Har du hørt om «mindful eating»?

Kosthold02.06.2014Silje Bjørnstad175

Dette bidrar til mindre stress, slutt på trøstespising og et mer stabilt blodsukker, hevder kostholdslegen Fedon Lindberg.

Mat er trendy

I dag hører vi om utallige dietter, kostråd og ulike matplaner som lover på det ene og det andre. De siste årene har det blant annet vært lavkarbo og «raw food» som har vært noen av de mest populære trenddiettene, og den siste tiden er det 5:2-dietten som utvilsomt er det hotteste. Det er ingen hemmelighet at mange forsøker å tjene store summer på den enorme ernæringsinteressen kombinert med Ola Nordmanns ønske om et sunnere og bedre liv. Hva som fungerer bra og hva som fungerer mindre bra er opp til hver enkelt å bedømme. Ifølge lege og spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg, er det nå «mindful eating» som er det nye.

Tid med maten

Dr. Lindberg har vært engasjert i kostholdsdebatten i flere år og er blant annet kjent for begrep som «smartkarbo» og «lavglykemisk kosthold». Han har skrevet flere bøker om ernæring og sunne matvaner, og i januar i år kom han med en ny bok hvor han beskriver hvordan man kan kombinere nytelse og helse ved å fokusere på en større bevissthet overfor maten og måten du spiser på. Han kaller det «Mindful eating - tid med maten».
«Ikke bare hva, men også hvordan du spiser, er avgjørende for livskvalitet, sykdomsforebygging og naturlig sunn vekt», skriver kostholdseksperten.

Kjappe løsninger

Fedon hevder at uoppmerksom spising eller drikking kan føre til mange helseproblemer.

«Å spise fort er forbundet med overspising og overvekt. Trøstespising blir en lite effektiv måte å løse bakenforliggende problemer som stress og for lite søvn på.»

Legen påpeker at han forstår at mange bare hiver i seg noe fordi det passer vår travle livsstil - for eksempel når vi spiser i bilen, ved pulten, foran TV-en og så videre. Dr. Lindberg mener at hvis du er mer til stede når du spiser, i tillegg til å bruke mer tid på måltidene, så er det mer sannsynlig at du velger sunnere mat og unngår å overspise.

«Som en bonus trenger du aldri å gå på slankekur, fordi du nyter maten med alle sanser og får - hvor rart det enn nå høres - en roligere hverdag også utenom måltidene», mener Fedon.

- En antidiett

Kostholdslegen beskriver «mindful eating» som «å spise med hodet», og det handler ikke om hva eller hvor mye du spiser, men hvordan.

«På mange måter er mindful eating en anti-diett. Oppmerksom spising hjelper deg med å velge det som er bra for deg», skriver Dr. Fedon Lindberg. Han hevder at mindful eating blant annet bidrar til mindre stress og mer ro i kroppen, slutt på trøstespising og overspising, mer nytelse og glede, stabilt blodsukker og bedre opplevelser med dem du er glad i .

Vær mer til stede

Så hvordan lærer man å spise mer oppmerksomt? Jo, ifølge Fedon så skal man blant annet begynne å legge mer merke til konkret hva man spiser og hvordan det føles i stedet for å fokusere på at man vil ned i vekt eller senke kolesterolet. Dette gjør du ved for eksempel å skru av TV-en eller PC-en. Legg bort mobil og aviser. Legg merke til matens utseende, form, farge, konsistens og lukt. Ta deg tid når du spiser og tygg langsomt. Tenk over hvordan du føler deg umiddelbart etter å ha spist og hvordan du har det 1-2 timer etter måltidet: er du lett og opplagt, føler du deg trett, tung, oppblåst, søvnig?

Vise respekt for maten

Videre mener Fedon at man skal vise takknemlighet og respekt for maten.

«Gi maten den respekten den fortjener. Når det å spise er koblet til sjenerøsitet og takknemlighet, i stedet for å bare tenke på hvordan du ser ut eller hvor slank du er, får du en mer varig form for næring», skriver han.

Som ett eksempel beskriver forfatteren at man skal reflektere over de ulike ingrediensene og matvarene man har på kjøkkenet. Et stort antall mennesker har vært involvert i å produsere det du spiser - man får sennep fra Frankrike og basmatiris fra India. Det er også viktig å huske på å lage en hyggelig ramme rundt måltidet. Selv om du spiser alene anbefaler Fedon at man gjerne setter levende lys og blomster på bordet.

«Slike ritualer skaper en rolig og avslappet ramme rundt måltidet og bidrar til å skape en følelse av takknemlighet», mener han.
Men hvordan skal du få til alt dette? Ifølge Fedon handler det om planlegging.
«Du planlegger møter og livet for øvrig, så hvorfor ikke måltidene?» skriver legen.
«Du trenger uansett mat flere ganger om dagen. Og muligheten til å nyte mat med venner og familie er dyrebar.»

Hva mener du om Fedons teori om «mindful eating» - er dette noe nytt? Og er «mindful eating» noe som kan gi et roligere liv og bedre helse?

Kilde:
Fedon Lindberg: «Tid med maten - Mindful Eating». 1. utgave, 1. opplag. Cappelen Damm AS 2014.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Den mest populære dietten i USA

Kosthold08.05.201915

Dette er en motediett som tar helt av i USA og det med god grunn.

Rødlig mini ostekake

Kosthold10.02.20175

Glutenfri, lavkarbo og nydelig ostekake.
Hva skjer med hormonene i kroppen dersom du spiser for lite karbohydrater?
Er det positiv eller negativ trend med antall som får diabetes?

Den mest populære dietten i USA

Kosthold08.05.201915

Rødlig mini ostekake

Kosthold10.02.20175

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!