Norges Sterkeste 2014

Strongman15.09.2014Joachim Marhaug175

Vi var på plass under Norges Sterkeste 2014. Her gikk Norges sterkeste Mann -80 kg, -90 kg og -105 kg samt strongwoman lett klasse.

En varm og solrik høstdag gikk Norges Sterkeste 2014 av stabelen. Arrangørene fikk en tung start. For uka før ble mye av strongmanutstyret som skulles brukes under konkurranse stjålet. Dette er altså snakk om utstyr til flere tonn. Heldigvis fikk dem rodd det i land og lånt utstyr.

Se bildegalleri her med neste 350 bilder.

Av: Hans Jørgen Rulffs

Norges Sterkeste 2014 ble avholdt i Odderøyhallen, Kristiansand av Kristiansand Strongteam (KST).Her møter alle kvinner i klasse -70kg og åpen klasse, og menn i -80kg, -90kg og -105 kg.

Forventningene mot årets konkurranse var høy med tanke på utøverne sine resultater i løpet av 2014, som har vært særdeles bra fra lille Norge.Landet vårt er kanskje ikke på topp i strongman åpen klasse for tiden, men i herreklassene og damer er vi blant kremen i verden.En uke tidligere ble Europas Sterkeste Mann -90kg og -105kg kåret. Her kom Norge seirende ut av det hele med Andreas Valand 1. plass og Tim Enersen på en tett 2. plass i -90kg. I -105 klassen grafset Jørgen Aukland til seg en seier i siste øvelse. 

Tidligere i år har Marius Halvorsen gjort det meget bra på Arnold Sports Festival med en 5. plass av 24 utøvere i -84kg klassen.Janne Grandalen, en av favorittene i kvinneklassen slo til med seier i Nordens Sterkeste / Queen of the castle i Finland, under 70 kg.
Øvelsene måtte endres litt grunnet ett innbrudd i utstyrslageret til KST kun ett par uker før konkurransen.
Dette gjorde at klubben manglet en ekstra Yoke, 15 stk steiner, stokk og mer til.

Men programmet ble som følger:

Øvelse 1: Press Medley, 60 sek
Del 1: Appollons axle, ett løft
Del 2: Stokkløft, ett løft
Del 3: Fatgrip hantel, for max repetisjoner
Øvelse 2: Farmers walk 2x15 meter, 60 sek
Øvelse 3: Dekkvelt x antall flipp, 60 sek
-cut-
Øvelse 4: Steinløft til platå for repetisjoner, 60 sek
Øvelse 5: Markløft for repetisjoner, 60 sek


Dagens speaker var Kenneth Friberg som gjorde en utmerket god jobb ved å hjelpe publikumet i gang når utøverne ga sitt aller beste ute på arenaen.

Damene fikk æren av å starte showet med press medley. Det var ett forrykende show publikum var kommet for og se. Og det fikk de i fra første stund.Vektene var satt til 55 kg apollons axle, 60 kg stokkløft og 30 kg hantel for max repetisjoner.

Allerede i første par ut ble standarden satt høyt med Lise Gangstad sine 11 repetisjoner totalt (1x appollons, 1x stokkløft og 9x hantel). Den eneste som skulle klare å matche dette var Janne Grandalen med 11 repetisjoner. På en tredje plass i øvelsen kom Gry-Anita Opdal med 9 repetisjoner.

Tid for farmers walk. KST hadde kjøpt inn 3 sett nye farmers for anledningen. Litt tykkere handtak enn mange er vandt til, og ikke minst glattere. Dette gjorde at de som ikke hadde trent nok grep kunne få seg noen overraskelser.2x15 meter, 2x80 kg.Her var det flere av nykommerne som gjorde bra løp. Blant annet Linda Gausland som kom hele 28 meter før hun dessverre måtte gi opp. Men hver meter teller, og det holdt til en 3. plass i øvelsen.I siste pulje ut møttes lederne så langt i konkurransen, Janne Grandalen og Lise Gangstad.Med ett veldig tett løp var det Janne som skulle vise seg og være raskest med 24,30 sekunder mot Lise sine 26,00 sekunder.Janne Grandalen hadde nå ett poengs ledelse på Lise Gangstad. Med Linda Gausland bare 4,5 poeng etter.

Et 260 kg tungt dekk var neste ut for damene. 6 velt på raskest mulig tid.Janne Grandalen tok en sterk seier i øvelsen, 6 velt på bare 39,57 sekunder.Lise Gangstad var derimot hakk i hel med 47,40 sekunder.Gry-Anita Opdal kjempet hardt og fikk godkjent 6 velt på 60 sekunder.Dekkvelt er en utfordring for de fleste, men her er det tross alt er Norges Sterkeste damer som skal konkurrere.

