5 sunne kakaovarianter

Kosthold03.01.2020Silje Bjørnstad121

Nå er det tid for varm sjokolade.

På denne tiden er det mange som setter pris på å sette seg ned i sofaen på kvelden, med pleddet over beina og en varm kopp kakao i hendene. I tillegg til å smake godt er det også mange kakaovarianter som bidrar til å gjøre dette til en sunn og næringsrik drikk man kan nyte med god samvittighet.

Det er jo ikke uten grunn at tradisjonell sjokolademelk er en populær restutisjonsdrikk, og kakao kan også bidra med flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. En kopp varm sjokolade med melk gir deg for eksempel proteiner, kalsium og B-vitaminer. Kakao laget med ekte kakaopulver eller mørk sjokolade bidrar med blant annet antioksidanter og jern. Lager du hjemmelaget kakao kan du i tillegg regulere sukkermengden selv og i stedet for vanlig sukker finnes det mange bedre alternativer.

Den sunneste kakaoen lager du selv og her er 5 tips til smakfulle og næringsrike varme sjokoladedrikker.

Sukkerfri kakao

3-4 porsjoner
1 stk vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
6 dl melk
2 ss kakaopulver
2-3 ss sukrin
100 gram mørk kokesjokolade (minst 70 %)
½ ts rød chili (fersk), eller kanel for ekstra smak (kan sløyfes)
Bland melk, kakao og frøene av vaniljestangen (eller bruk vaniljepulver), (finhakket chili uten frø/kanel) og varm det til kokepunktet. Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokoladen har smeltet.

Power-kakao

Denne kakaovarianten med kaffe kan kvikke deg opp i høstmørket.
2 porsjoner
2 dl sterk kaffe (gjerne espresso)
3 dl lettmelk
50 gram mørk kokesjokolade (minst 70 %)
1 - 2 ss sukrin gold
Rør sammen alle ingrediensene i en kjele og varm opp under omrøring til kokepunktet slik at sjokoladen smelter.

Proteinrik kakao

1 porsjon
1 ss rå kakaopulver
2 dl soyamelk (kan bruke annen melk)
1 dl vann
1 ss sukrin/sukring gold
20 gram sjokoladeprotein
Rør sammen kakaopulver og sjokoladeprotein og bland dette godt med vann. Hell det over i en kjele og tilsett melk og sukrin, og varm opp.

Kakao med hint av appelsin

2 porsjoner
2-3 ss rå kakaopulver
2-3 ss sukrin/sukrin gold
5 dl melk
Saften fra ½ -1 appelsin (smak deg frem hvor kraftig appelsinsmak du ønsker)

Bland kakaopulver og sukrin i en kjele. Ha i litt av melken og varm opp under omrøring. Hell i litt og litt av resten av melken og rør til kakaoen når kokepunktet. Tilsett saften fra appelsinen, rør rundt og hell over i kopper.

Kakao med kokosmelk

2 porsjoner
1 boks kokosmelk (ikke fettredusert)
1 toppet ss kakaopulver
Søtning etter smak

Ha alt oppi en kjele og visp sammen mens du varmer opp. Hell over i kopper når ingrediensene er blitt rørt godt sammen og kakaoen har blitt varm.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Proteinkakao

Kosthold09.09.2019258

Nyt en varm proteinkakao på en kald dag

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

5 raske hverdagsmiddager.
Så mye kcal inneholder "sunn snacks".
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Proteinkakao

Kosthold09.09.2019258

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!