Byttet amfetamin med vektstanga

Intervju05.09.2014Madeleine Wessman4054

Les hvordan Kim Andersen la rusmisbruken bak seg, og tok tak i vektene isteden.

Kim Andersen er ingen vanlig kroppsbygger. Han er gutten som ruset seg på amfetamin, var lagt inn på barnevernsinstitusjon, spesial psykiatrisk og sov på benker utendørs. Bodybuilding fikk kroppen hans, psyken hans og livet hans på riktig spor.

Fra glad og aktiv gutt til spesial psykiatrisk

Kim, tusen takk for at du stiller opp i denne ærlige og veldig personlige intervjuet. Du sier at styrketreningen og kroppsbyggingen har reddet livet ditt. Kan du fortelle litt om hvordan livet ditt så ut før?
- Noe av det positive fitness og bodybuilding har med seg er fokus og mål, sunt kosthold, styrke av muskler og vennskap.

- Jeg har alltid vært en aktiv person, glad i sport. Før ting gikk galt i begynnelsen av 8. klasse hadde jeg prøvd fotball, basket, dans og karate.

 - En vanlig dag på kjøret var å finne en kompis som hadde penger til røykings, røyke seg stein, spise ett lite måltid som oftest godteri. I helgene samlet vi rus vennene våres og kjøpte røykings, alkohol og amfetamin som til tider var utblandet med meth.Jeg husker faktisk den verste dagen som om det var i går!  Det var egentlig 3 dager...kjempe stein på amfetamin, som tydeligvis var blanda med noe annet. Vandret rundt i Levanger midt på natta.. ene stunden trodde jeg det var mennesker låst inne i en trailer, neste øyeblikk trodde jeg at jeg skulle møte Rihanna. Seinere den kvelden kom jeg meg hjem til kompisen min og klarte å sovne i noen timer, tror jeg. Drømte om at kompisen min sikta på meg med pistol, så han som en skygge i mørket og jeg klarte å ta tak i pistolen så han fyrte av ved siden av meg, så våknet jeg av at jeg reiste meg opp av senga for å løpe etter han, men han var borte. Innbilte meg at faren skulle skyte meg med hagle og brukte vinduet som utgangsdør så hoppet ut ifra 2 etasje. Tok en buss langt inn i Trøndelag, opp mot ett eller annet bolig felt som lå på en ås, fordi jeg trodde det skulle komme flom.

- Jeg gikk så inn i en av boligene og tok meg noen brødskiver, slappet av i en stressless stol, men på vei ut så eieren meg og ringte politiet. Dro tilbake til Levanger. Sleit med å skaffe sovepiller, så dro til legevakten. Der ble jeg tvangs innlagt på akutt psykiatrisk.

Styrketreningen hjalp meg

Hva betyr styrketreningen for deg?
- Sansen for kroppsbygging fikk jeg når jeg ble lagt inn på barneverns institusjon på Toten i februar 2008. Jeg sluttet å ruse meg, og sluttet med sigarettene, vokste faktisk nærmere 10 cm i løpet av oppholdet mitt på 16 måneder, og la på meg nærmere 10 kg. Men gikk på trynet igjen når jeg flyttet tilbake pga. press. Jeg følte meg utilpass, og følte meg heller ikke helt ferdig med rusen.Siste gangen jeg ble lagt inn, var på spesial psykiatrisk høsten 2011. Allerede dag 2 tok jeg tak, og begynte med armhevinger, skulder hev og sit ups. Jeg visste styrketrening hadde gjort det enklere for meg før å bli rusfri, så nå ville jeg satse igjen! Synet av psykotiske mennesker som var 10 ganger værre enn meg selv skremte livet av meg!

