Sunne fruktdesserter

Kosthold29.05.2015Silje Bjørnstad119

Disse fruktige fristelsene kan du nyte med god samvittighet.

Man kan fint spise dessert hver dag og et lite, søtt avslutningsmåltid kan faktisk være en fin måte på å øke det daglige inntaket av frukt og bær som inneholder viktige vitaminer og antioksidanter.

Her får du tips til seks fruktige, sunne og smakfulle desserter som passer godt til både hverdag og fest.

Banansplit

Den tradisjonelle banansplit-desserten består gjerne av flere kuler iskrem, sjokoladesaus og krem. Men det er fullt mulig å lage en sunnere versjon av denne smakfulle godbiten. I denne varianten har vi byttet ut fløteiskremen med hjemmelaget sorbet, pisket krem med vaniljekesam og sjokoladesaus med mørk sjokolade.

1 porsjon
1 moden banan
50-100 gram frosne bær (for eksempel bringebær eller jordbær)
Vaniljekesam
5 stk hakkede nøtter, usaltet (for eksempel valnøtter eller hasselnøtter)
Revet, mørk sjokolade

Lag sorbet av bærene ved å bruke en stavmikser sammen med et par spiseskjeer varmt vann og 1-2 ss sukrinmelis. Form små iskuler av sorbeten som du legger oppå bananen som er delt i to. Ha over vaniljekesam og dryss over hakkede nøtter og revet sjokolade.

Sukkerfri pavlova

Pavlova er en marengskake som du kan toppe med vaniljekrem og masse deilig frukt og bær. Her er en magrere variant uten tilsatt sukker og sunn vaniljekrem.

Bunn:
4 eggehviter (bruk romtempererte egg)
40 gram sukrinmelis
Fyll:
Vaniljekrem
Valgfri fruktbiter og bær

Sett på stekeovnen på varmluft og 100 grader. Skill eggene og ha eggehvittene i en stor bolle og pisk disse til du får et hvitt, halvstivt skum, cirka 2 minutter. Tilsett deretter litt og og litt sukrinmelis samtidig som du fortsetter å piske i cirka 3 minutter til. Ha marengsmassen over en plate ikledd bakepapir og stek kakebunnen i ovnen i cirka 50 minutter. Deretter slår du av ovnen og setter en sleiv eller annet i ovnsdøra slik at det blir ståendes på gløtt. La kaken stå til den er kald, cirka 30 muntter. Deretter tar du ut bunnen. Vend den forsiktig og legg den på et fat. Fordel vaniljekrem utover bunnen og pynt med frisk frukt/bær.

Sukkerfri vaniljekrem

2 eggeplommer
1,5 - 2 dl melk melk
1 ss maisenna
2 ss sukrin+ (eller annen søtning)
1 vaniljestang

Skrap ut frøene fra vaniljestangen, men ikke kast den! Kok opp melken sammen med vaniljestangfrøene, sukrin +, maisenna og vaniljestangen. Skru ned varmen og pisk inn eggeplommer, og fjern vaniljestangen. Pass på at det ikke koker, vaniljekremen skal tykne på lav varme. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskapet.

Ovnsbakt pære

1 porsjon
1 stor pære
2 ss honning, agavesirup eller lignende
1-2 ss sukrin gold
Kanel (kan sløyfes)

Del pæra i to eller skjær opp i tykke skiver og legg i en ildfast form. Ha over honning, sukrin gold og litt kanel. Sett formen inn i stekeovnen og la det stå i cirka 20-25 minutter på 200 grader (steketid varierer fra ovn til ovn).
Legg pærebitene over i en liten skål og server sammen med litt vaniljekesam, vaniljeyoghurt eller Skyr Vanilje.

Banansoftis med vaniljesmak

Skjær biter av modne bananer og putt i fryseren noen timer (Eller bruk ferdigfryste bananskiver hvis du har). Ha de frosne bananskivene i en blender og kjør til du får softiskonsistens, du kan også tilsette en liten melkeskvett for mykere konsistens om du trenger det. For å få en deilig vaniljesmak tilsetter du noen dråper vaniljeessens, et dryss med ekte vaniljepulver eller 25 gram vaniljeproteinpulver.

Appelsinfromasj
1 stor porsjon
100 gram mager kesam/vaniljekesam
2 gelatinplater
1 appelsin
2 ts sukrin (eller annen søtning)
1 eggehvite

Legg gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter. I mellomtiden presser du ut saften fra appelsinen og blander halvparten av dette med kesam og sukrin. Varm opp resten av appelsinsaften. Klem ut vannet av gelatinplatene og bland de sammen med den varme appelsinsaften. Bruk en miksmaster og bland sammen kesamblandingen med appelsinsaften som inneholder gelatinen, litt og litt om gangen. Stivpisk eggehvitten og vend dette forsiktig inn. Sett fromasjen inn i kjøleskapet og la stå 2-3 timer før servering. Ønsker du sterkere appelsinsmak kan du tilsette 1-2 ss utblandet Fun Light-appelsinsaft.

Varme bær med sunn vaniljesaus

Sukkerfri vaniljesaus:
5 dl lettmelk
3-4 eggeplommer
30 g sukrin + eller sukrin gold (eller annen søtning)
1 vaniljestang
20 g maisenna

Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha både frø og vaniljestang oppi en kjele sammen med melken. Varm opp blandingen til kokepunktet. Pisk eggeplommer og tilsett søtning og maisenna. Fjern vaniljestangen og tilsett litt av melken oppi eggedosisen samtidig som du rører. Deretter har du alt oppi kjelen med resten av melken og rør rundt til vaniljesausen begynner å tykne og deretter settes kjølig. Server vaniljesausen sammen med bær som du har varmet opp i en kjele, for eksempel skogsbær eller bjørnebær.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.
Derfor bør du spiser vannmelon.

9 spennende desserter på grillen

Kosthold16.07.201837

Har du prøvd å legge desserten på grillen? - ikke?

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!