Silje Vatten kjemper mot kiloene

Intervju09.05.2014Rita Immerstein559

Da Silje Vatten veide 118 kilo tok hun imot et tilbud om hjelp. Det skulle vise seg å være den beste avgjørelsen hennes noen sinne.

Silje Vatten har redusert vekten og gått ned til 86 kilo, men gir seg ikke før hun når målet om å komme ned til 75 kilo. Med redusert vekt og en sunnere livsstil merker hun at både den mentale og fysiske helsen bare blir bedre og bedre. Hun står i prosessen og tar oppgjør med seg selv og det gir henne resultatene hun ønsker seg. Dette er basert på en egen sterk vilje og innsats, men hun er også evig takknemlig for den støtten hun får underveis.

Hun bor i Skien og hun studerer til å bli grunnskolelærer. I tillegg arbeider hun i en dyrebutikk på Herkules Zoo og er i tillegg redaktør for medlemsbladet "For swingende". Den 24 år gamle jenta er 170 centimeter høy og har en nåværende vekt på 86 kilo. Målet hennes er å komme ned til 75 kilo. Silje trener til daglig på My Life Skien.

Silje før og nå

Silje ser på seg selv som en sosial, utadvendt og positiv jente, men det har ikke alltid vært slik. Hun har alltid vært sosial, men samtidig redd for å ta kontakt med jevnaldrende i frykt for å bli avvist.
- Jeg har vært usikker og sett på meg selv som mindreverdig. I løpet av Easy Life-kurset kurset har jeg fått økt selvtillit, økt troen og blitt tryggere på meg selv. Jeg liker å være i skog og mark. Jeg har to hunder av rasen Australian Shepherd, som jeg trener bruks, freestyle og annet med og går mye turer. Jeg er veldig glad i dyr, og er også ofte ut på ridetur. Jeg er en engasjert person og er opptatt av at folk og dyr skal ha det bra. Jeg har valgt å bli lærer fordi jeg vil utgjøre en forskjell for noen, forteller flotte Silje med et smil.

 

Easy Life konseptet

Silje tok et valg i 2013 for hun ønsket å endre sin livsstil. Hun begynte på Easy Life som ikke er et slankekurs, men et livsstilsendringskurs. Gjennom et år på kurset handler det om for den enkelte å endre vaner og tankesett og få en god og sunn livsstil som kan fungere i hverdagen resten av livet. På kurset man opplæring i næringsstoffer, mat og matens betydning for kropp og helse, hvordan å lage mat, hvordan trene, alternativer, det er fokus på motivasjon, støtte, refleksjon over mål og valg, erfaringsdeling og å lykkes.
- Jeg hadde hørt om kurset fra andre, men ikke helt våget å ta steget og innrømme at jeg trengte hjelp og veiledning på det nivået. Jula 2012 var søsteren min og jeg på Herkules og shoppa, der møtte vi på en stand fra My Life. Jeg bestemte meg for å gå bort å spørre om senteret og Easy Life-kurset. Der fikk jeg også en kupong på en gratis treningsuke, og tenkte at det skulle jeg prøve. Så jeg og søsteren min troppet opp og prøvde litt forskjellige timer og var på apparatene, og jeg falt helt for miljøet der. Jeg følte meg velkommen og de som jobbet der var interessert i å hjelpe. Så jeg bestemte meg for å melde meg inn. På de første veiledningstimene jeg hadde, fortalte jeg om historien min, hva jeg hadde prøvd og hvor jeg hadde søkt hjelp. Da fikk jeg et fantastisk tilbud, som jeg er så takknemlig for. Jeg skulle få et gratis Easy Life-kurs mot at jeg blogget om det. Jeg måtte tenke litt på det, for det krever mye å legge ut personlige tanker og erfaringer, blottlegge seg på en måte, men jeg ønsket så sterkt å endre livsstilen min, få bedre energi og helse, så jeg sa ja. Og det har jeg absolutt ikke angret på, forteller Silje og viser at hun er tydelig fornøyd med valget hun tok.

