Kine Elisabeth Dahle jobber langsiktig og målrettet med kroppen sin

Intervju05.06.2015Rita Immerstein204

Kine Elisabeth har gått ned mange kilo og trener målrettet for å forme kroppen sin ytterligere.

Kine Elisabeth Dahle jobber langsiktig og målrettet med kroppen sin

For et år siden trodde Kine Elisabeth at hun aldri kom til å bli fornøyd med kroppen sin igjen. Etter to barnefødsler og med keisersnitt på barn nummer to og 7 måneders trening har Kine funnet tilbake motivasjonen med trening, økt motivasjon og egenlæring via Treningsforum sine nettsider. Hun har gått på et offentlig bad for første gang på 3 år og er strålende fornøyd med at hun endelig føler at hun kan være komfortabel med sin egen kropp!

Den 29 år gamle tobarnsmoren bor i Rjukan sammen med sin samboer og jobber som vikar på sykehjem og bolig med psykisk utviklingshemmede. Hun er mor til en gutt på 4 år og ei jente på 1 år. Hun er aktiv og glad i å trene og syne, og hun liker å være litt kreativ når det gjelder interiør og håndarbeid.

Rolig start og rask fremgang med skikkelig trening

Da hun hadde født barn nr 2 så veide Kine 70 kg på sitt tyngste. Hun hadde aldri veid så mye før og følte seg veldig stor og ukomfortabel. Da hun hadde tatt keisersnitt for andre gang så hadde hun smerter og måtte vente en god stund før hun kunne trene ordentlig aktivt.

- Det var en tøff periode da jeg følte jeg ikke kunne gjøre stort for å komme tilbake til min idealvekt og trodde heller aldri jeg kom til å klare det. Jeg begynte med rolig trening hjemme og syklet i stua og trente mest overkropp med manualer. De første 6 månedene hadde jeg gått ned 5 kilo Dette var skuffende og syntes det tok en evighet. Heldigvis fikk jeg melding fra ei jeg jobber med som lurte på om jeg ville trene styrke med henne i ett treningslokale. Jeg har aldri likt å trene offentlig og syntes det hørtes flaut ut. Jeg var redd for å dumme meg ut og virke svak. Men hun fikk sparket meg med cirka 6 måneder etter fødselen når jeg følte meg tryggere på at jeg kunne trene og løfte tyngre. Det angrer jeg ikke på, fortelle Kine Elisabeth med et bredt smil.

- Jeg begynte med kaloritelling og hun viste meg baseøvelsene og på 6 måneder hadde jeg gått ned 10 kg og erstattet mye av fettet med muskler. Det var moro å trene, spesielt med en god treningspartner. Det var heller ikke like flaut og fælt som jeg trodde. Det var andre som trente der i forskjellige aldre og med forskjellige kropper. De var snille og kom med veiledning og hjelp slik at jeg følte meg inkludert og trygg.

Finner motivasjon og kunnskap på nettet

Kine Elisabeth følger treningsforum.no på Facebook for der kommer det stadig linker og nyheter. Hun liker at Treningsforum viser folk som har klart enorme fine resultater og hun synes at det kommer enkle og fine tips til kost og trening.

- Det har vært motiverende å se hver dag nye treningstips og bilder. Jeg har også lært mye teknikk av treningspartneren min. Konkurranseinstinkt har nok også hjulpet meg. Jeg har skrevet ned hver øvelse jeg tar og notert antall reps og kilo. Så konkurrerer jeg med meg selv for å klare å øke. Det er veldig moro når man kan stryke det forrige resultatet og erstatte med det nye. Jeg har googlet masse og lest om kosthold og funnet den metoden som passet meg best. Jeg trener også noe med en av mine søstre. Hun fikk nytt hjerte for ett år siden og hun er også en utrolig inspirasjon for meg når jeg er sammen med henne på treningen og hun ligger og tar benkpress og jogger langt og lenge. Fra å være så langt nede hun kunne vært i livet til og plutselig trene sammen med meg så tenker jeg at kan hun så kan alle, legger Kine stolt og skråsikkert til.

Fått ny energi og selvtillit

Kine trener fordi det viktigste for henne er at barna hennes har en sprek mor med masse energi som kan finne på ting med dem i mange år fremover. Hun vektlegger at kroppen er det viktigste vi har og det er synd om vi ikke tar vare på den. Hennes råd er at det først og fremst gjelder å komme i gang.

