Kesam, cottage cheese, rømme, creme fraiche eller fløte?

Kosthold21.04.2015Silje Bjørnstad145

Når skal man bruke hva?

Det er mange ulike matlagingsprodukter å velge mellom fra meieriskapene. I dag finnes det både originale og magre varianter av for eksempel rømme, Crème Fraîche, kesam og så videre, men når passer det egentlig best å bruke de ulike produktene?

Her får du en kjapp oversikt:

Crème Fraîche
Crème Fraîche er ypperlig til koking og gir maten en frisk og syrlig smak. Den passer fint i sauser, supper og gryteretter, eller som tilbehør. Dette produktet er friskere enn fløte, men mildere enn rømme. I dag får du både original Crème Fraîche, lett creme fraiche og ekstra lett creme fraiche i tillegg til smaksatte varianter.

Rømme
Det finnes flere rømmealternativer å velge mellom. Både vanlig rømme og de magrere alternativene egner seg som basis i dressinger og dipper, eller som tilbehør til for eksempel kjøtt, fisk og vafler. Rømme egner seg ikke til koking fordi den lett sprekker.

Kesam
Dette er en ferskost (kvarg) med rund og fyldig smak som er rik på proteiner. Både vanlig og mager kesam egner seg godt i bakverk, dipp, dressinger og kalde sauser. Kesam tåler ikke koking, men det fungerer fint i varme retter som lages i stekeovnen og bidrar til saftige bakverk.

Cottage cheese
Cottage cheese er et annet proteinrikt meieriprodukt. Denne matvaren kan nytes som den er eller brukes som ingrediens i for eksempel salater, desserter, pålegg og bakverk. Cottage cheese kan fint brukes i for eksempel pannekakerøre, paifyll, lasagne og lignende varmretter, men unngå å bruk den i varm saus.

Fløte
I dag finnes det både tradisjonell kremfløte, matfløte, kaffefløte og dessertfløte. En av hovedforskjellen mellom de ulike fløtevariantene er fettinnholdet (og dermed også kalorinivået per 100 gram). Generelt er fløte en fin smakshever i supper, sauser og gryteretter. Mange setter også pris på en fløteskvett i kaffe eller kakao, men legg merke til at det er kun kremfløte og lett dessertfløte som kan piskes til krem.

Matyoghurt
Ulike yoghurtvarianter er et lite måltid i seg selv. I tillegg så er det mange som liker å bruke smaksatt yoghurt i desserter, mariander og som dipp. Matyoghurt og yoghurt naturell har en fyldig og rund smak som også kan brukes i varme retter, men tilsett yoghurten mot slutten av koketiden.

Kulturmelk/syrnet melk
Syrnet melk brukes som både drikke, til frokostblandinger og ellers i matlagingen. Bruk syrnet melk i kalde retter og til baking. Kulturmelk egner seg veldig godt i bakst. Hvis du bytter ut vanlig melk med kulturmelk får du ofte et saftigere resultat.

Kilder:
http://www.matoppskrift.no/artikkel/Nye-%C2%ABTINE-kokker%C2%BB-skal-hjelpe-alle-paa-kjoekkenet#axzz3HLth9YFJ
www.tine.no
www.melk.no 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Dette er sommerens matnyheter

Kosthold01.06.201788

Sommerens matnyheter er på vei inn i butikkene.

6 enkle dipper til grønnsaker

Kosthold27.04.202068

Dette er snacksen du kan spise massevis av.
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Dette er sommerens matnyheter

Kosthold01.06.201788

6 enkle dipper til grønnsaker

Kosthold27.04.202068

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!