Mange gode opplevelser

Silje forteller at de beste opplevelsene har vært de psykiske endringene. Hun var alltid fokusert på å bli tynn og vektreduksjon. Hun brukte mye energi på å akseptere seg selv og ta seg selv for den hun er, men aller mest ønsket hun at andre skulle akseptere henne.
- Jeg har fått mange vonde kommentarer, og jeg var livredd for å få en kommentar uten at jeg var forberedt. Jeg ville ikke vise meg som svak. Så jeg gikk alltid på tærne, var i forsvarsmodus, og det hadde nok en motsatt virkning på folk. Folk kunne nok misforstå meg litt og se på meg som en skummel, sint og bitchy person som ikke var noe ålreit å være med. Sannheten er at jeg var redd for å gå ut blant andre, jeg sto opp grytidlig og kunne ikke gå ut av døra for å hente posten en gang uten at jeg hadde stått minst to timer foran speilet, satt på hair-extentions, sminket meg, skiftet klær x antall ganger og så videre. Jeg kom heller for seint eller lot være å dukke opp på skolen, hvis jeg ikke følte at jeg kunne gå ut. Håret måtte ligge på en spesiell måte for å dekke over diverse partier i ansiktet mitt som jeg ikke ville vise fram. Jeg ville ha stort hår, slik at hodet mitt ikke så lite ut i forhold til kroppen. Jeg forestilte meg at jeg ikke ville se så stor ut om det var mindre kontraster på hodet og kropp. Jeg mistet lappen i fjor sommer, da sleit jeg fortsatt med å gå rundt blant folk, og jeg stresset, svettet, pustet og følte meg så ukomfortabel da jeg måtte ta bussen og gå bort til skolen, gå forbi rushtrafikken og prøve å håndtere alle tvangstankene om at alle som ser meg tenker noe stygt, de tenker: "Se hu feite der, og så ler de". Slike tanker surret rundt i hodet mitt konstant; at jeg aldri var bra nok for noen og at alle, til og med mine nærmeste venner og familie, skjemtes over å være med meg, sier Silje med kaffekoppen i hånda og kikker ut vinduet.

- Den beste opplevelsen er da jeg forsto at alle disse tankene var feil. Ja, én og annen en sjelden gang kan sikkert finne på å ytre sine meninger, men det betyr ikke noe. Vi er alle forskjellige individer, har forskjellig smak og meninger og takk og lov for det. Og jeg har heller ikke fått noen kommentarer slengende etter meg siden jeg begynte på kurset. Jeg har fått mye oppmuntring og støttende kommentarer, og det har betydd mest. En av de beste opplevelsene var da det gikk opp for meg at jeg kunne slappe av og at tankene ikke styrte livet mitt og hverdagen min lengre. En av de beste opplevelsene var da det gikk opp for meg at jeg var glad inni meg, det er ikke bare en maske lengre - jeg er fornøyd, jeg har det bra med meg selv og er fornøyd med den personen jeg er, hva jeg står for og de verdiene jeg har som person. Og så var det en veldig god opplevelse å kunne handle klær i vanlige klesbutikker, legger Silje til og ler litt.

Oppturer og nedturer

De første månedene av kurset var kostholdet mye basert på pulver og Silje gikk fort ned i vekt. Deretter skulle hun gradvis gå over til å spise mer mat og da gikk vektreduksjonen tregere og den stabiliserte seg noen måneder. Sprekker har det også vært underveis for Silje.
- Jeg klarte å få litt fart på vektreduksjonen igjen i januar, men i mars fikk jeg enda mer fart på den! Det har og litt å gjøre med at jeg begynte å føle meg fornøyd, jeg hadde det bedre med meg selv, og så lite som jeg veide da, hadde jeg ikke gjort på mange år. Det har vært tider da jeg har sprekt, men takket være spesielt kurset, veiledning og den personlige treneren min, men også støtte fra familie, venner og de som har fulgt meg, har jeg tatt lærdom av situasjonen og skjønt hvorfor det gikk som det gikk. Dermed har jeg klart å kjenne igjen situasjonen når det ble vanskeligere og klart å gjøre grep så jeg ikke havnet i den samme fella igjen. Jeg hadde veldig fokus på at jeg hadde feilet da ting gikk galt, jeg straffet meg selv hardt og havnet i min lille boble der jeg så veldig ned på meg selv. Jeg følte at jeg hadde sviktet, ikke var verdig og ikke hadde evnen til å gjøre en endring. Det var godt å ha kurset i ryggen, de faste kurskveldene og veiledningen og jeg fikk et helt annet syn på situasjonen. For det ble ikke fokus på at jeg hadde feilet, men heller hva som skjedde, hva jeg gjorde og hva som kunne gjøres nå og hva jeg hadde klart før. Det var fokus på mestring, bygge tro på meg selv og på hva jeg skal gjøre videre, hvilke mål jeg skal nå og hvilke valg jeg skal gjøre i forhold til det. Fortid er fortid, det er framtiden jeg skal skape. Det er snakk om bevisstgjøring hele veien, forteller Silje.