- Man kan tenke at ting virker mye mer slitsomt og kjedelig enn det faktisk er når man prøver. Med styrketreningen så jeg raskere resultater og det ble ordentlig motivasjon til å fortsette. Ta masse bilder og mål så du kan sammenlikne underveis i prosessen. Og om du trenger det så er det kjekt å finne en god treningspartner som kan hjelpe til å holde motivasjonen oppe og gjøre treningene litt koseligere. Det er dessuten godt med litt vennskapelig konkurranse. Klarer hun for eksempel 10 pullups skal jeg klare 15, ler Kine Elisabeth og forteller videre om sine erfaringer: - Siden jeg har små barn så merket jeg det fort på energien. Jeg er i lettere humør og føler meg sterk og sprek. Jeg hadde ett mål og det var at jeg skulle ta med sønnen min på det lokale badet og jeg skulle føle meg vel slik at han fikk all den gode oppmerksomheten min som han fortjener. Der hadde jeg kun vært med han 2 ganger tidligere i løpet snart 5 år. For ett par uker siden tok jeg han med og det var så gøy! Selvtilliten min og selvbildet mitt hadde økt og jeg koste meg masse sammen med han. Jeg hadde energi til å ta den største sklien med han flere ganger. Jeg tenkte ikke på at jeg ville gjemme meg.

- Selv har jeg fått noen gode råd underveis og jeg har lært at det er viktig å kunne teknikk ordentlig før man øker på med vekter. Dessuten passer jeg på å varme opp muskelgruppen jeg skal trene først. Det er viktig med mat, drikke og hvile når man trener for å kunne få gode resultater. Jeg vil også råde andre til å sette seg ett hovedmål. Det er noe som betyr masse for deg og du vil nå målet en dag og da er alt strevet verdt det. Jeg trener fordi det viktigste for meg er at barna mine har en sprek mor med masse energi som kan finne på ting med dem i mange år fremover. Kroppen vår er det viktigste vi har og det er synd om vi ikke tar vare på den. Mange kan nok tenke at man ikke har tid. Jeg har vært heldig som har en fin mann som har sittet hjemme med barna mens jeg har reist ut en times tid for å trene. Som regel har jeg ventet til de har lagt seg så vi har dagen sammen. Ellers tok jeg med meg dattera mi i bæresele når jeg var hjemme i mammaperm og gikk gode turer. Hun elsket det. Jeg har også treningsrom i kjelleren i tilfellet det skulle være vanskelig å komme seg ut. En halvtime/time kan jeg alltids flette inn etter leggetid eller under en hvil hvis jeg er alene med dem. Husvasken forsvinner ikke så den kan stå, ler Kine Elisabeth.

- Men etter trening får jeg mer energi så jeg har heller ikke lyst til å sette meg eller legge meg på sofaen - da kan jeg heller ta rengjøringa. Finn en treningsform som du synes er gøy og utfordre deg selv. Du blir overrasket over at du faktisk kan så mye mer enn du tror. Dessverre tror jeg at vi ikke er vant til å bygge oss selv opp, men heller ofte ender med å bryte oss ned. Tenk at du kan og belønn deg selv! Når jeg trener aktivt så kan jeg belønne meg selv med potetgull i helgene. Det smaker også langt bedre med god samvittighet.

Støtte

Kine Elisabeth forteller at hun har hatt en utrolig støtte i samboeren sin. Han har vært med barna mens hun har trent, og han har vært flink til å rose henne. Selv om hun muligens kan prate litt mye om trening, som han ikke er like interessert i som Kine Elsiabeth, så har han vært tålmodig og lyttet.

- Det har vært gitt mye støtte fra resten av min familie og venner også. Jeg får ofte komplimenter av dem og det bidrar også til at jeg fortsetter å stå på. Resten av min familie har også gitt veldig støtte ved at de gir meg ros og de prater om trening med meg. Det betyr mye å bare ha noen å prate med. Jeg har også lagt ut litt bilder av meg selv på facebook og instagram. Etter det har jeg fått flere tilbakemeldinger på privat melding av mennesker som synes jeg har gjort en god jobb og som ser på meg som inspirasjon. Det hadde jeg aldri trodd og det er også en utrolig motivasjon for meg. Om jeg kan hjelpe en person som sitter hjemme med dårlig selvbilde og føler at håp er ute så er alt verdt det. Jeg er veldig glad i å hjelpe andre siden jeg kjenner igjen den håpløse følelsen selv, smiler hun.

Ingen fast treningsplan

Siden Kine Elisabeth jobber både dager, kvelder, netter og helger er det vanskelig å sette opp en fast treningsplan. Men skal hun på jobb om kvelden så reiser hun ut og trener før arbeid. Jobber hun dagtid så trener hun gjerne en time før barna skal hentes eller hun reiser ut igjen med treningspartner etter middagen.

- Jeg prøver å trene minimum 3 ganger i uka. Jeg bytter på muskelgruppene. Jeg er veldig glad i å trene benk og kan gjerne trene det annenhver dag med en beinøkt eller hviledag imellom. Jeg kjører for eksempel da knebøy og hip thrust, markløft. En annen dag kan jeg kjøre benk, biceps med curlstang, biceps med manualer og dips. Neste økt kan jeg kjøre roing, pullups, push ups, hengende sit ups, planke, sideplanke. Jeg har ikke noe fast treningsprogram, men kjenner gjerne etter på kroppen hva jeg kan trene. Virker jeg sliten i biceps så gjør jeg noe annet. Jeg bruker gjerne 5x5 treningen for med dette prinsippet føler jeg at jeg får best utbytte og øker raskere. Jeg er nøye med pause mellom hvert sett. Har merket at med riktig pausetid kan man gi enda mer. Jeg leser gjerne treningsnyheter og anbefalinger og prøver det, men baseøvelsene legger jeg alltid til grunn i treningen min.

