From FAT to FIT

Intervju26.02.2015Joachim Marhaug2093

Charlotte Langset sin vei mot et bedre liv.

Charlotte Langset er en energisk og smilende jente fra Molde hvor hun bor sammen med sine to barn.

Navn: Charlotte Langset
Alder: 25 år
Høyde: 170 cm
Bosted: Molde
Arbeid: PR. & Mediarådgiver
Sivilstatus: Singel
Instagram: @charlottelangset

Ble gravid

Charlotte er veldig målbevist og sta, og sier at hun har alt for høye forventninger til seg selv. Hun tar ikke et «nei» for et «nei». Charlotte er i overkant positiv og prøver å bruke det til å motivere og gi glede til andre.

- Jeg fikk mitt første barn, Sebastian for 3 år siden og Mathilde for 2 år siden. De er med på å fylle hverdagen min med kjærlighet, smil og utfordringer. Alle småbarnsmødre vet hvor hektisk en hverdag kan bli. Alt man må sette først, prioritere, planlegge - og ikke minst alt en må rekke før natten senker seg. Dette gjelder også når det kommer til å ta vare på seg selv og helsen, sier Charlotte.

Tok grep over egen kropp

Charlotte satte alt annet foran seg selv og begynte sakte men sikkert å forfalle. Vekten økte, energien sank og humøret var ikke der det burde være.

- Jeg hadde et vendepunkt i januar 2013 hvor jeg skulle begynne å trene igjen etter graviditeten (med bekkenløsning) og fødsel. Til tross for at jeg hadde født to barn innen 1,5 år, var jeg helt opptatt av andre ting enn å se meg selv i speilet. Som et slag i trynet fikk jeg se bilder av meg selv fra en treningsøkt. Jeg kjente meg aldeles ikke igjen, og jeg skjemtes over hvor langt jeg hadde latt det gå. Hvorfor hadde jeg ikke sett det før, tenkte jeg. Tallet på vekta da er jeg usikker på, men at det var over 100 kg er jeg helt sikker på - hvis jeg hadde turt og sett! Jeg var trill rund og langt i fra meg selv, sier Charlotte med et sukk.

Charlotte ville ikke at det var sånn barna skulle huske sin egen mor. At det var slitsomt å bli med dem ut å leke. At hun ikke kunne bli med dem å spille fotball, eller sykle på grunn av at hun hadde latt seg selv bli sykelig overvektig. Det skulle ikke skje!

- Jeg har nå gått ned over 20 kg på badevekta i løpet av 2 år, men det er nok ikke der den virkelige forandringen ligger. Det første året gikk jeg ganske fort ned i fett og gikk sikkert ned 15 kg innen 6 måneder. Men det er det siste året jeg har virkelig svettet og blødd for nåværende resultater. Jeg har løftet vekter slik at jeg har bygd, strammet og formet kroppen min. I tillegg har jeg trent kardio for å få ned fettprosenten samtidig som at jeg har et mye bedre kosthold, forteller hun.

 

Trener mye rumpe og ben

Etter at Charlotte selv hadde innsett alvoret bestemte hun seg for å trene mer og spise riktig. Hun satte i gang med et treningsprogram.

- Jeg trente et basic 3-splitt styrkeprogram og kardio 4 dager. Mye av kardioen er takket være min aktive svigermor som dro meg med på gruppetreninger på treningssenter. Jeg har alltid vært energibunten i treningssalen, og jeg gir meg aldri. Slik fikk jeg stort utbytte av det.

- Jeg kunne ikke særlig mye om styrketrening, men lærte mye langs veien. Dager jeg helst ville droppe trening har jeg sparket meg selv ut og sprunget på fjellet. Dager jeg trodde jeg ville få en skikkelig dårlig styrkeøkt viste seg å bli min aller beste. Når jeg ikke trodde jeg ville greie å jogge 3 minutter, har jeg jogget i 5, smiler Charlotte.

Nå trener hun 4 ganger i uka. Det er mye rumpe og ben på programmet som er fokuset hennes i år. I tillegg jobber Charlotte veldig mye med den siste fettprosenten for at hun skal komme ned til trivselsvekten sin.

- Jeg trener også på gruppetreninger, mens jeg venter på at snøen skal smelte fra fjellsidene. Det gleder jeg meg skikkelig til! Molde har fantastiske turområder og jeg elsker å ha på meg headsettet mitt å løpe langs fjellsidene. Ingenting slår følelsen du har når du står på toppen, sier Charlotte med det fine smilet sitt.

Byttet ut fet sausmat til sunn fitnessmat

Charlotte visste ikke mye om sunn mat og likte heller aldri å spise den når hun fikk det servert. Til slutt lærte hun å like maten og innså hvor viktig det var for resultatene.

