Døde nesten av overdose og mistet beinet. Fikk tilbake livsgnisten med trening

Intervju11.01.2015Joachim Marhaug2200

Nauy Vu Nguyen har prøvd det meste av narkotika og har måtte betale prisen for det.

Nauy Vu Nguyen er 33 år gammel fra Oslo, men har flyttet til Kristiansand for 3,5 år siden da han trengte en forandring.

De harde fakta:
Navn: Nauy Vu Nguyen
Alder: 33
Høyde: 171
Vekt: 68
Arbeid: Elixia Kristiansand
Sivilstatus: Single

- Jeg kom til Norge da jeg var noen måneder gammel. Familien min er båtflyktninger fra Vietnam og mamma var høygravid med meg. De var ute i havet i 5-6 dager, før det kom det en norsk båt og redda oss og tok oss videre til Singapore. Mamma fødte meg 2 timer etter de kom i land og døpte meg Nauy (som betyr Norge på vietnamesisk) Jeg hadde en trygg oppvekst med både far, mor og søsken på Holmlia. Venner hadde jeg masse av, både gode og dårlige. Jeg vil si jeg var en aktiv guttunge som hatet å sitte i ro, måtte gjøre noe hele tiden og var en ramp da jeg var liten, forteller Nauy.

Rusen tok nesten livet hans

Livet som aktiv rusavhengig var slitsomt forteller Nauy. Det første han måtte ha i seg var dop og det siste han måtte ha i seg var dop. Hele dagen hans gikk ut på hvordan han skulle skaffe seg rusmidler for å klare å komme gjennom dagen.

- Jeg stjal penger fra familien og venner, manipulerte og rana folk. Jeg var rett og slett en idiot da jeg ruset meg på heroin. Jeg gav totalt faen i alt og alle. Familien og venner begynte å skyve meg vekk. Den eneste personen som var der til sist og som ikke snudde ryggen til meg var mamma. Jeg tenkte kun på meg selv, jeg så at rusen ikke bare ødela for meg selv, men også alle de som er glad i meg. Jeg ruset meg på all slags mulig følelser, om jeg var glad så ruset jeg meg og hadde jeg en dritt dag så gjorde jeg det også. Denne sjukdommen er så brutal at jeg skjønte ikke hvor ille det var før jeg ble rusfri. Når jeg tenker tilbake føles det som en vond drøm, sier Nauy og kikker ned i gulvet.

Ble lagt inn for behandling

I 2010 spurt moren til Nauy om at han ville legges inn til behandling på Mestringshuset. Dette takket Nauy ja til. Han la seg inn for mamma skyld slik at hun skulle få ro i sjelen.

- Jeg var der inne i 3 omganger det året. Siste gang fikk jeg nok, jeg var rusa meg så hardt. Jeg husker den siste sprøyta jeg tok, det var en blanding av heroin, amfetamin, kokain og piller i en og samme sprøyte. Da jeg tok den i åren fikk jeg en oppvåkning. Jeg tenkte at det livet jeg levde var ikke det livet jeg hadde drømt om. Jeg ringte til Mestringshuset og spurte om jeg kunne komme opp igjen og det fikk jeg lov til og tok toget opp dagen etter. Jeg hadde abstinenser i en mnd, og det føltes som det var 10 000 krigere som rev i stykker innvollene mine. Da jeg fikk min siste sobril pille sa jeg til han som jobbet i behandlingshjemmet at dette blir mitt siste rusmiddel jeg noen gang jeg kommer til å ta. Dette var 1.november 2010, siden har jeg verken rørt narkotika eller alkohol. Jeg var i behandling til sammen 1,5 år og den hjelpen jeg har fått derfra er jeg uendelig takknemlig for. De viste meg veien til et nytt og bedre liv og jeg er glad for at jeg valgte å gå den veien, forteller Nauy.

Mistet benet og døde nesten av overdose

Nauy har vært helt på bunnen. Han døde nesten av en overdose og mistet det ene benet sitt på grunn av rusen, men rusen har gjort ham til et sterkere menneske.

- Når man ser tilbake på livet jeg har hatt så har det gjort meg sterkere. Jeg klarer å snu om det negative til noe positivt. Jeg slet skikkelig med sosialangst da jeg kom ut fra behandling. Jeg turde nesten å ikke gå ut døra hjemme fordi oppi mitt syke lille hodet så tenkte jeg at alle så på meg fordi jeg gikk så rart, men så begynte jeg å trene og fikk boostet selvtilliten gradvis tilbake. Når en person ser på meg nå så tenker jeg at personen ser noe fint ved meg. Det handler om å snu om tankegangen sin. Jeg er en person som ikke synes synd på meg selv og det å gi opp finnes ikke i min verden. Mentalstyrketrening er noe jeg gjør hver eneste dag, sier Nauy.


