Næringsstoffer i melk

Kosthold08.05.2007Melk.no2

Melk inneholder en rekke viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Med tre glass (ca. ½ liter) om dagen blir melk en betydelig kilde ikke bare til kalsium, men til vitamin B2 (riboflavin), jod, vitamin B12, fosfor og andre vitaminer og mineralstoffer.

Hvilken nytte gjør melkens næringsstoffer i kroppen?
Melk inneholder en unik sammensetning av viktige næringsstoffer som er viktige for skjelett, nedbryting og omsetning av næringsstoffer, hud og syn. Få om noen melk.jpgnæringsmidler inneholder like mange næringsstoffer. I melk finnes proteiner av høy kvalitet, B-vitaminer, kalsium, jod, sink for å ha nevnt noen av de viktigste.
Ved å følge vår anbefaling om å drikke en halvliter melk pr dag klarer man å dekke store deler av dagsbehovet for mange næringsstoffer. En del næringsstoffer slik som kalsium vil det være vanskelig å dekke behovet for dersom man verken drikker melk eller bruker andre meieriprodukter som ost eller yoghurt.

Hvilke næringsstoffer er melk en viktig kilde for?
Melk er først og fremst en viktig kilde for protein, kalsium, vitamin B2 (riboflavin) og jod. Samtidig dekker en halv liter melk hele dagsbehovet for vitamin B12, men dette vitaminet finner vi også i andre animalske matvarer.
Melk gir også et betydelig bidrag av sink - en halv liter melk dekker ca 30 % av dagsbehovet for dette sporelementet.

Hvorfor trenger vi melk?
Det er publisert mange vitenskapelige undersøkelser der man har sett på tilgjengeligheten av kalsium i ulike matvarer. Disse viser at kalsium fra melk blir minst like godt sugd opp og utnyttet i kroppen som fra andre kalsiumrike matvarer og kosttilskudd. Nordmenn får i dag 72% av kalsiumet i kosten fra melk og meieriprodukter. Det kan være vanskelig å dekke anbefalt kalsiuminntak fra alternative kilder (som mandler, knuste sesamfrø, sardiner med ben osv.), og derfor bør de som ikke bruker meieriprodukter enten bruke berikede alternativer (for eksempel rismelk eller soyamelk med kalsium) eller kalsiumtilskudd.
Melk er en allsidig råvare. Den danner grunnlag for et vell av ulike produkter som egner seg til å spise og drikke alene, til annen mat, eller som spennende ingredienser i ulike retter. På denne måten bidrar melk til å skape matglede og variasjon i kostholdet.

- Melk inneholder en rekke viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Med tre glass (ca. ½ liter) om dagen blir melk en betydelig kilde ikke bare til kalsium, men til melk3.jpgvitamin B2 (riboflavin), jod, vitamin B12, fosfor og andre vitaminer og mineralstoffer. Ekstra Lett lettmelk og laktoseredusert lettmelk er beriket med vitamin D, det samme gjelder enkelte typer smakssatt melk. I tillegg er proteinene i melk av meget god kvalitet for kroppen.

- Det finnes en rekke varianter av melk og melkeprodukter som er tilpasset ulike ernærings­messige ønsker og behov.

En stor andel av meieriproduktene i handelen er magre eller fettreduserte.

- Melk og meieriprodukter er på mange måter fortsatt sikringskost i Norge. Undersøkelser viser at barn og unge som av ulike grunner utelater melk eller meieriprodukter i kostholdet kan få lavt inntak av viktige næringsstoffer og redusert vekst.

- Landets ernæringsmyndigheter omtaler melk som en viktig del av et sunt, norsk kosthold, bl.a. ved å anbefale magre melketyper sammen med brødmat, frukt og grønnsaker som skolemåltid.

