Er Ali Norges sterkeste 15-åring?

Intervju09.06.2015Anne Marie Hveding710

Ali Hamdan gikk fra dataspill på gutterommet til øverst på seierspallen i styrkeløft!

15 år gamle Ali Hamdan fra Sande KK deltok i mai på sitt første nasjonale styrkeløftstevne, og fikk ikke noe mindre enn gull i sin klasse.

Ali Hamdan var som gutter flest, glad i dataspill og bedrev mesteparten av tiden sin med dette. Det var da storebror fikk nok av å se Ali spille dag inn og dag ut, og tok han med til treningssentret der han jobbet selv. Det var da Ali forstod at han kunne bli god på noe annet, han kunne bli sterk!

- Jeg begynte å like treningen mer og mer, og tok det bare enda mere seriøst etter hver dag som gikk, forteller Ali. - Bror syntes jeg gjorde en god jobb fra dag én. Han satt opp treningsprogram for styrketrening rundt to måneder etter trening med apparater.

Fikk treningsprogram av broren

Styrkeprogrammet Ali fikk av sin bror var et basetreningsprogram som skulle hjelpe han til å bli så sterk som mulig. Han trente knebøy, benkpress og markløft tre ganger i uken.

- Etterhvert som dagene og månedene gikk begynte jeg og bli veldig sterk, og dette likte broren min. Han bestemte seg for å melde meg inn i en styrkeløftklubb så jeg kunne bli enda sterkere. Dette var veldig lurt! Nå er broren min i militæret og de på

 

Sande SKK har tatt over ansvaret for meg.

I styrkeløftklubben Sande KK trener blant annet juniorlandslagstrener, Lars Edvin Samnøy, som har tatt over treningsplanleggingen til Ali. Nå trener han 5 dager i uken, noe han trives godt med.

- Den største fordelen med å være i en styrkeløftklubb er å bli fulgt opp av noen som kan styrkeløft og vet hva de driver med. En annen ting er at de bidrar til at jeg kan konkurrere og bli doptestet.

Det er viktig for 15-åringen at alle vet at han driver med dopingfri idrett. Det er lett at de som blir sterke ikke får anerkjennelse for arbeidet, men lett får dopingbeskyldelser. Det vil han ikke ha noe av. Ali deltok i mai på Nasjonalt utstyrsfritt stevne i styrkeløft i Oslo hvor han presterte meget godt. Han vant klasse -93 kg ungdom med glans. På 90 kg kroppsvekt løftet han 210 kg i knebøy, 142,5 kg i benkpress og 275 kg i markløft, totalt 627,5 kg!

- Mitt største mål er å bli verdensmester! Tenker meg at jeg vil alltid ligge under -93 kg klassen uansett. Kanskje 105 kg, men det får vi se når den tid kommer!

 

Den eneste på skolen

Det krever mye tid og jobb å drive med idrett, og ikke minst når han trener 5 dager i uken. Ali går på ungdomsskolen, som innebærer mye lekser og skolearbeid må prioriteres, samt tid med venner i tillegg til treningen. For å få dette til gjør han leksene ferdig på skolen og trener rett etterpå. Da kan han få noe tid til venner på kvelden. At tiden blir knapp er ingen hinder.

- Jeg er den eneste som driver med styrkeløft på skolen, men jeg har fått med meg et par kompiser med på trening og de trives.

Til tross for at han er en fersk utøver mangler det ikke noe på motivasjonen for internasjonal satsning.

- Det som motiverer meg mest er at jeg allerede vet jeg har kommet langt, sier han. - Jeg har kanskje noen konkurrenter når du ser på rekorder internasjonalt, men det er egentlig bare å trene seg opp til. Det er jo egentlig opplevelsen som gjør dette moro og gir mye motivasjon.

Løfter uten ustyr

Ali løfter utstyrsfri styrkeløft og planlegger å fortsette med dette en stund til. Han tenker at han venter med utstyr til han nærmer seg junioralder. Nå jobber han mot NM for ungdom, junior og veteran i november og håper han klarer å få ut enda flere kg på plattingen der.

- På nasjonalt utstyrsfritt løftet jeg omtrent 90% av det jeg skal løfte på NM, forteller han.

Selv om styrkeløft består av tre øvelser gleder han seg mest til knebøy og markløft, som er favorittøvelsene. Spesielt å løfte dette tungt!

- For meg så er publikum en stor hjelp for å løfte tungt. Man føler seg mer profesjonell egentlig, ler Ali.

Vi tror vi kommer til å se mer av Ali fremover! Han er et stort styrketalent og blir fulgt opp av en av landets beste trenere. Det er ikke tvil om at dette kan ende godt.

Se film fra Ali på Nasjonalt utstyrsfritt stevne i styrkeløft her: 

  


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Ali Hamdan på kun 16 år tar hele 275 kg i markløft. Nå satser han videre!

WOW! 15 år og 250 kg i markløft

Styrkeløft20.12.2014613

Her tar norske Ali på 15 år hele 250 kg i markløft. Se video.
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.

WOW! 15 år og 250 kg i markløft

Styrkeløft20.12.2014613

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!