Nauy på toppen av Preikestolen.

Kom seg til slutt ut av helvetet

Nauy lever i dag en normalt og godt liv som nordmenn flest. Han er rusfri, har jobb, leilighet og en familie som støtter ham.

- Jeg har sagt dette til mange før, at jeg har alltid drømt om et liv uten bruk av rusmidler, og akkurat nå så lever jeg i drømmen min. Helt ubeskrivelig digg! Jeg har en jobb som jeg elsker. Jeg mener det er viktig å ha en jobb man trives med, og når jeg kommer på jobb så føles det ikke at jeg jobber. Relasjonene til familien og gamle kompiser har blitt mye bedre og når jeg kommer hjem på besøk hos familien min og ser at mamma ser plutselig 5 år yngre ut enn da jeg var aktiv. Det gir meg en god følelse. Ikke misforstå meg, livet mitt er ikke helt perfekt, jeg har noen tunge dager jeg også. Da tenker jeg, jeg to valg. Enten så kan jeg være offeret i det og synes synd på meg selv, eller så kan jeg gjøre noe med det og gå videre. Jeg velger som regel det siste. Mange har spurt meg om jeg angrer på noe jeg har gjort? Nei, det gjør jeg ikke. Gjort er gjort og det kan jeg ikke gjøre noe med, så jeg fokuserer heller fremover for det er dit jeg skal. For meg så er det viktig å ta en dag av gangen og leve i nuet, sier Nauy.

Kjører knebøy med ett bein

Nauy ble en Facebook-hit når han la ut en video hvor han kjører knebøy og markløft med ett bein. Til vanlig har Nauy protese. Du kan se videoen lenger ned i artikkelen.

- Nå var det slik at jeg tok av meg protesen da jeg laget den videoen som jeg la ut på facebook, og jeg tror ikke så mange vet at jeg har amputert det ene beinet i og med at jeg har på protesen når jeg kjører knebøy. De tror kanskje jeg bytter på venstre og høyre annen hver gang når jeg kjører pistol squats, smiler Nauy.

Hvilken livskvaliteter er det du lever for i dag?
- Ærlighet, åpenhet og villighet. Ærlig med det jeg sier, åpen om det jeg forteller og villig til å gjøre hva som helst for å komme dit jeg er i dag, svarer Nauy.

Det viktigste Nauy har i livet sitt i dag er hans familie, uten dem så ville jeg ikke vært der jeg er i dag forteller Nauy. Jobben hans er også det meget viktig for Nauy.

Nauys tips for å bli rusfri

Nauy er et levende eksempel på at det går an å komme seg ut av rushelvetet etter å ha vært avhengig av heroin i flere år.

- Slutt med det tullet der for det er ikke noe liv. Jeg vet at det kan være kult/gøy til å begynne med. Tro meg når konsekvensene begynner å komme, da er det ikke like morsomt lenger. Den beste måten å komme seg ut av det er å bytte miljø, bytt telefonnummer og flytte til en annet sted som jeg gjorde. Snakk med en person som har vært ute av gamet lenge eller legg deg inn i behandling. Det koster litt men det er den beste investeringen jeg noen gang har gjort. Hvis jeg kan klare det, så kan hvem som helst også klare det, men du må ville dette her selv, forteller Nauy.

Hvorfor tror du folk ender opp med å ruse seg?
- Det er mange forskjellige grunner til at folk ender opp med å ruse seg. Jeg begynte å ruse meg fordi jeg begynte å henge med feil folk og jeg er veldig nysgjerrig og ikke minst naiv, sier Nauy.

Hva er din beste motivasjon i livet?
- Hardt arbeidene mennesker motiverer med veldig. Min far f.eks, da vi kom til Norge hadde vi ingenting. Nå har sin egen håndverkerfirma og har bygd det kongehuset til familien.

 

Kostholdet til Nauy

Når Nauy ruset seg spiste han nesten ingenting og veide 56 kg på sitt verste. Han kunne spise en grillpølse eller en kebab i løpet av hele dagen.

- Nå spiser jeg helt annerledes. Jeg liker å variere maten. Denne uken spiser jeg dette og neste uke bytter jeg på kjøtttype og fisk, bytter også ris med fullkornpasta og i helgene spiser jeg det jeg vil, forklarer Nauy.

