80 år gamle Jorunn satte ny norgesrekord i benkpress

Styrkeløft29.10.2014Anne Marie Hveding og Mailen Karlsen1698

Her tar Jorunn Jacobsen på 80 år ny norgesrekord i benkpress.

Jorunn Jacobsen løftet seg til norgesrekord i benkpress under Oslo Styrkeløftklubbs regionsmesterskap i utstyrsfri styrkeløft i helgen. Jorunn konkurrerte kun i benkpress i klasse -63 veteran 70+.

Blant de 58 deltakerne under helgens RM i Oslo var det ei som skilte seg ut. Den 80 år gamle bestemoren fra Bærum viste at tidens tann ikke skremmer henne. Iført knall rød konkurransedrakt legger hun seg sikkert ned på benken. Det var tid for norgesrekordforsøk.

Jorunn har prøvd å ta rekorden flere ganger tidligere, men denne gangen gikk det, og det lett! Hun løftet 52,5 kg i benkpress.

Hva får en såpass voksen dame til å starte med styrkeøvelsen benkpress? Det var i 2001 det hele startet etter en operasjon. Hun trengte hjelp med opptrening og startet på Gnist Trening og Helse i Bærum. Etterhvert startet hun med personlig trener, det var han som foreslo at hun skulle ta kontakt med Oslo Styrkeløftklubb om å konkurrere i benkpress.

Høsten 2011 dukket Jorunn og ektemannen Arne Egil Jacobsen opp hos den relativt unge styrkeløftklubben i Oslo. Der ble hun tatt i mot med interesse og iver. Det var ikke hver dag noen meldte seg inn i en styrkeløftklubb for første gang 77 år gammel! 3 år og 5 norgesrekorder senere er hun fortsatt en del av gjengen.

Jorunn akter ikke å gi seg enda. Hun har allerede satt seg nye mål; å ta ny rekord på 55 kg i benk under NM i benkpress mars 2015. Vi gleder oss til å få med oss fortsettelsen!

Filmet av Askim Styrkeløftklubb

Hvem er Jorunn Jacobsen?
Jeg er født 28.august 1934 i Bærum, bor nå på Kolsås. Har 2 barn og 3 barnebarn. Tidligere har jeg jobbet som biokjemiker på Biokjemisk avd. på radiumhospitalet i 30 år, der vi drev med kreftforskning. Jeg gikk av med pensjon da jeg fylte 70 år.

Jorunn forteller at hun har hatt et svært spennende arbeid gjennom flere år, men hun gikk lei av å være pensjonist... Da tok jeg eksamen i astronomi grunnfag ved UIO, og fritiden min bruker jeg på trening! Jeg er også oppnevnt som verge for en med hjerneskade, noe som til tider kan være krevende, og i tillegg var jeg sykehusvert på Bærum sykehus noen år. Ellers har jeg og mannen min hus og hage som trenger vedlikehold og stell. Jeg er glad i blomster og litt sjeldne planter.

Har du trent noe tidligere?
Som ung var jeg best i sprint, høydehopp og lengde. Jeg trente ikke så mye, men var med på skolens idrettsstevner, og spilte aktivt håndball og badminton. Jeg var egentlig med på det meste, også dans.Da jeg giftet meg og fikk barn ble det ikke så mye trening, men det ble mye friluftsliv, turer og skigåing.

Senere så spilte jeg badminton på Radiumhospitalets lag, men så gikk det galt. Det var matchball, jeg slo til av alle krefter, falt i gulvet og hoften gikk ut av ledd. Hoftekulen ble skadet, og jeg fikk hofteprotese da jeg var 46 år. På den tiden var de ikke så flinke med proteser, og dette førte til mye smerte. Det ble mange år med dårlig gange som til slutt gikk hardt ut over ryggen og endte med ryggoperasjon (tre ledd i ryggen som var avstivet).

Men skadene stoppet ikke Jorunn!
Jeg gikk med spillekorsett i 4mnd, og begynte på GNIST trening og helse. Fysioterapeuten, Jan Morten Pettersen, sa til meg: «Av med korsett, og på med trening!» Dette var starten! Jeg var i trygge hender, og det gikk fort fremover. En dag sa Jan Morten at jeg var klar for større utfordringer og anbefalte meg å prøve en personlig trener, og det gjorde jeg. Jeg fikk god hjelp av personlig trener Andreas Lycke, noe som gjorde at treningen ble veldig gøy, og jeg fant fort ut at styrketrening var min greie.

Jeg trente hardt og sto på, og en dag kom Andreas bort til meg og sa at nå skulle jeg bli verdensmester i benkpress! Jeg visste ikke hva benkpress var, så jeg fulgte spent med da han viste meg. Benkpress er veldig skånsomt for ryggen i motsetning til knebøy og markløft, derfor konkurrerer jeg kun i enkeltløft i benkpress. I dag trener jeg benkpress to ganger i uken, balansetrening, spinning en gang i uken, og annet trening ved siden av der igjen.

Hvordan føltes det å sette ny norgesrekord?
Det var en stor glede at jeg fikk det til, og det var deilig etterpå. Det var også stort å kunne glede Andreas og Jan Morten som hadde troen på meg. De er begge to part i saken.

Hva er ditt neste mål?
Mitt neste mål er å ta 55kg i benkpress på NM i mars.

Hvilke råd vil du gi til andre på din alder, med tanke på trening?
Til andre på min alder vil jeg si at det aldri er for sent å begynne å trene. Livet blir mye rikere på den måten. Det fører til at du kan være med på mye annet også, som for eksempel sykle og gå på ski. Det skjerper også hjernen, og kan redusere risikoen for demens, men det aller viktigste: har man muskler i armer og bein, kan man hindre brudd og andre skader hvis man skulle falle på glattisen.Og en annen viktig (veldig viktig!) ting, er at du klarer det meste selv, slik at du slipper å kommer på aldershjem!

Er det noen du vil takke?
Jeg ønsker å takke Jan Morten og Andreas ved GNIST. Uten de to vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag! Jeg vil også takke mannen min Arne, som stort sett er tålmodig. Jeg er kanskje ikke så lett å være gift med, i hvert fall ikke i tiden før konkurranser. Enkelte ganger (ofte) prioriterer jeg trening fremfor andre ting som han har lyst å være med på, og jeg er også sær når det gjelder kosthold. Tusen takk til dere!


261,5 kg i benkpress - veier kun 81,8 kg

Styrkeløft15.03.2016445

I helgen satte Kim Gundersen ny norgesrekord i benkpress.
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.

261,5 kg i benkpress - veier kun 81,8 kg

Styrkeløft15.03.2016445

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!