Nøkkelhullet eller trafikklysmerking?

Kosthold04.07.2014Silje Bjørnstad49

Forskning viser at vi velger sunnere når mat- og drikkevarene er merket med fargene rød, gul eller grønn.

Fargekoder

I Norge bruker man Nøkkelshullsmerkingen som et hjelpemiddel til å velge sunnere. Nøkkelhullsmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe. For eksempel betyr dette at Nøkkelhullsmerket pizza er et sunnere valg sammenlignet med en annen pizza i frysedisken. Likevel er det mange som er skeptiske til denne ordningen fordi et produkt med nøkkelhullet er ikke nødvendigvis så mye mer næringsrikt og sunnere sammenlignet med varer i andre kategorier.

«Sunne» og «usunne» varer

Ifølge en ny studie utført av Anne Thorndikke og hennes forskerteam ved Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School velger vi de sunnere alternativene når mat- og drikkevarer er merket med rødt, gul, eller grønt - også på sikt. En slik type trafikklys-merking innebærer at ulike produkter som får et rødt merke klassifiseres som usunt, gult merke indikerer midt på treet og grønt merke betyr at dette er et sunt produkt. Forskergruppen testet ut trafikklys-merkingen i en sykehuskafé som fungerer både som kantine for de ansatte og som kafeteria for besøkende. De sunneste produktene som for eksempel frukt, grønnsaker, magert kjøtt og fisk ble merket med et grønt trafikklys-merke. Mindre sunne varer fikk et gult merke, og produkter med liten eller ingen ernæringsmessig verdi ble merket med rødt. Hensikten var at alle enkelt kunne forstå hva som var sunt og usunt uten å måtte lese og forstå den detaljerte varedeklarasjonen på emballasjen.

Økt salg av produkter med grønt merke

Før selve forsøksperioden med trafikk-lysmerkede produkter ble satt i gang hadde kassene i kaféen registrert alt som ble solgt og om dette var et rødt, gult eller grønt produkt. Deretter fikk varene sine ulike fargeetiketter og etter tre måneder ble også innholdet i diskene flyttet slik at de sunneste produktene sto der det var mest sannsynlig at kundene ville se dem. De første resultatene fra forsøkene kom i mars 2012, og disse viste at programmet førte til klare endringer. Kaféen solgte flere grønne produkter og færre rødmerkede varer. Salget av de grønne produktene økte med tolv prosent sammenlignet med før merkingen ble innført. De røde produktene solgte 20 prosent mindre enn før. De endrede vanene holdt seg for alle grupper av ansatte, og totalsalget i sykehuskafeteriaen var stabilt gjennom de to årene.

Ifølge Thorndike viser deres resultater at trafikklys-merking fører til klare endringer i kjøpsmønstre hos forbrukeren.

- Disse siste funnene viser at merking og produktplassering kan fremme sunne valg som holder seg på lang sikt, sier hun. Thorndike tror at trafikklysmerkingen er spesielt effektiv fordi de fargekodede symbolene forstås av alle og samtidig påpeker at hun er i tvil om den norske Nøkkelhullsmerkingen virker like godt. Forskeren mener man må videreføre effektive måter å fremme sunne valg på til andre arbeidsplasser, kantiner, institusjoner og i dagligvarebutikker.


Trafikklys eller nøkkelhullet?

Gode erfaringer med Nøkkelhullet

Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet er ikke enig i at Nøkkelhullet ikke er effektivt. Hun sier at matvareindustrien er positive til denne merkeordningen og at forbrukerundersøkelser også viser at kundene har stor kjennskap til Nøkkelhullet og stor forståelse for hva merket står for.

- Det er flere måter å kommunisere innhold på. Det ene er den vanlige matmerkingen, som er faktainformasjon, deklarasjon av næringsinnhold og ingredienser. I tillegg er det merking slik som nøkkelhull og trafikklys, hvor vi skal prøve å veilede folk til å ta et sunnere valg, sier hun.

Administrerende direktør Helge Hasselgård i Dagligvareleverandørenes Forening er heller ikke enig i at en trafikklysmerking nødvendigvis vil være en bedre måte til å veilede forbrukerne. Han mener at Nøkkelhullet er enkelt og lettforståelig samtidig som det lærer opp forbrukerne til å velge sunt.

- Helsedirektoratet gjennomførte noen undersøkelser før man bestemte seg for å gå for Nøkkelhullet, og da vurderte man også en trafikklysordning. Det viste seg ganske tydelig at jo enklere budskapet er, jo lettere når det ut, sier direktøren.

Hasselgård stiller også spørsmål ved hvor enkelt det vil være å sette opp kriterier for trafikklysmerker.

- Hva innebærer for eksempel et gult lys? Det er ikke sunt nok til grønt, og ikke usunt nok til rødt. Bør jeg spise det? Hvor går grensedragningene? Dette blir utrolig komplisert. Nei, her må alle gode krefter jobbe sammen, og for at det skal lykkes, må vi ha ting som faktisk kommuniserer med konsumenten og gjør merket enkelt å forholde seg til, mener han.

Kilder:
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/01/06/260270504/want-to-eat-healthier-in-2014-try-a-traffic-light-system
http://www.forskning.no/artikler/2014/januar/378756 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Du må vite hvordan du skal bruke det mest elementære!

Dette betyr matmerkingen

Kosthold10.03.20179

Mange matvarer har symboler, tall og bilder. Hva betyr dette?

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

5 raske hverdagsmiddager.
Så mye kcal inneholder "sunn snacks".

Dette betyr matmerkingen

Kosthold10.03.20179

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!