Bloggen til Silje

Silje hadde vært innom tanken å blogge før hun fikk tilbudet gjennom Easy Life, men da ønsket hun ikke noe stort fokus på den og hun ville helst ikke at altfor mange skulle lese den. Hun vurderte faktisk i stedet å skrive en dagbok.
- Det ble en blogg til slutt og har man lesere som følger med, føler man en slags plikt ovenfor dem som leser, og de som leser setter også forventninger til deg og dermed får du en motivasjon. Jeg valgte å takke ja til tilbudet om å blogge på bakgrunn av dette, men også fordi jeg er et menneske som vil utgjøre en forskjell. Jeg følte meg veldig alene med tankene mine, og det var skummelt å tenke på at mange kom til å vite hva jeg veide og alle tankene mine. Men så tenkte jeg at kanskje jeg kan hjelpe noen, kanskje er det noen andre som føler det samme som meg, som sitter hjemme og ikke har troen på seg selv og som ikke tørr, men som kanskje får lyst til å tre ut av komfortsonen sin og prøve. Bloggingen har gitt meg mange gode erfaringer. Jeg har fått mye motivasjon og støtte og mange har også tatt kontakt og delt sin historie. Ikke bare om overvekt, men også om andre utfordringer de står ovenfor. Det har jeg satt veldig stor pris på. Jeg har erfart at jeg er ikke alene med tankene mine, og det er mange fler enn vi tror som har store utfordringer i sin hverdag. Mange, akkurat som jeg gjorde, tar på seg en maske for å takle dagen, og det er utrolig slitsomt. Jeg har blitt mer bevisst min egen holdning og hvordan jeg selv har fremstått, og dermed tenker jeg meg om to ganger når jeg møter andre mennesker. Alle mennesker har en ryggsekk, vi vet aldri hva som er oppi, legger Silje ettertenksomt til.

Kroppsidealer

Silje har et håp om at fremtidens kroppsidealer også tenker på at de er et ideal for noen, at de er et forbilde og at de av den grunn vil fremme sunne holdninger og verdier, men også aksept for at andre ikke nødvendigvis har de samme målene.
- Vi er alle heldigvis ulike individer og har ulike mål. Jeg synes det er alt for stor fokus på hvordan man skal og må se ut og hva man skal prestere, spesielt blant unge mennesker. Jeg kunne ønske meg litt mer fokus på hva som er trivsel og hva som betyr noe for hver og en, og ikke minst aksept og respekt for andre mennesker. Jeg synes det er bra med fokus på et godt og sunt kosthold, og at man må tenke på helsa og at kroppen skal ha det bra. På den måten kan man forebygge livsstilssykdommer og leve et mest mulig ukomplisert liv der smerter i kroppen ikke setter stopper og begrensninger for hva man vil og gjør, sier Silje.
Siljes trening og kosthold

Silje tilpasser kostholdet etter hverdagens aktiviteter og hun kjører et strengt kosthold med et lavt kalori-inntak.

- Jeg spiser fem ganger om dagen, har jeg harde treningsdager kan jeg spise 6 ganger. Jeg prøver å ikke overskride 1200 kalorier om dagen, men har også vært nedi 550 i perioder og 800. Jeg trener styrke 3-4 ganger i uken og går eller jogger hver dag. Noen ganger blir det en sykkeltur i tillegg, forteller hun.

Som regel ser dagen til Silje slik ut:
Frokost: shake eller havregryn
Mellommåltid: skyr eller frukt/grønt
Lunsj: Salat, smoothie eller 2-3 knekkebrød med kjøttpålegg/egg eller shake
Mellommåltid: frukt/grønt/ proteinshake hvis etter trening)
Middag: Kjøtt/fisk med mye grønnsaker, ris eller poteter, eller omelett
Kvelds: en brødskive/ 2 knekkebrød med makrell i tomat/kjøttpålegg

- Skal jeg velge på øverste hylle er nok favorittretten min en rett som heter Afrikaner. Det er svin indrefilet i sterk karrisaus med ris, bananer, mandariner og peanøtter til. Det er helt nydelig, men den lager jeg kun til spesielle anledninger, sier Silje.