Atlas steinløft for repetisjoner, 80 kg.Heidi Jeanette Eriksen gjorde en veldig god jobb som nykommer i år, og tok en solid 3. plass i øvelsen med 6 godkjente løft.Her skulle også Janne Grandalen vise seg å være den sterkeste med en knepen seier over Lise Gangstad. 10 mot 9 godkjente løft.Siste øvelse, markløft 130 kg for repetisjoner.Her skulle det altså nok en gang stå mellom Janne og Lise i toppen.Flere av utøverne gjorde solide prestasjoner som mange menn ville slitt med på gymmet.Blant annet nykommerne Aleksandra Fredriksen med 8 repetisjoner og Sunniva Nordskog med hele 9 repetisjoner!Dette er altså med godkjent stopp både i bunnen og toppen.Men pall striden skulle altså stå mellom Janne, Lise og Gry Anita.Gry Anita fikk sterke smerter etter 3 repetisjoner og måtte bæres ut av arenaen.Lise Gangstad var sterkest i markløft med hele 13 repetisjoner. Men det skulle altså bli Janne Grandalen som tok gullet totalt etter sine 9 repetisjoner i markløft.

Pallen ble seende slik ut: 1. Janne Grandalen, 33 poeng. 2. Lise Gangstad, 31,5 poeng. 3. Gry Anita Opdal, 19 poeng.Janne Grandalen vant både +70 og -70. Veldig sterkt prestert.Samtidig som damene, løftet også herrer -80 kg.Første øvelse ut var Press medley. 95 kg appollons axle, 100 kg stokkløft og 60 kg fatgrip hantel på repetisjoner over hodet.Første par ut var Johnny Steig mot Marius Halvorsen. Marius kan sies å være favoritten før start da han er regjerende mester i klassen, og har overbevist internasjonalt tidligere i år.Marius satte en høy standard for de andre som fulgte etter, med hele 7 repetisjoner totalt.Johnny Steig fikk ikke helt dreisen på hantelen og endte med 3 repetisjoner totalt.Runar Andersen mot Lars Erik Gran skulle vise seg å være en god match. Begge endte med 5 godkjente repetisjoner og poengdeling etter første øvelse.

Farmers walk 2x15 meter, 2x110 kg.Gutta har gjort en god jobb i opptreninga på farmers walk. Hele 4 av 7 stk løp hele strekningen.Johnny Steig tok igjen for en litt dårlig start i press medley, ved å slå Lars Erik Gran med 1 sekund. Noe som sikret han 2. plass i øvelsen.Men igjen var det Marius Halvorsen som skulle vise seg å være overlegen i øvelsen.Runar Andersen, som hadde en delt 2. plass etter første øvelse, fikk litt mer problemer med farmers walk, og dermed kunne Lars Erik Gran klatre opp på 2. plass med Johnny Steig like etter.

Dekkvelt, 360 kg, 5 velt.Gutta gjorde god innsats her. Mairus Halvorsen var eneste som klarte alle 5 velt innen tiden gikk ut. Men Johnny Steig og Lars Erik Gran rakk å løfte dekket like før tiden gikk ut og deretter flippet det rundt.Marius fikk en topplassering i denne øvelsen, mens for Lars og Johnny ble det en delt 2. plass.

Atlas steinløft for repetisjoner, 140 kg.Gutta hadde fått på tacky og det som skulle til for å løfte denne steinen så mange ganger de klarte.Anders Hauge Hognestad og Runar Andersen tok en delt 4. plass med 3 løft hver.Johnny Steig og Lars Erik Gran gjorde begge virkelig god innsats og tok 5 løft hver. Virkelig gode prestasjoner. Men igjen var det Marius Halvorsen som skulle vise seg å være best med 6 løft. Nok til å ta seieren i denne øvelsen også. Marius hadde såpass mange poeng at han allerede nå bare måtte ta 1 repetisjon på neste øvelse for å vinne hele konkurransen. Men lenger ned var det fremdeles harde kamper om å få en bedre plassering. Lars Erik Gran som var på 2. plass hadde bare 0,5 poeng ledelse mot Johnny Steig.
Anders Hauge Hognestad på 4. Plass ledet med 2 poeng over Runar Andersen.