- Jeg vil si jeg var en person som elsket hjemmelaget fet mat. Sauser av smør og mel. Spiste egentlig det jeg hadde lyst på og hadde veldig lite kunnskap om mat generelt. Hva man burde spise/ikke spise og generelt hva maten inneholdt. Jeg kunne gjerne kjøpe ferdigmat i butikken og tenke at det var like bra, men slik er det overhodet ikke. Min svigermor har alltid vært flinkere til å vise meg de sunnere alternativene, men jeg likte ikke maten. Jeg sa alltid at «jeg liker ikke», «æsj» til mat som var sunn. Til slutt så begynte jeg å lære meg maten, lære hvordan jeg så smått kunne gjøre store endringer i kostholdet mitt som ville gi meg positiv effekt, forklarer Charlotte.

Charlotte startet å lese alt hun fant av artikler og fitnessblogger som hun kom over. Hun bestemte seg for å forandre matvanene sine. Det kom mye til at hun ikke ønsket at barna sine skulle vokse opp med dårlig mat. Derfor lærte hun seg hvilke matvarer hun skulle velge. Hvordan hun skulle tilberede dem, og dermed begynte hun å like maten.

- Det er det siste året jeg virkelig har lært meg mer på kjøkkenet. Eksperimentere med smakene på kjøtt, grønt, urter, krydder og sunne sauser. Jeg sluttet å henge meg opp i «ris og kylling» eller «kylling og brokkoli». Jeg brukte google og instagram som inspirasjon. Jeg vil også nevne Kristine Weber sin første bok som er godt brukt! Det var dog ikke lett i begynnelsen å skulle spise noe man overhodet ikke var vant til. Jeg har lengtet mange kvelder etter smågodt, men likevel vært så lettet at jeg ikke har hatt dette i hus når jeg la meg, smiler hun.

Livsstilsendring

Charlotte ønsker ikke å være på en diett, men ha et kosthold som hun kan leve med som gir resultater uten å føle at hun er på en diett.

- Jeg er veldig lærevillig og elsker å prøve nye ting. Slik har jeg funnet frem til den balanserte kosten jeg har nå. Jeg er overhodet ingen fanatiker, men tenker alltid over hva jeg putter i munnen. Jeg vil ikke si jeg går på en diett, men for mange vil det kanskje være det. Jeg spiser i «bokser» hvor jeg lager store mengder mat til et par dager fremover. Da fordeler jeg maten til meg, mens jeg lager middag til hele familien samtidig. Jeg spiser stort sett det samme, men jeg lager litt annet tilbehør til barna i tillegg som de liker også, poengterer hun.

- Når folk ser at jeg prepper maten i matbokser tenker folk stort sett alltid at man må være en «fitness-fanatiker» og jeg liker ikke å bli stemplet som det. Som jeg pleier å si; "Man trenger ikke ha kylling og brokkoli i boksene, men poenget er planlegging og tilrettelegging". Jeg jobber, reiser, trener, har to barn og aktiviteter ellers i hverdagen. Klart jeg må planlegge maten! Det sparer meg massevis med tid og energi. Jeg setter av et par timer et par kvelder i uka hvor jeg forbereder all maten de neste dagene. Handler èn gang i uka hvor jeg handler på «full» mage, slik at jeg ikke har fristelser hjemme på grunn av bomkjøp i butikken, sier Charlotte.

- Man skal like det man spiser. Hvis ikke holder det ikke i lengden. Legg inn vaner og mat som passer din egen livsstil. Tøre og prøve å feile på kjøkkenet, dermed vil du utvide smakene dine i maten. Ikke tenk inne i boksen når du skal følge en matplan. Tenk alternativer og finn matinspirasjon slik at du kommer over nye retter du kan prøve. Kjøp matbøker, bruk instagram, google eller matblogger. Det finnes inspirasjon over alt, fortsetter hun.

Favorittretten

Vi har alle en favorittrett som vi liker litt ekstra. Charlotte er intet et unntak. Hun har attpåtil flere.

- Min favorittrett må være lasagne, men i en sunnere variant. Jeg varierer ganske mye hvordan jeg lager den. Noen ganger lager jeg speltlasagne, noen ganger med squash og andre grønnsaker. Jeg bruker mye løk, chilli, urter, paprika, tomat osv. i karbonadedeigblandingen for å få mange flere smaker. Så må jeg også nevne at grove vafler er en favoritt «kos». Jeg prøver meg hele tiden på nye varianter av oppskrifter og deler dem jeg liker best på min instagramkonto «charlottelangset». Her legger jeg ofte ut mattips/oppskrifter/videoer for de som vil følge med der, sier Charlotte.

Fått hjelp av folk rundt seg

Charlotte har fått mye hjelp av de rundt seg som har støttet hun utrolig mye gjennom hele denne «forandringen».

- Jeg hadde ikke kommet meg dit jeg er i dag om jeg ikke hadde hatt støttespillerne mine å støttet meg på. Siden barna alltid går i første rekke blir trening utenom «barnas tid». Dermed er det høyt nivå på planlegging av tid hjemme. I tillegg har jeg mange fantastiske følgere på instagram som motiverer og inspirerer meg hver eneste dag. Det er jeg utrolig takknemlig for. Motivasjonen min kommer av å se hva som skjer med kroppen min. Alle fordelene man har av å være bevisst på hva man spiser og at man trener. Jeg føler meg mye mer opplagt, sover bedre om natten, bedre humør, friskere og mange flere fordeler. Når jeg ser tilbake til hvor jeg har vært, motiverer det meg bare til å fortsette med det livet jeg nå har, smiler hun.