- Det er rom for utskeielser og fredag eller lørdag kan jeg godt unne meg noe ekstra, jeg elsker ostepop og Center, forteller Silje og smiler med glimt i øyet og fortsetter: - Det kan bli en god biffmiddag med ovnsbakte poteter, og da kan jeg godt ta noe saus også. Eller jeg kan spise pizza, lasagne eller annet. Er det avslutninger eller bursdager midt i uka sitter jeg ikke å kikker på at de andre spiser, men jeg kan ta litt. Jeg er ikke noe veldig drikkemenneske, så det er sjeldent jeg drikker alkohol, men jeg har heller ikke noe problem med å dra på en fest edru og ha det like gøy. Jeg sier heller ikke nei hvis noen spør om vi skal ta en is, grille eller dra på wok'en, men jeg har sjeldent tid til å finne på sånne typer sosiale aktiviteter, så det skjer toppen en-to ganger i måneden, sier hun.

- Når det gjelder trening så har jeg en kropp som får lett store og markerte muskler, jeg kan gi mye på korte distanser og økter så jeg er veldig glad i PT-timene jeg har med Gunn Vintervold. Der får jeg varierte og utfordrende styrkeøvelser, og jeg har blitt veldig glad i å trene ute. Jeg er glad i utfall-øvelsene og de forskjellige knebøyvariantene, det blir mye fokus på store muskelgrupper som bruker mye energi. Utenom styrke er jeg veldig glad i å danse, så jeg slenger meg stadig på en zumba-time og det er ikke noe å kimse av for jeg hadde med meg en kaloriteller og forbrente 722 kalorier på en time! Jeg er og glad i step og spinning og prøver å få opp utholdenheten. Men det aller beste jeg vet er å gå en ordentlig lang topptur med hundene mine, forteller hun med et tilfreds smil.

Siljes tanker om overvekt

Hun tenker at samfunnet kanskje bør ha mindre fokus på hvordan kroppen skal se ut, og ha mer fokus på innvendig helse og at media kan dempe kroppsfokuset litt, med tanke på reklamer der veldig tynne, flekkfrie kropper er et symbol på hva som er delikat, perfekt og en standard. Hun tror at for mange så blir utseende større og viktigere enn en god helse.
- Jeg tenker og mener at det enkelte menneske, selv om man har ulike meninger, syn og smak, må lære seg respekt for andre mennesker, fokusere på heller å støtte og hjelpe, eller bare holde meningene sine for seg selv, heller enn å rakke ned på og se på andre mennesker som ikke har samme mål i livet som mindreverdige og ubrukelige. Vi er et flerkulturelt samfunn og vi har et mangfold av individer og jeg tror det blir enklere for hver enkelt å fokusere på seg selv og sitt i stedet for å fokusere på hva alle andre forventer av en og ikke føle at man kan oppfylle alles krav.
Jeg tenker at enkeltindividet må fokusere på seg selv, tenke på hva man selv setter pris på, hva slags liv man selv ønsker å leve, hvordan vil man ha det i framtiden, bevisstgjøre seg selv og sette mål, tro på målet og seg selv. Og ikke minst å ikke være redd for å spørre om hjelp. For hvordan kan man handle, hvis man ikke vet hvordan, spør Silje undrende.

- Alle har nok sine forskjellige grunner til at de sliter med overvekt, men jeg tror at mye kommer av uvitenhet og av vaner og uvaner fra man er ung. Det kan være at man for eksempel nesten alltid fikk godteri eller is når man gråt og hadde det vondt som liten, men det kan også bare være én sterk og tung opplevelse, og så er det underbevisstheten som forteller om at jeg har det vondt og da avleder jeg meg selv og trøster meg selv med mat. I dagens samfunn har vi tilgang til mye godteri og usunn mat. Det kan ha å gjøre med rutiner som man ikke tenker over. Det er så lett å få tak i, og vi har råd til å bare kjøpe oss noe og putte i munnen hele tiden. Vi har døgnåpne butikker og servering på døra, og da blir det fort et kaloriinntak som er mye høyere enn hva man forbrenner. Mamma har selv fortalt at jeg som liten, når jeg så vidt kunne gå, gomlet sukker og grabbet tak i alt jeg kunne putte i munnen og begynte å smatte når jeg luktet mat så for noen har det nok noe med gener og gjøre også, forteller Silje åpenhjertig.