Spiser ofte

Kine Elisabeth trives best med å spise ofte og lite i stedet for store måltider. Hun prøver å aldri gå så langt at hun blir skikkelig sulten, Da tar hun seg heller en yoghurt eller frukt i mellom hovedmåltidene.

- Min frokost kan bestå av ett til to kokte egg, knekkebrød med kyllingost, rekesalat eller kokt skinke. Jeg elsker frukt og spiser ofte en appelsin eller eple når jeg begynner å ha lyst på noe. Middag kan bestå av fisk med poteter og salat/grønnsaker. Jeg et fortsatt litt oppmerksom på kalorier så jeg bruker ikke så mye saus til maten eller fett når jeg steker, men lager det slik at resten av familien kan ha det. Jeg tar alltid litt ekstra grønt på middagstallerkenen og
en frukt etterpå. En banan til trening og en YT restitusjondrikk etterpå hører også med i spiserutinene mine, legger Kine Elisabeth til. Når jeg skal kose meg kjøper jeg gjerne en pose peanøtter med skall, valnøtter eller mandler. Gulrot og sukkererter synes jeg også er godt. Te med suketter bruker jeg ofte. Jeg er ikke så glad i brus så drikker heller vann, men frukt må jeg alltid ha tilgjengelig. I helgene kan jeg skeie ut med potetgull eller popcorn med god samvittighet synes jeg.

Medias påvirkning

Kine Elisabeth tror at mange kan se det som tøft å følge alle råd og tips som er ute i mediaverdenen. Selv følte hun at hun ikke strakk til i alt det mediene skrev om.

- Det er viktig å vite og tenke over at alle kropper er forskjellige når det gjelder helse og fasong og beinbygning. Noe som kan virke lett for meg kan virke tungt for en annen. Jeg tenker at mediene kommer med så mange tips og råd at man ikke lenger skal trenge å kunne alt, men at vi skal finne den ene måten som fungerer for oss selv og som vi trives med. Siden alle kropper er forskjellige kommer ikke jeg til å kunne bli en lang, slank modell da jeg er kort og har en kraftigere benbygning. Men da kan jeg gjøre det beste for min kropp og fant ut at det var styrketrening, sier Kine Elisabeth.

- I media kan det komme på mange skrekkeksempler og jeg må selv se an hva som kan være av relevant informasjon. Jeg ser gjerne på blogger. Cornelis Elander synes jeg har mye bra på sin nettside. Han har kommet med treningsprogram jeg vil prøve ut også. Jeg vil finne måter å trene mest mulig effektivt på så jeg kan bruke resten av tiden med familie. Jeg søker gjerne etter informasjon på hvordan øke i muskler og styrke. Ved å se etter nye øvelser og utvide programmet så blir det heller ikke kjedelig. Før og etter bilder av andre er også motiverende. Jeg kan se overskrifter om en ny type øvelse for mage som skal være veldig effektiv og da prøver jeg gjerne ut det. Sunn snacks er også noe jeg er interessert i og stadig få forslag om. Jjeg søker også mye på forsking på hvor ofte det anbefales å gjøre en øvelse og hviletid. Jeg vil passe på at jeg ikke overtrener. Jeg synes kroppene til bikinifitness utøvere er fine og ser gjerne på bilder for inspirasjon, sier hun.

Framtidsplanene

Kine har framtidsplanene i orden og er ganske jordnær i sin mål og drømmer. Aller først på listen står et sommerbryllup.

- Jeg skal ha ett hagebryllup i juni og gifte meg med den flotte samboeren og mannen til mine barn. Til da skal jeg stramme opp kroppen enda litt mer så brudekjolen passer enda bedre. Jeg skal jobbe og jeg skal ta med barna mine ut på ting så de får oppleve mest mulig og vi får kvalitetstid sammen. Jeg er veldig fornøyd med dit jeg har kommet nå. Det eneste jeg drømmer om er god helse hos meg og familien. Jeg skal fortsette å trene som jeg har gjort for det er blitt en livsstil. Og om kroppen blir enda fastere så er det en bonus. Men ett mål er godt å ha og det er i første omgang en synlig sixpack.

Jeg håper at med denne reportasjen at jeg kan inspirere en eller to. Jeg kjenner følelsen av å ikke trives med seg selv veldig godt, men det er ikke umulig å gjøre noe med, om man bare kommer i gang. Jeg synes styrketrening er en flott måte å få raske resultater på og det er dessuten moro! Ikke Føl deg dum om du skal trene blant flere. Alle har vært en nybegynner og jeg lærer noe nytt hver dag fortsatt og vil alltid gjøre det.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker lykke til med bryllup og kommende treningsøkter!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!