Kostholdsplanen:
Frokost:
4 grove brødskiver
4 egg
paprika, agurk og tomat

Mellommåltid:
en boks magerkesam blandet i funlight eller en shake + en frukt og nøtter

Lunsj:
120g Ris
300g karbonadedeig
2 egg
+div grønnsaker

Mellommåltid:
Det samme som står over

Middag:
120g ris
3 laksefileet
+ div grønnsaker

Kvelds:
3 grove brødskiver med valgfri pålegg

Treningen til Nauy

Nauy trener 5 økter i uka med styrketrening. Han har ingen fast opplegg på hvilke øvelser han tar. Han tar det på feelingen.

Dette er splitten til Nauy:

Mandag: rygg
Tirsdag Skuldre
Onsdag: Bein
Torsdag: bryst
Fredag: armer og mage

Aldri gi opp!

Nauy er et praktfullt eksempel på aldri gi opp når vi ser han kjører knebøy og markløft med ett bein. Vi begynte å snakke om motivasjons og treningstips for de som sliter med å komme seg på trening.

- De 3 første uke er de 3 jævligste ukene og når du har kommet deg gjennom de ukene går det av seg selv. Lag deg en timeplan der du skriver ned de dagene du skal trene. F.eks. mandag, onsdag og fredag og heng det opp på kjøleskapet (vi åpner kjøleskapet mange ganger i løpet av dagen) sånn at du blir påmint at du skal trene de dagene du har skrevet opp hver gang du åpner kjøleskapet. Finn deg en treningspartner som kan dra deg med på trening. Og hvis det finnes PT der du trener bruk dem. De er gull verdt! De 3 T'ene er viktig å tenke på. Ting, Tar, Tid. Husk at Roma ikke ble bygd på en dag og det er heller ikke menneskekroppen. Det som også er viktig er at du må fokusere på deg selv og ikke på de andre rundt deg. Du trener for din egen skyld og ikke for andres, forteller Nauy.

Nauy elsker jobben sin

Nauy jobber nå som personlig trener/instruktør. Han synes han har den beste jobben i verden. Han kan hjelpe folk med en bedre livsstil. Målet hans er å inspirere og motivere andre til å trene.

- Det beste med den jobben min er å få møtt mange forskjellige mennesker, å få en utrent person eller en som er redd for treningssenter (fordi det er så mange "veltrente" mennesker der) til å begynne å trene og se forandringene både tankegangen og holdningene deres. Det gir meg så utrolig mye, smiler Nauy.

Hvem ser du opp til her i verden?
Jeg har ingen forbilder, men hvis jeg måtte velge en må det være Cristiano Ronaldo. Han er en god fotballspiller, fysikken hans er helt rå. Han har bøtta inn mål for United og nå Real Madrid, sier Nayuy.

Nauy har ambisjonene med sin egen trening klar. Han setter seg mål for hvert år, og det er å se bedre ut året før.
- Jeg snakket med en jeg jente som jeg nettopp ble kjent med og hun lurte på om jeg ville stille en gang. Hvis det kommer en egen klasse for handikappede så har jeg lyst til å stille i 2016. Nå har jeg sagt det og nå må jeg gjøre det hvis det skjer. Så hvis det er en flink coach der ute som vil bruke meg, ta gjerne kontakt!

Nauy trener der ha også jobber på Elixia Kristiansand sentrum. Han liker seg veldig godt der og har trent der i 3,5 år og miljøet er veldig bra.

Noen du vil takke til slutt?

- Det er mange jeg vil takke. Først og fremst min familie som alltid stiller opp for meg, uten dere så vet jeg ikke hvor jeg hadde vært hen i dag, så vil jeg takke til verdens beste sjef, Bente Vatneli som ga meg tillitt til den jobben jeg har. Æ digger deg! Mine fantastiske arbeidskolleger, kompisene mine i Oslo (ingen nevnt, ingen glemt) men dere vet hvem dere er. Og alle dere jeg har rundt meg i dag og sist og ikke minst Mestringshusene, behandlingshjemmet jeg var på, avslutter Nauy med et stolt smil.

Følg gjerne Nauy på Instagram hvor han kaller seg @nuggert

Vi takker for intervjuet og ønsker Nauy hell og lykke i livet.


Du trener mye, men drikker også alkohol av og til. Vil det påvirke resultatene?
Robert "Robban" Andresen var rusavhengig og kriminell frem til 2012.

Fra narkoman til treningsnarkoman

Intervju23.06.20154955

Jan-Erik Thorsen har kjempet mot rusen fra 12-års alderen.

Byttet amfetamin med vektstanga

Intervju05.09.20144054

Bodybuilding redder liv.

Fra narkoman til treningsnarkoman

Intervju23.06.20154955

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!