 

En tøff prosess

Silje har prøvd å redusere vekten og endre vaner i flere år, så for henne har vanskelighetsgraden vært 9 på en skala fra 1 til 10. Hun har prøvd mange dietter og måter å gå ned på, og har alltid gått opp igjen og enda mer.
- Easy Life kurset har vært lettere, men det har vært utfordring der også, men på grunn av at vi har fått god oppfølging og veiledning og dermed fått gode rutiner og spist riktig mat, og ikke minst mat som man liker, så har det gått greit. Da jeg hadde bestemt meg for å delta var jeg veldig redd for å møte opp på treningssenteret i det hele tatt. Jeg har vært på andre treningssenter før, og ikke blitt så godt tatt imot. Så jeg var redd for å møte opp og for at jeg skulle møte overlegne, arrogante og nedlatende blikk. Heldigvis var det stikk motsatt. Jeg var veldig glad i sjokolade og godteri, så før kurset begynte spiste jeg masse godteri. Jeg var redd for å puste og være sliten i nærheten av andre, at andre skulle se hvor dårlig form jeg var i, men det gikk heldigvis over etter en liten stund. Jeg var redd for å feile og skuffe kurset, men mest av alt gledet jeg meg til å starte og endre livet mitt. Jeg var villig til å gjøre alt for å få dette til, sier Silje.

- Støtten fra andre har vært utrolig viktig underveis. Jeg hadde så liten tro på meg selv, at hvis jeg ikke hadde fått oppmuntring og støtte fra andre, så hadde jeg ikke klart å komme dit jeg er i dag. Det har betydd alt, smiler Silje.

Motivasjon

For Silje har motivasjonen blitt holdt oppe på grunn av at kurslederen har vært der hele tiden og når som helst på døgnet. Hun har alltid stilt opp for henne for å ta en prat og gi litt veiledning.
- Det har vært fantastisk å ha det kurset i ryggen og timene med PT har vært til utrolig god hjelp. Jeg har hatt en dag i uka, og det har hjulpet mye på motivasjonen å ha avtaler som man må møte til. Det er godt at noen med erfaring og kunnskap kan tenke for deg og hjelpe deg med å reflektere over situasjonen man befinner seg i, og gjøre deg klar over hva kroppen din faktisk klarer. Jeg må noen ganger minne meg selv på hva jeg faktisk har oppnådd, og da ser jeg gjerne på gamle bilder av meg selv og sammenligner med hvordan jeg ser ut nå. Jeg kan ta en titt i bloggen, og så søker jeg opp andre mennesker som selv driver med vektreduksjon eller andre mål, og ser hva de har klart og hva de holder på med. Jeg har ei venninne som også går på kurset og det er supert å ha henne der! Hun stiller opp, drar meg med ut og gir så mye! Det er veldig godt å snakke med noen som er i samme situasjon. Jeg har også kontakt med andre som har begynt på kurset som jeg prater med, og det hjelper mye. Jeg er heldig som har aktive venner som jeg kan kontakte og si: «Hei! Luft meg! Hjelp meg!», forteller Silje.

- Andre ting jeg gjør, hvis jeg for eksempel strever med maten, er å skrive ned hva jeg spiser for å bevisstgjøre meg selv på hva jeg faktisk putter i meg og da kan jeg deretter gjøre endringer.
Jeg har hengt opp plakater på rommet mitt der det står «Fokus», «Din helse, ditt liv», «Du er verdt det», og lignende. På den måten starter jeg dagen med motivasjon og tro på meg selv. Jeg har troen på å sette seg et hovedmål og lage små oppnåelige delmål som kan hjelpe deg på veien. Da opplever man mestring, og bygger selvtillit, sier hun.

Det beste tipset jeg har er:
Ikke vær redd for å spørre om hjelp. Alle trenger hjelp og veiledning en gang i blant. Det er ikke en svakhet å spørre om hjelp, uansett hva slags utfordringer man står ovenfor.


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!
Går Eddie Hall fra strongman til bodybuilding?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!