Dette er Julens muskelmat

Kosthold18.12.2014Silje Bjørnstad131

Få oversikt over proteininnholdet i den tradisjonelle julematen.

Ikke heng deg opp i kaloriene

De fleste har et forhold til julemat og julemiddager. Hvert år skriver ukeblader, aviser og nettmedier om alle ekstrakaloriene og ekstrakilo man får av å spise alle disse julemåltidene og julegodteriet, men i stedet for å henge seg opp i kilokalorier og vekt, så er det vel bedre å fokusere på de positive sidene ved den fristende julematen? Et sunt og næringsrikt kosthold er også et variert kosthold, og julemat kan fint være næringsrik mat!

Proteinrik festmat

Joda, tradisjonell julemat som pinnekjøtt og ribbe kan inneholde mye fett og salt, men det er også en kilde til protein, og proteiner er essensielt for å bygge og vedlikeholde muskelmasse. Animalske proteiner fra for eksempel kjøtt blir sett på proteiner av høy kvalitet da de inneholder alle de essensielle aminosyrene. Andre eksempler på mat som har høy proteinkvalitet er fisk, fugl, egg og melkeprodukter. Ønsker du magrere muskelmat er kalkun, skinkesteik og juleskinke gode alternativer. Glem heller ikke fiskemiddagene. Både sild, lutefisk og rakefisk er for mange faste mattradisjoner i julen. Særlig fet fisk er smart å spise nå i mørketiden for å sikre at man dekker kroppens behov for vitamin D.

Sunn snacks

Det finnes også mye sunt og næringsrikt julesnacks. Nøtter er en god kilde til både vitaminer, mineraler, protein og sunne fettsyrer. Mandariner og appelsiner er tradisjonelle julefrukter som blant annet bidrar med vitamin C. Ønsker du en sunnere juledessert så er for eksempel vaniljekesam et godt alternativ til vaniljesaus eller pisket krem. «Jukse-riskrem» laget med cottage cheese og sukkerfri bringebærsaft eller bringebær er et alternativ hvis du ønsker å prøve en sunnere og mer proteinrik riskrem-variant. Fruksalat er også en dessert-klassiker i jula som du kan nyte med god samvittighet.

Her får du en oversikt over proteininnholdet i gram i utvalgte typiske julemat-ingredienser
Verdiene er oppgitt per 100 gram.

Pinnekjøtt - 29 gram
Kalkunfilet, bryst - 25 gram
Rakørret, røkt - 24 gram
Sild, røkt - 22 gram
Kalkun, hel - 20 gram
Juleskinke - 19 gram
Lammelår - 19 gram
Skinkestek - 18 gram
Ribbe - 15,6 gram
Rakefisk - 13 gram
Sursild - 12 gram
Lutefisk - 11,5 gram
Medisterkaker - 11 gram
Julepølse - 10 gram
Tomatsild - 10 gram
Pizza Grandiosa (fordi det visstnok påstås at dette er julekveldmiddagen for mange nordmenn) - 11, 3 gram

 

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!
En søt avslutning på måltidet hører til i julen

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!