Trives i sin nye kropp

Charlotte sier at veien til kroppen hun har nå har vært lang og at hun liker den hun er blitt.

- Vi kan alle finne feil med kroppen vår, og vi har alltid noe vi vil forbedre eller forandre. Jeg kan også fokusere på fettprosenten min som fremdeles er litt høy, eller strekkmerkene som aldri vil gå bort fra magen min, men samtidig langs veien har jeg innsett at det er viktig å nyte tiden man lever i. Man bør ikke strebe mot de perfekte «forside-resultatene» som det bare er fåtall som har. Jeg ønsker heller ikke det. Jeg ønsker å jobbe med det jeg har, sette meg mål som jeg skal nå og som jeg kommer til å nå. En kropp som jeg trives i, som fungerer som den skal og som jeg kan nyte, sier Charlotte.

- Ambisjonene mine fremover er å gjøre akkurat det, samt å motivere og inspirere andre til å gjøre noe med sitt liv også. Jeg drømmer om å kunne ta et personlig trenerkurs en gang og gjerne lære mer om ernæring. Men dette vil jeg kanskje gjøre når barna blir litt større. Det er uansett en stor økonomisk utfordring. Jeg har mye personlig erfaring og hjelper de jeg kan med det jeg vet, fortsetter hun.

Hva tror du årsaken er til at vi er så opptatt av utseendet vårt?
- Det er ekstremt mye kroppspress over alt. Dette er blitt mye omtalt i media de siste årene. Jeg mener at her må man selv ta ansvar hva man skal ta inn over seg. Jeg kan se reklame om en ny bil, det betyr ikke at jeg må dra å kjøpe meg den bilen? Dette gjelder også om kroppen vår. Fordi vi ser bilder av sprettrumpe, sixpack eller fitnessbilder betyr ikke det at det er slik vi skal, eller må se ut. Vi er alle forskjellig. Vi er bygd forskjellig, har forskjellige gener, har forskjellige jobber, forskjellige prioriteringer, forskjellige ønsker og forskjellige liv. Man må gjøre det beste ut i fra hva man har, sier Charlotte.

Fortsatt mange overvektige

Det er viktig å bringe generasjonen etter oss i riktig retning. Charlotte vet hva hun skal gjøre med sine egne barn og hva hun råder andre.

- Vi glemmer at barna sitter mer foran TV-spill og mobilskjermene sine. Det er også mange barn som ikke har nok fysisk aktivitet som øker helserisikoen for hvert år de blir eldre. Om du har barn - ta med barna ut! Om det er fotball, sykling, rulleskøyter, badeland, lekeland eller bare gå en tur i turløypa. Meld dem på en aktivitet. Barnegym, ballsport, riding, friluftsliv eller turning. Alt er bedre enn ingenting. Det også mye positivt sosialt for barna. Dette gjelder jo også for voksne! Mange har angst for treningssenter, det er ikke farlig! Ta kontakt med en personlig trener på senteret som guider deg gjennom nybegynner biten. Ta med deg en venn som kan vise deg rundt. Meld deg på saltrening eller en annen aktivitet. Det viktigste er at man beveger seg, og at man kommer seg opp av sofaen, sier Charlotte.

 

Dine 5 beste tips for å endre livsstil å gå ned i vekt:

1. Planlegging er det viktigste du gjør. Legg en matplan for uka og handle inn KUN det for uken. Lag maten og organiser maten i matbokser. Uansett hva du putter i de, er det at du gjør det som er viktig!

2. Drikk mye vann! Ha med deg en vannflaske over alt. Putt den i veska/bagen med litt sitron i. Putt i en bit chilli nedi også, som er godt for forbrenningen! Kroppen trenger mye vann, minst 3 liter per dag. Det er med på å rense ut det som ikke skal være der.

3. Sett av tid til trening. Om du bare går en 45 minutters tur er det bedre enn ingenting. Styrke kan du gjøre hjemme i stua også hvis du ikke kommer deg på et treningssenter. Det finnes et hav av gode youtubefilmer som du kan koble på TV-skjermen å trene på stuegulvet.

4.  Ta kroppsmål, formbilder og skriv ned vekt for hver uke. Store forandringer kan skje uten at du en gang tror det! Det er først når du ser hvor du begynte du skjønner hvor langt du har kommet. Det hjelper på motivasjonen.

5. Ikke vær redd for å prøve ny mat! Finn deg en inspirasjonskilde som gir deg nye tips, oppskrifter og smaker. Kjøp deg kokebøker eller følg instagramkontoer med mye sunn og god mat. Det er «ny mat» over alt. Variasjon gjør at du ikke blir lei, og ikke gir opp!


Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!