurine hadde reduksjon av oksidativt stress etter utførelse av eksentrisk arbeid. Sistnevnte var iform av 90 minutters løping i nedoverbakke.

Det er viktig å legge til at alle disse studiene vedrørende taurine og styrketrening er blitt utført på rotter og resultatene er ikke alltid direkte overførbare til oss mennesker.
En studie fra 2012 av Eckerson med flere viste at inntak av sukkerfri redbull som inneholder 2000 mg taurine hadde ingen påvirkning på overkropp styrke eller muskeluholdhenhet hos trente utøvere.

Konklusjon

Mye tyder på at taurine har mange helsemessige fordeler og at det også kan bidra til at man presterer bedre i utholdenhetsidretter. I kraftidretter derimot er det mye varierende resultat på om det har noen effekt eller ikke. Rotteforsøk viser at det har en effekt, men dosene i enkelte av disse studiene tilsvarer et daglig inntak av taurine på 30-50 gram, hvilket er veldig urealistisk for oss mennesker.
2000-3000 mg viser seg å ha ønsket effekt og minimalt med bivirkninger. Noen kan derimot slite med sure oppstøt ved høye doser av taurine, så det anbefales å starte med 500-1000 mg og øke dosen derifra. De fleste pleier å oppleve merkbar effekt av 1000-2000 mg taurine per dag.

Kilder
1. Abebe W et al. Role of taurine in the vasculature: an overview of experimental and human studies. Am J Cardiovasc Dis 2011;1:3:293-311.
2. Yatabe Y et al. Effects of taurine administration in rat skeletal muscles on exercise. J Orthop Sci. 2003;8:415-419.
3. Cuisinier C et al. "Role of taurine in osmoregulation during endurance exercise". Eur J Appl Physiol. 2002;87:6:489-495.
4. Zhang M et al. "Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men". Amino Acids. 2004;2:62:203-207.
5. Silva LA et al. "Taurine supplementation decreases oxidative stress in skeletal muscle after eccentric exercise". Cell Biochem Funct. 2011;29:1:43-49.
6. Goodman CA et al. "Taurine supplementation increases skeletal muscle force production and protects muscle function during and after high-frequency in vitro stimulation". J Appl Physiol. 2009;107:1:144-154.
7. Dawson R Jr et al. "The cytoprotective role of taurine in exercise-induced muscle injury". Amino Acids. 2002;22:4:309-324.
8. Baum M, et al. "The influence of a taurine containing drink on cardiac parameters before and after exercise measured by echocardiography". Amino Acids. 2001;20:1:75-82.
9. Yutaka N et al. "Taurine improves insulin sensitivity in the Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty rat, a model of spontaneous type 2 diabetes". Am J Clin Nutr 2000 ;71:1:54-58.
10. Eckerson JM et al. " Acute Ingestion of Sugar-free Red Bull Energy Drink has no Effect on Upper Body Strength and Muscular Endurance in Resistance Trained Men. J Strength Cond Res. 2012. Published ahead of print.


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Glutamin - En viktig byggesten

Kosthold08.02.2010278

Aminosyrer er byggestener i proteiner.
Følger du en ketose diet bør du være obs på at wheyprotein gir massive insulinøkninger.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.

Glutamin - En viktig byggesten

Kosthold08.02.2010278

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!