Markløft for repetisjoner, 200 kg.En øvelse som mange er sett på som den gjeveste øvelsen av alle.Første par ut var Tom Glessing mot Lars Ove Engen. Tom Glessing økte sin prestasjon i markløft fra i fjor. Dro hele 6 repetisjoner mot Lars Ove Engen som dessverre ble stående med 0 godkjente løft i øvelsen.Neste par ut var Runar Andersen mot Anders Hauge Hognestad. Anders gjorde en god jobb med 6 repetisjoner. Mens Runar Andersen dro til med en solid pers på hele 9 repetisjoner.Johnny Steig som kjempet Lars Erik Gran om 2.plassen fikk dessverre ikke helt dreisen på markløften denne gangen og stod igjen med 2 repetisjoner mot Lars Erik som vant denne øvelsen med hele 12!Marius Halvorsen som i teorien hadde vunnet konkurransen allerede, overbeviste også i markløften med hele 10 repetisjoner.Dette endte med at Marius Halvorsen tok 1. plass med 34 poeng. Lars Erik Gran tok 2. plass med 28,5 poeng. Johnny Steig på 3. plass med 23 poeng. 

Klokken var 14.00. Hallen hadde fylt seg helt opp med publikum.Det var tid for herrer -90 kg og -105 kg.Spenningen var stor: Skulle noen klare å vippe Andreas Valand av tronen som kongen av -90 kg?

Første øvelse ut, Press medley. 110 kg appollons axle, 115 kg stokk og 70 kg fatgrip hantel for repetisjoner over hodet.Første mann i ilden var Kjetil Finnes som har trent målrettet siden fjorårets Norges Sterkeste. Det skulle vise seg å gi resultater. 8 godkjente løft i en tøff press medley, og han satte dermed standarden for resten av feltet.Neste par ut var nok dem som hadde mest øyne på seg i år som i fjor, Andreas Valand og Tim Enersen, som begge overbeviste tidligere i Europas sterkeste mann -90 at de var i god form.Andreas Valand åpnet noe svakt med 7 godkjente løft. Skulle forsvarende Norges mester klare å ta 4. tittel på rad, kunne han ikke bomme på noen øvelser.Tim Enersen tangerte Kjetil med 8 repetisjoner, og Tim hadde dermed overtaket på Andreas fra første øvelse.
Siste paret ut bestod av Loyd Kaaland og Magnus Ødegård. Magnus hadde slitt litt med sykdom i oppkjøringen. Dette skinte gjennom på en av hans favorittøvelser da han stod igjen med 5 godkjente løft.Loyd Kaaland derimot var virkelig i siget allerede fra start. Med 10 godkjente løft og en skikkelig maktdemonstrasjon av mannen som alltid er så lett at han ikke har kuttet vekt til en eneste konkurranse.

Over til Farmers walk, 2x15 meter, 2x130 kg.Dette er ofte en øvelse som skiller toppen fra resten. Er du god i strongman har du ikke bare statisk styrke, men også evnen til å løpe med tunge vekter.
Reymond Rabben, som etter pressmedley lå på en 5. plass etter første øvelse, fikk dessverre ikke helt dreisen på farmers walk denne dagen. Kun 17 godkjente meter gjorde at han falt på poeng listen og var dermed ute av topp 5 foreløpig.En som derimot fikk god fart på farmersene var Andreas Valand som kom inn på en solid tid, 23,10 sekunder. Skulle dette holde til en sårt tiltrengt første plass etter en litt dårlig start?Neste tre ut var Loyd Kaaland, Kjetil Finnes og Tim Enersen. Topp 3 etter første øvelse. Her var det virkelig ingen som slet nevneverdig med vektene. Loyd løp inn på en tid til 28,22 sekunder. Kjetil Finnes 24,60 sekunder. Men Tim Enersen skulle vise seg og være raskest her på 22,00 sekunder.Dette sendte Tim Enersen i ledelse etter to øvelser. Loyd Kaaland og Kjetil Finnes like etter. Og Andreas Valand på 4. plass. Men kun 2,5 poeng skilte topp 4!

Dekkvelt 360 kg, 5 velt.Her fikk Reymond Rabben opp tempo igjen og satte tidlig standarden med en god tid på 39,50 sekunder som skulle holde til en 4. plass i øvelsen.Men topp 3 skulle vise seg å bli Loyd Kaaland, Tim Enersen og Andreas Valand. Andreas var eneste som klarte 5 velt under 30 sekunder, noe som ga ham en høyst nødvendig full pott.Kampen var virkelig tett, og man kunne ikke falle bakut om man skulle være med i kampen om topp 3! Dessverre for Kjetil Finnes som stod igjen med en 7. plass i øvelsen, ville dette bety at han nok mest sannsynlig var ute av kampen om topp 3.

Kun topp 8 stod igjen etter cut'n, og det var bare 2 øvelser igjen.