Støtte fra venner var viktig for meg

Har du hatt støtte i din vei tilbake?
- Med tiden så ble det lagt merke til blant mine barndoms venner, og andre på facebook, at jeg virkelig prøvde denne gangen! Bekreftelsen på mitt arbeid har betydd en del og gitt bra motivasjon!
Med tiden kom også økt kunnskap om styrkeløft, øvelser, kosthold og navn på utøvere innenfor kroppsbygging. Jeg ble kjent med flere mennesker som har samme interesse, og det har hjulpet meg mye. Å være nødt til å legge "venner" fra rusmiljøet igjen i fortiden, og bygge opp ett nytt nettverk kan være hardt. En gammel venn fra barneskolen, som allerede hadde trent noen år, tok meg inn i varmen, og det betydde alt for meg. Hans hjelp og tilstedeværelse, engasjement i trening og støtte, er grunnen til at jeg klarte meg igjennom det første rusfrie året mitt!

Evne til å motivere

Hvordan motiverer du deg, og hva har du for fremtidsplaner?
- Jeg vokste meg større og sterkere, og med det vokste også min egen motivasjon. Evnen til å motivere meg selv ble bedre og bedre. Endorfiner fra trening, og resultater, har gitt meg bedre selvtillit til å se framover, legge planer, og til å finne ut hva jeg vil med livet.

Etter å selv ha trent i ett års tid begynte jeg å trene en 16 år gammel gutt. Han røyket mye marihuana, men var villig til å sette meg og trening fremfor alt annet. Jeg trente sammen med han i ett års tid, og det var da jeg skjønte, at det å jobbe med ungdom i risiko sonen for rus og adferds problemer, er det jeg vil gjøre med livet mitt. Samtidig som jeg vil trene og stille i konkurranser.

Livet mitt som rusfri kroppsbygger med ambisjoner

Fortell livet ditt nå, og eventuelt de utfordringer du har.
- En viktig del av livet mitt som rusfri, har vært å utfordre meg selv, mentalt og fysisk. Sette meg større mål og større planer. Utfordre styrken min på trening, og dele min historie til tross for at jeg risikerer at folk ser på meg stygt, og kommer med sjalue kommentarer, eller rett og slett syntes jeg er en drittsekk p.g.a. ting jeg har gjort og utsatt familien min for.

På vei mot sin første konkurranse nå...

Når vi møter Kim er han kun uker unna å stå på scenen for aller første gang. Norway Open blir konkurransen der han debuterer i klassen CB -180 cm. Kim, du har fortalt om hvordan en dag kunne se ut for deg når du var på kjøret, kan du fortelle kort om hvordan en vanlig dag for deg ser ut nå?

- Jeg våkner mellom 9-10, det spørs hva slags andre gjøremål som skal gjøres. 30 min morgenkardio, og så lage frokost og proteinshake. Enten slappe litt av, eller sette i gang med matlaging for de neste to kylling måltidene mine. Spiser cirka hver 3 time. Det blir som regel trening en gang mellom 18-22. Jeg trener i cirka 1 og en halv time når jeg trener med partner, eller en times tid når jeg trener alene. Så blir det proteinshake og riskaker etter trening, et siste kjøtt måltid etter trening om jeg trener tidlig. Eller så blir det tre kjøttmåltider før trening hvis jeg trener seint, og da heller eggehviter før jeg legger meg.

Hvordan har du det nå, med kun 5 uker igjen til NM?
- Akkurat nå går jeg på miljøarbeider kurs, så da blir det morgenkardio, frokost, kurs, trening, hjem og forberede mat, for jeg må ha maten min hver tredje time! Motivasjon er på topp, og jeg skal stå på hardt nå i siste innspurt...

Vi ønsker Kim lykke til med siste ukene av trening og diett mot debuten, og gleder oss til å møte han igjen i Oslo under NM.

 


Varinder Singh Ghuman er en profesjonell vegetariansk kroppsbygger fra India.
Den 8 ganger Mr. Olympia-mesteren hamrer løs på vektene igjen etter multioperasjoner i ryggen.

Mr. Olympia til Oslo

Diverse01.04.2019372

Verdens største kroppsbyggingsshow kommer til Norge!
Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.

Mr. Olympia til Oslo

Diverse01.04.2019372

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!