To morsommere alternativer i kondisjonstreningen

Trening16.06.2015Are Slettahjell75

Dette er to former for kondisjonstrening som er gøyale og som får opp pulsen din!

I tillegg til styrketrening er kondisjonstrening den mest utbredte treningsformen blant folk. Kondisjonstrening utøves i alle salgs varianter, men det er ikke i tvil om at jogging er det vanligste. Jogging er absolutt en fin form for trening, men er du på jakt etter litt morsommere alternativer kan du prøve disse to treningsformene; Cageball og Speedminton!

Cageball

Cageball ble første gang spilt i 2002 i Gelsenkirchen i Tyskland. Schalke 04 var klubben som startet det hele, med trener Jörg Berger som pådriver. Her til lands er cageball relativt lite utbredt, men man ser tydelig at det er en treningsform i vekst. En av de som støtter dette er den tidligere storskåreren Harald Martin Brattbakk. Brattbakk har nemlig startet opp Trondheims største cageballanlegg; Nidaros Cageball.

De fleste kjenner vel Brattbakk som en tidligere fotballspiller som blant annet har spilt i toppklubbene Rosenborg og Celtic. I den norske eliteserien ble han toppskårer hele fem ganger, og hadde lenge skåringsrekorden med hele 166 mål. Han har også spilt en rekke kamper i Champions League både for Rosenborg og Celtic. I tillegg har han spilt 17 kamper for det norske herrelandslaget. I 2006 la han opp som fotballspiller. Etter dette har han både rukket å bli pilot og starte et av Norges største cageballanlegg.

Svært høy intensitet
Brattbakk forteller at cageball er en treningsform som er ganske annerledes enn vanlig fotball som de fleste er kjent med. - Cageball spilles på en 23 meter lang og 15 meter bred kunstgressbane. I tillegg er det vant med et fire meter høyt nett over som omslutter hele banen. Dette gjør at ballen aldri er ute av spill, forteller han. Målene på banen kan justeres i tre forskjellige størrelser, slik at man står fritt til å spille både med og uten keeper. Man spiller som regel fire mot fire eller tre mot tre. I cageball finnes det ingen innkast, dødballer eller langpasninger, noe som fører til at intensiteten automatisk blir svært høy.

God intervalltrening
Brattbakk forteller at cageball er veldig gøy og sosialt, og at det er en veldig god form for intervalltrening.

- Når man er på banen er man alltid med i spillet. Man får også god effekt av kun 45 minutters trening. Han forteller også at man med cageball kombinerer trening og hygge.

- Man oppnår helsegevinster som god kondisjon, samtidig som man får en hyggelig tid med venner og kjente. Samtidig er det lett å bli med på trening. Man trenger ikke å være mange for å gjennomføre en økt, og man behøver heller ikke å sette av mye tid til hver økt, konstaterer han.

Brattbaks tips til en god cageballøkt:
- Vil man ha en god og effektiv økt bør man være ni spillere som rullerer, altså tre lag med tre spillere på hvert lag. Hvert lag spiller to kamper på rad etterfulgt av én pause. På 45 minutter har man da gjennomført en flott intervalløkt!

Speedminton

Hørt om Speedminton før? Sannsynligvis ikke. Speedminton er en treningsform satt sammen av momentene fra både badminton, squash og tennis. Det geniale med Speedminton er at du kan utøve det hvor som helst!

Orginalt heter treningsformen Speed Badminton, men omtales oftest som speedminton. Det som skiller speedminton bra vanlig badminton er at det ikke spilles med nett. Det eneste du trenger til denne aktiviteten er to speedminton-racketer og en ball (ofte kalt speeder). En speedmintonbane består av to ruter på 5,5*5,5 meter med 12,8 meter avstand mellom rutene. Er du på stranden kan rutene måles opp i sanden, er du på plenen i hagen kan du for eksempel bruke noen hoppetau eller sko for å merke av rutene. Bare fantasien kan stoppe deg!

Får brukt hele kroppen
Speedminton er en sport i stor vekst, og det arrangeres både VM og EM i sporten. En utøver som har vært med i EM er badmintonspilleren Hanna Blengsli Kværnø. Hanna er full av lovord om treningsformen, og forteller at det er en morsom racketsport for hele familien. Hun forteller at helsegevinstene er mange.

- Man får trent både utholdenhet, koordinasjon, hurtighet og spenst med denne morsomme aktiviteten!

Hun forteller også at det er en perfekt sommeraktivitet, men som også kan spilles i alle slags vær. - I motsetning til badminton hvor ballene er av fjær og veldig lette, er ballene i speedminton litt tyngre og av plast, som gjør at vinden ikke tar dem så lett.

Et raskt spill som får pulsen opp
Hanna forklarer at det manglende nettet og den raske ballen gjør denne treningsformen til en fartsfylt og morsom aktivitet, som garantert får opp pulsen din.
- I speedminton får du brukt hele kroppen, og du kommer raskt opp i puls. I tillegg får du trent mye koordinasjon.

Få regler
Hanna forteller at speedminton spilles med få og enkle regler. Målet med spillet er å slå ballen slik at den lander inne i kvadratet til motstanderen. Gjør den det får man poeng. Lander den derimot utenfor får motstanderen poenget. Man må vinne med minst to poeng, og ett sett spilles til 16 poeng. En kamp går til tre vinnende sett. Serven utføres i servesonen, som er tre meter bak fremre linje i ruten sin. Serven må slås med underhåndsslag. Spillerne har tre server hver før man bytter, og hver serve ender med poeng til en av spillerne. Etter hvert sett bytter spillerne banehalvdel for å få lik fordel i vind- og lysforhold.

- Det er bare å sette opp en bane og sette i gang. Reglene er enkle, og man kan justere avstanden mellom rutene i starten om nødvendig.

Da har du fått to treningsformer som bør prøves ut om du er lei av vanlig kondisjonstrening. Sannsynligheten for at du holder treningen oppe er større om du utøver noe du syns er gøy. Det er flott å ta seg noen joggeturer, men å få litt variasjon i kondisjonstreningen er bra både for motivasjonen og for kroppens del.

 

 


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!