Atlas steinløft for repetisjoner, 150 kg.Skulle steinløft kunne skille lederfeltet? Nykommer Steffen Lund Rygvik løftet hele 4 repetisjoner, noe som er sterkt og ga han tabelldeling med Reymond Rabben som ikke fikk helt grepet på steinene og stod igjen med bare 1 godkjent løft.Kjetil Finnes fikk opp 5 godkjente løft. En bra prestasjon på bare 60 sekunder og ga han tiltrengte poeng etter missen på dekkvelt.Igjen var det topp 3 som skulle rykke enda mer i fra; Loyd, Tim og Andreas. Alle med 6 godkjente løft og poengdeling. Tim Enersen med 1,5 poeng foran Andreas Valand, som igjen kun hadde 1 poeng på Loyd Kaaland. Markløften ble en nervepirrende avslutning og seanse: Hvem ville stikke av med seieren til slutt? 

Markløft for repetisjoner, 230 kg.Reymond Rabben er kjent for å være god i markløft. Og det viste han også denne dagen. 8 godkjente løft gjorde at han sikret seg 5. plass.Kjetil Finnes fikk godkjent 4 løft, men hadde såpass med forsprang på Rabben at han beholdt 4. plassen. Virkelig bra prestasjon som sikret dem begge en tur til England for å konkurrere i Strongman Champions League -90 kg den 18. Oktober.Kjetil Finnes løftet mot Loyd Kaaland. Og denne mannen er virkelig i form. Hele 10 repetisjoner ble godkjent, noe som satt han som leder av øvelsen før det hele skulle avgjøres med Andreas Valand og Tim Enersen i siste heat.

Andreas måtte slå både Loyd og Tim i denne øvelsen for å ha en sjanse for å vinne i år.Tim gjorde virkelig en bra innsats med 10 repetisjoner og tangering med Loyd.Men markløftfavoritten Andreas skulle vise seg å være seigest denne gangen med 13 godkjente løft! Dermed stod Andreas og Tim med poengdeling etter siste øvelsen, og det hele skulle avgjøres med countback. - Hvem som hadde flest seiere i øvelsene. Andreas hadde 2 mens Tim hadde 1. Dermed kunne Andreas Valand krones som Norges Sterkeste -90 kg for 4. året på rad! Tim Enersen og Loyd Kaaland tok dermed 2. og 3. plass.

Nivået i -90 klassen kan absolutt sies å være ett av de beste i verden, og det er en sterk prestasjon å komme blant topp 5 i dette feltet! Det var nå tid for de tyngste gutta, -105 klassen.Nivået er jevnt også her. Noe som var tydelig allerede fra start.

Første øvelsen ut er Press medley, 120kg appollons axle, 125 kg stokkløft, 80 kg stor hantel for repetisjoner.Det var nok ikke alle som var helt forberedt på hvor stor denne hantelen var, og det gjorde at noen slet med å få den til og ligge skikkelig på skulderen før pressen. Nykommer Lars Hjallis Halleraker åpnet med hele 5 godkjente repetisjoner, og han tok dermed ledelsen etter første øvelse.
Det endte med poengdeling for Jørgen Skaug Aukland, Jon Einar Haugland og Hans Marius Liabø etter de alle tok 4 godkjente repetisjoner.

Neste øvelse var farmers walk, 2x15 meter, 2x140 kg i hver hand!Grepet skulle vise seg å bli en kritisk faktor for flere av utøverne her som på samme måte i de andre klassene. Jon Einar Haugland som lå godt an etter første øvelse, og tok en 3. plass i fjor, fikk problemer og endte med 20,30 meter.Hans Marius Liabø led av samme skjebne med 22,30 meter.Dermed skulle noen andre få vise seg fram, Jens Petter Ødegård, Mattis Bjorheim og Stian Lønnum Thue kom alle over på gode tider. Selv om dette gav dem moment oppover resultatlistene, var det Jørgen Skaug Akuland og Lars Hjallis Halleraker som skulle stå til toppen igjen.Jørgen med 16,72 sekunder. Lars på 15,70 sekunder! En sprint med 280 kg i hendene.

Dekkvelt, 360 kg, 5 flipp.Her var det jevnt og alle utøverne klarte 5 velt innen 60 sekunder, men det var nok en gang Lars Hjallis Halleraker som skulle ha marginene på sin side. 0,3 sekunder foran Jørgen Skaug Aukland ga han nok en seier. Nå med 3 på rad. Dette var virkelig sterkt av nykommeren fra Gymmen Strongman Team, Nærbø.Skulle feltet klare å ta igjen Jørgen Skaug Aukland og Lars Hjallis Halleraker før de fikk for stort forsprang?

