Kan Vitamin C hjelpe mot forkjølelse - fakta eller fiksjon?

Kosthold14.05.2014Kris Gunnars36

Forkjølelsessesongen er i gang. Hjelper vitamin C?

Jeg fikk en ganske stor forkjølelse forrige uke.

Rennende nese, sår hals, lett feber og hoste . Du kjenner til rutinene.

Det er ingen virkelig nyhetsverdi, forkjølelse er den hyppigste infeksjonssykdom hos mennesker og en gjennomsnittlig person får det flere ganger i løpet av året. Men det fikk meg til å tenke på den gamle myten om at høye doser vitamin C kan forebygge forkjølelse .

Kan vitamin C hjelpe mot forkjølelse? Sant eller usant?

Denne teorien ble popularisert rundt 1970 da nobelprisvinner Linus Pauling utgav en bok om forkjølelsesforebygging ved hjelp av mega doser av vitamin C. Han brukte opp til 18 000 mg selv, hver dag (RDA er 75mg for kvinner og 90 mg for menn).

På den tiden var det ikke egentlig noen pålitelige studier som viste at dette er sant.

Siden da har dette blitt studert .

Vitamin C og immunsystemet

Vitamin C er en antioksidant og er nødvendig for å produsere kollagen i huden. Kollagen har rikelig av protein i pattedyr, den hjelper å holde huden vår og ulike vev hard, men fleksibel.

En mangelsykdom fører til en tilstand som kalles skjørbuk, som egentlig ikke er et problem i dag siden de fleste får i seg nok vitamin C fra mat.

Det er imidlertid mindre kjent at vitamin C er også svært konsentrert i immunceller og forbrukes raskt i løpet av en infeksjon (1).

Har det noe effekt på forkjølelse?

I de siste tiårene har flere randomiserte kontrollerte studier undersøkte hvorvidt vitamin har noen faktisk effekt på forkjølelse.

Resultatene har vært ganske skuffende.

En meta - analyse som undersøkte 29 studier i totalt 11 306 deltakere viste at supplere med 200 mg eller mer av vitamin C ikke reduserer hyppigheten av forkjølelse (2) .

Imidlertid var det en tendens til at vitamin C reduserer alvorlighetsgraden og varigheten av forkjølelsen.

Til ettertanke

I utgangspunktet, hvis du tar vitamin C, vil du få like mange forkjølelser som du gjorde før, men de kan være litt mindre alvorlige og vare for en litt kortere tidsperiode.

Selvfølgelig er det andre potensielle fordeler av vitamin C-tilskudd og det er mye av epidemiologiske bevis som tyder på at tilstrekkelig vitamin C fra mat reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer samt kreft (3) .

Personlig spiser jeg ikke mye grønnsaker og frukt så mitt inntak av vitamin C er ganske lav, men jeg får mer enn RDA fra mitt daglige multivitamin.


Artikkelen er oversatt og publisert med tillatelse av Authoritynutrition.com

 


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

En ny studie avdekker.

C-vitamin og kortisol

Kosthold29.07.201316

C-vitamin kan bidra til å effektivt senke kortisolverdier.
Hjelper egentlig C-vitamin på immunsystemet vårt? Og hvordan skjer det i så fall?
Slik stopper du forkjølelsen.

C-vitamin og kortisol

Kosthold29.07.201316

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!