Hvor mye melk trenger jeg?
Det foreligger ingen offisielle anbefalinger for melkeinntak i Norge, kun for næringsstoffer. Det beste rådet man kan gi for å få i seg tilstrekkelig av de nødvendige næringsstoffene, er å spise og drikke variert. I Sverige og Danmark anbefales 1/2 liter melk daglig. Tilsvarende og høyere anbefalinger finner man i mange land. Ved å innta 1/2 liter melk daglig vil kroppen få dekket en betydelig andel av en rekke næringsstoffer kroppen trenger, dette gjelder balnt annet kalsium, vitamin B2, B12, jod, fosfor og protein, samtidig som det fortsatt er "plass" i kostholdet til andre, også næringsrike matvarer.

Er det farlig å drikke mye melk?melk2.jpg
Melk er ikke skadelig for folk som tåler den (som ikke har melkeallergi eller laktose­intoleranse). De som trenger å minske på fettet i kostholdet bør drikke skummet-, ekstra lett- eller lettmelk.

Melk bør selvfølgelig ikke ta plassen til annen verdifull mat. En gylden regel er å spise og drikke mest mulig variert, og litt av hvert. Tre glass melk om dagen vil sikre at kostholdet inneholder en rekke viktige næringsstoffer og kan være en tilstrekkelig mengde for de fleste.

Melkeallergi kan være et problem hos små barn (3-4% av barn under 7 år). De fleste vokser det av seg, og svært få voksne har melkeallergi. Når man er allergisk, må all melk og meieriprodukter og matvarer som inneholder melk unngås.

Laktoseintoleranse er sjelden hos skandinaver (ca. 2% av befolkningen), men vanligere blant innvandrere. Problemet forsvinner ikke med alderen, men ulike personer tåler ulike mengder. Hvite oster, syrnede melkeprodukter og laktoseredusert melk tåles som regel bedre enn søtmelk.

Hvor mye kalsium bør jeg få i meg hver dag?
Vi får dekket om lag 72 % av kalsiuminntaket gjennom melk og andre meieriprodukter. Andre kalsiumkilder er mørkegrønne grønnsaker, sardiner med ben, skalldyr, mandler, nøtter og helkornsprodukter.
Kalsiumbehovet varierer med alder og kjønn. Under er det en oppstilling av dette;

De norske anbefalingene:kalsium2.jpg

< ½ år360 mg
½-1 år540 mg
1-6 år600 mg
7-10 år700 mg
11-20 år900 mg
20 år à800 mg
gravide900 mg
ammende900 mg

Klarer kroppen å nyttegjøre seg av kalsiumet (kalken) i melken?
Det er publisert mange vitenskapelige undersøkelser der man har sett på tilgjengeligheten av kalsium i ulike matvarer. Disse viser at kalsium fra melk blir minst like godt sugd opp og utnyttet i kroppen som fra andre kalsiumrike matvarer og kosttilskudd. Nordmenn får i dag 72% av kalsiumet i kosten fra melk og meieriprodukter. Det kan være vanskelig å dekke anbefalt kalsiuminntak fra alternative kilder (som mandler, knuste sesamfrø, sardiner med ben osv.), og derfor bør de som ikke bruker meieriprodukter enten bruke berikede alternativer (for eksempel rismelk eller soyamelk med kalsium) eller kalsiumtilskudd.

 


Kamelmelk - den nye supermaten?

Kosthold24.11.201764

Inneholder mer enn 200 ulike proteiner og noen helt unike
Vet du hvor mange kcal det er i melk, juice, brus, iskaffe, saft osv? Se her!
Det finnes mange varianter enn bare kumelk.
Tine har lansert en ny praktisk og moderne drikkeflaske på 0,275 liter.

Kamelmelk - den nye supermaten?

Kosthold24.11.201764

Sliter du med motivasjon? Se hva disse menneskene har fått til!
Det er viktig å trene kjernemuskulaturen. Se hvordan her!

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.20188

Dette er 5 feil du ikke må gjøre når du bruker foamroller.

Oppsteg på benk - step ups

Trening23.05.2018120

Tren beina dine med oppsteg på benk - step ups.

5 proteinrike smoothies

Kosthold22.05.2018426

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.