-Cut-

Atlas steinløft for repetisjoner, 160 kg.Jon Einar Haugland slo til med 7 godkjente løft og en 2. plass i øvelsen. Det skulle vise seg at rutine og teknikk skulle være oppskriften på suksess i steinløft. Jørgen Skaug Aukland med hele 8 repetisjoner på 160 kg stein. Det skulle vise seg at Lars Hjallis Halleraker ikke fikk seier i denne øvelsen og måtte dele 3. plassen med Hans Marius Liabø etter 6 godkjente løft.Dette gjorde at ledelsen til Lars ble redusert til 1,5 poeng.

Dermed var det enda åpent før markløft på hvem som skulle stikke av med dagens seier. Hadde Jørgen nok igjen til å slå Lars med 2 plasseringer? Markløft på repetisjoner, 250 kg.
Igjen var det mange sterke prestasjoner av gutta etter en lang dag med konkurranse, og Stian Lønnum Thue satt nivået med 6 godkjente løft. Jon Einar Haugland er kjent for å være sterk i markløft, dette har alltid vært hans øvelse. I dag var det imidlertid 2 stykker som skulle vise seg og være hakket sterkere, da han ble stående med 9 godkjente løft. En veldig sterk prestasjon, men enda sterkere var Hans Marius Liabø og Lars Hjallis Halleraker som slo til med hele 11 godkjente løft.

Jørgen Skaug Aukland måtte gi seg etter 6 godkjente løft, og dermed var Halleraker Norges Sterkeste -105 kg.

Nykommeren Lars Hjallis Halleraker hadde altså vunnet 4 av 5 øvelser denne dagen. En stor prestasjon for dette sterke feltet.

Topp 3 ble altså Lars Hjallis Halleraker med 57 poeng, etterfulgt av Jørgen Skaug Aukland på 2. plass med 52,5 poeng og Hans Marius Liabø på 3. plass med 48 poeng.

Kristiansand Strongteam har nok en gang avholdt en velykket konkurranse som holder høy standard i forhold til utstyr, resultat system, dommere og crew.
Store deler utstyr ble stjålet like før konkurransen, og vi håper at de som skulle ha noen tips i forhold til dette kan ta kontakt med Lars Erik Nilsen på Facebook.

 

Resultatliste

StrongWomen:
1. Janne Grandalen Flo - 33 poeng
2. Lise Gangstad - 31,5 poeng
3. Gry Anita Opdal - 19 poeng
4. Linda Gausland - 16,5 poeng
5. Sunniva Nordskog - 15 poeng
6. Heidi Jeanette Eriksen - 14 poeng
7. Alexandra Fredriksen - 10 poeng

Menn -80kg
1. Marius Halvorsen - 34 poeng
2. Lars Eirik Gran - 28,5 poeng
3. Johnny Steig - 23 poeng
4. Anders Jauge Hognestad - 18 poeng
5. Runar Andersen - 17,5 poeng
6. Tom Glessing - 8 poeng
6. Lars Ove Engen - 8 poeng

Menn -90kg
1. Andreas Valand - 55 poeng
2. Tim Enersen - 55 poeng
3. Loyd Kaaland - 52,5 poeng
4. Kjetil Finnes - 43,5 poeng
5. Reymond Rabben - 36 poeng
6. Steffan Lund Rygvik - 35 poeng
7. Gunnar Nygård Horpestad - 26,5 poeng
8. Meho Latic - 17 poeng
9. Magnus Odegård - 15 poeng
10. Roy Ove Hansen - 9 poeng
11. Vegill Rebni Kjer - 9 poeng
12. Geir-Erling Henriksen - 8,5 poeng

Menn -105kg
1. Lars Hjallis Halleraker - 57 poeng
2. Jørgen Skaug Aukland - 52,5 poeng
3. Hans Marius Liabo - 48 poeng
4. Jon Einar Haugland - 46 poeng
5. Stian Lonnum Thue - 34 poeng
6. Jens Petter Odegård - 32,5 poeng
7. Håkon Haugland - 30 poeng
8. Morten Aamodt - 28 poeng
9. Mattis Bjorheim - 15,5 poeng
10. Stefan Sekej - 12 poeng
11. Tommy Horne - 6 poeng
12. Roger Kvasnes - 4,5 poeng

Bilder fra Norges Sterkeste

Se bildegalleri her med neste 350 bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Favoritten fra Island måtte vike for den nye Verdens Sterkeste Mann - Martins Licis.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.
Liker du muskler, glam og show? Sjekk ut NM i Fitness.
Vi har kåret en ny vinner av Verdens Sterkeste Mann.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!