Glucomannan - Virker det?

Kosthold10.03.2015Rita Immerstein32

Glucomannan er et kosttilskudd som skal være slankende, men virker det?

I 2012 gikk kosttilskudd som inneholder glucomannan gjennom nåløyet i EU. Det Selges både som kapsler, pulver og mel til matlaging(Stølen, 2012). Glucomannan er et kostfiber fra konjakroten som er vannløselig. Det sveller i magen og gjør deg mettere.

Glucomannan fordøyes ikke, men sveller i magesekken, og har derfor i en årrekke vært markedsført som appetittdempende og slankende. 3 gram glucomannan skal gi et lavere energiinntak og en vektreduksjon som følge av økt metthetsfølelse. Inntak av glucomannan har vist seg å kunne hemme tømmingen av magesekken, noe som igjen kan gi økt metthetsfølelse og følgelig redusert matinntak. En tidligere systematisk gjennomgang av randomiserte studier fant en liten effekt på kroppsvekt (i snitt ca. 0,8 kilo større vekttap etter 5 uker sammenliknet med placebo eller bare diett).Men mye tyder på at vektreduksjonen man kan oppnå ved å ta glucomannan er forsvinnende liten(Arnesen, 2014).

En annen klinisk studie som pågikk over åtte uker har vist at denne slankemetoden medførte betydelig vektreduksjon hos overvektige testpersoner. Testpersonenes kolesterolnivå gikk også kraftig ned, og ingen av dem rapporterte om negative bivirkinger ved å ta kosttilskuddet. To av studiene viste også signifikante reduksjoner i total- og LDL-kolesterolnivåene av glucomannan, mens noen på sin studie ikke fant noen effekt på blodplipidene(Stølen, 2012)

De som tok glucomannan hadde høyere forekomst av raping, oppblåsthet og stinnhet de første dagene. Disse deltakerne fulgte ingen spesiell kaloriredusert diett under studien, i motsetning til de fleste andre studier av glucomannan. Studien hadde igjen få deltakere og var kortvarig, så resultatene er vanskelige å generalisere(Arnesen, 2014).

Kosttilskuddet kan være nyttig for noen personer og spesielt for de som er overvektige og spiser for mye i følge klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten(Stølen, 2012). Hun mener det er helt ok å ta dersom det virker. Samtidig anbefaler hun det ikke til verken normalvektige eller overvektige som spiser for lite. Det er ikke farlig å redusere kaloriinntaket, men man må spise og sørge for å få i seg alle deg næringsstoffene man trenger, forteller hun. Tina Hamelten er egentlig overrasket over hvor lite folk spiser når de er på slankekur og da vil ikke nødvendigvis glucomannan bidra til at du får i deg det du trenger.

For de aller fleste er det altså smart å spise nok og øke aktivitetsnivået. Er du overvektig og spiser for mye kan glucosamman hjelpe deg til å redusere inntaket fordi den bidrar til økt metthetsfølelse.

Kilder:
Stølen L.(2012) Dette kosttilskuddet gjør deg slank, Nettside:
http://www.nrk.no/livsstil/_-kosttilskuddet-som-gjor-deg-slank-1.8217165

Arnesen E.(2014) Slank av glucomannan? Nettside:
http://bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/1220-slank-av-glocomannan 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Trenger du en ny boost?

Dette bør du spise etter trening

Kosthold11.05.201841

Se hva du skal fylle opp med av protein, karbohydrat og fett etter trening.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!